vrijdag 27 april 2012

Seriemoordenaar Gary Heidnic


Gary Heidnic (22 november 1943 - 7 juli 1999) was een Amerikaanse seriemoordenaar welke meerdere vrouwen ontvoerde, vasthield en vermoordde. In deze tekst zal alles verteld worden over het leven van Gary Heidnic, zijn daden en zijn strafrechtelijke vervolging.

Het leven van Gary Heidnic

Zijn jeugd

Gary Heidnic, geboren als Gary Michael Heidnic, werd op 22 november 1943 geboren in Cleveland. Zijn ouders waren Michael en Ellen Heidnic. Hij groeide op in Cleveland, een voorstad van Eastlake, Ohio, waar hij leefde met zijn ouders en zijn broertje Terry, die één jaar jonger was. Zijn moeder was alcoholiste en toen Gary twee jaar oud was, vroeg zijn vader de scheiding aan. Gary werd, na de scheiding, samen met zijn broertje opgevoed door zijn moeder, ondanks dat zij alcoholiste was. Na vier jaar in een hel geleefd te hebben bij een alcoholistische moeder, heeft de rechtbank toegezegd dat Gary en Terry bij hun vader en zijn nieuwe vrouw mochten wonen.

Al op de basisschool werd Gary regelmatig gepest en getreitert door zijn klasgenootjes door de rare vorm van zijn hoofd. Gary zelf beweert dat de vorm van zijn hoofd veroorzaakt is van het vallen uit een boom. Ondanks het gepest en gesar deed Gary het goed op school, hij had een IQ van 130, was een snelle leerling en behaalde zeer goede cijfers.  

Militaire loopbaan

Op zijn zeventiende stopte hij met de middelbare school en ging hij werken bij de United States Army. Hij diende in het leger voor 13 maanden. Tijdens de opleiding die hij genoot bij het leger, beoordeelden de instructeurs hem als een uitstekende student. Na zijn basisopleiding heeft hij zich ingeschreven voor een aantal specialistische opleidingen en functies, waaronder de functie als militair politieagent, maar geen van deze aanvragen werd geaccepteerd. Hij verhuisde naar San Antonio, Texas, om te worden opgeleid als militair verpleegkundige. Na het behalen van zijn opleiding tot (militair) verpleegkundige, verbleef hij niet lang in San Antonio, maar werd hij overgeplaatst naar Landstuhl, West-Duitsland, om daar te werken in het 46e chirurgisch legerziekenhuis.

In 1962 meldde hij zich bij de militaire ziekenboeg met klachten als ernstige hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en wazig zien. Naast de diagnose buikgriep, werd er bij hem schizofrenie vastgesteld. Doordat er bij hem schizofrenie (een geestesziekte) werd vastgesteld, kreeg hij zijn ontslag, op 20-jarige leeftijd. Nadat hij was ontslagen bij het Amerikaanse leger, werd hij verpleger in een kliniek, nadat hij een studie daartoe had gevolgd. Hij besloot om al zijn verdiende geld op te sparen en op een zeker moment had hij 500.000 dollar op zijn spaarrekening staan. In de jaren 1977 en 1978 heeft Gary een aantal luxe auto's gekocht (van het geld dat hij belegd had op de aandelenbeurs en dat hij had gespaard) en begon hij tevens met het ontduiken van de belastingen. Eén van de auto's waar hij het meest trots op was, was zijn Caddilac en hij zorgde voor de auto alsof het zijn eigen kind was.

Het begin van zijn horrordaden

Toen hij in de verpleging werkte, zocht hij zijn toenadering tot eenzame vrouwen in de kliniek waar hij werkzaam was. Dit waren voornamelijk vrouwen van Latijns-Amerikaanse afkomst. Hij lokte ze met een smoes (een lekker drankje, gezelligheid, een diner enzovoort) mee naar zijn huis en voerde zijn slachtoffers dronken, zodat ze uiteindelijk seks met hem hadden. Een aantal van zijn slachtoffers kreeg hij zover dat ze zich aansloten bij een door Heidnic zelf opgerichte sekte, de 'United Church of The Ministries of God' genaamd. Deze sekte was eigenlijk een soort van kader die hij vormde om een goed excuus te hebben voor zijn vreemde en toch wel naar het bizarre neigende orgieën. Aangezien de orgieën veelal luidruchtig waren en er ook veel alcohol genuttigd werd, begonnen de buren al snel te klagen. Nadat hij een aantal keren de politie aan de deur had gehad met de vraag of het wat zachter kon, besloot Gary Heidnic te gaan verhuizen, om zo geen overlast meer voor zijn buren te veroorzaken.

In aanraking met justitie

Niet lang na de aanschaf van zijn geliefde Caddilac kwam Gary Heidnic voor het eerst in aanraking met justitie, aangezien een gehandicapte vrouw hem had aangeklaagd wegens misbruik en aanranding. Hij heeft hiervoor vier jaar celstraf gekregen. In de vier jaar tijd dat hij in gevangenschap zat, heeft hij drie zelfmoordpogingen ondergaan, welke allen niet gelukt zijn. Toen hij weer vrij man was, begon hij simpelweg opnieuw met zijn sekte. Op vakantie in de Filipijnen ontmoette hij een 22 jarige Filipijnse vrouw, welke hij mee terug nam naar Amerika, waar hij met haar trouwde. Al snel bleek dat deze jongedame een grote fout had gemaakt. Al snel nadat ze in het huwelijksbootje waren gestapt, veranderde het huwelijk voor haar in een grote mislukking. Zo werd zij onder andere vernederd en mishandeld en bovendien verkrachtte hij haar. Helaas was dat nog niet alles, hij dwong haar namelijk ook om deelgenote te zijn van zijn seksuele orgieën.

Ontvoering, verkrachting en mishandeling

Naast het feit dat hij zijn vrouw mishandelde, verkrachtte en dwong deel te nemen aan de orgieën, had Gary Heidnic ook vijf jonge vrouwen ontvoerd en opgesloten in zijn horrorkelder. Deze dames waren Deborah Dudley, Josefina Rivera, Sandra Lindsay, Lisa Thomas en Jacqueline Askins. De vrouwen leefden in zijn kelder onder vreselijke en tevens onhygiënische omstandigheden. Heidnic botvierde zijn seksuele driften op deze dames, wanneer hij er zin in had. Waarschijnlijk zijn de vrouwen elke dag verkracht en vernederd. Naast de verschrikkelijke verkrachtingen die deze vijf vrouwen moesten ondergaan, verbood hij hen om een bad of douche te nemen, mochten zij zichzelf niet wassen en werden ze tevens zwaar mishandeld. Misschien de enige (zeer lichte) troost die zij hadden, is dat zij de kelder moesten delen met de honden van Gary. De vrouwen kregen hetzelfde eten voorgeschoteld als de honden kregen: hondenvoer.

De motieven die Gary Heidnic had om de vrouwen te ontvoeren, gevangen te houden en te verkrachten waren dat hij zoveel mogelijk kinderen bij deze vrouwen (en bij zijn eigen vrouw) wilde verwekken, om zo een nieuwe gemeenschap op te richten, met als einddoel dat hij de stamvader zou zijn van deze gemeenschap.

Sandra Lindsay en Deborah Dudley overlijden

Sandra Lindsey overleed in de horrorkelder van Gary Heidnic aan de gevolgen van de mishandeling. Gary kwam niet op het idee om haar te begraven, maar voerde het vlees van haar lichaam aan de honden en de vier vrouwen in de kelder. Iets anders kregen zij niet te eten. Deborah Dudley bleef echter weigeren om mee te werken. Door deze weigeringen werd Heidnic zeer kwaad en elektrocuteerde haar. Josefina, één van de ontvoerde vrouwen, werd door Gary echter betrokken bij elke handeling die hij uitvoerde, zodat Josefina Rivera medeplichtig was. Hij dwong haar tot het meehelpen met het martelen en de executie van Deborah.

De ontsnapping van Josefina Rivera

Op een bepaald moment heeft Josefina Rivera weten te ontsnappen en is samen met de vrouw van Gary naar de politie gestapt. Gary Heidnic werd opgepakt en er startte een rechtszaak. De rechtbank heeft Gary zijn vrouw en Josefina Rivera vrijgesproken van enige medeplichtigheid, aangezien het zeer duidelijk was dat beide vrouwen geen andere keus hadden dan toe te geven aan de druk waaraan zij blootgesteld waren. Wanneer zij immers niet meewerkten, bestond er de kans dat zij dit met de dood moesten bekopen.

Rechtszaak en uitspraak

Nadat Josefina Rivera en de vrouw van Gary Heidnic ontsnapt waren en aangifte gedaan hadden bij de politie, werd Heidnic gearresteerd. Na een slepende rechtszaak werd hij veroordeeld tot de doodstraf, welke op 7 juli 1999 plaatsvond. Hij werd falliet verklaard en zijn vermogen werd verdeeld tussen zijn slachtoffers. Tijdens zijn rechtszaak werd duidelijk dat de feiten waarvan hij beschuldigd werd zeer gruwelijk waren en Heidnic had zeer veel moeite om een advocaat te vinden die hem wilde gaan verdedigen. Uiteindelijk werd hij door de politie en de media bestempeld als seriemoordenaar.

Het einde van zijn leven

Tijdens latere gesprekken met psychiaters vertelde Gary dat hij, nadat hij bij zijn vader in huis kwam wonen, zeer regelmatig emotioneel mishandeld zou zijn door hem. Zo zou zijn vader zijn bevuilde lakens (van bedplassen) voor het raam gehangen hebben, zodat de buren de bevuilde lakens konden zien. Dit enkel zou zijn vader gedaan hebben om Gary te vernederen. Daarnaast werd Gary vaak door Michael uitgescholden en zou hem verteld zijn dat hij een 'mietje' was en dat hij nooit wat zou bereiken in zijn leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten