vrijdag 27 april 2012

Leer je paard beter begrijpen


Als paardenliefhebber is het belangrijk om het karakter van uw paard te begrijpen. Een duidelijk inzicht in de bedoelingen van uw paard zijn namelijk van een groot belang voor een goede training. De training die u aan uw paard wilt geven, moet ook toegepast zijn op uw paard omdat elk paard op een andere manier behandeld moet worden. In deze tekst leest u alles over het feit hoe u uw paard het beste kunt ‘lezen’, om het beste resultaat uit de trainingen te halen.

Begrijp uw paard

Om welk type training het ook gaat, het is altijd belangrijk om uw paard te begrijpen. Of het nu om een Shetlandpony of een Shire gaat, een springpaard, een westernpaard of een dressuurpaard, de training zal beter uitpakken als u uw paard begrijpt en als uw paard ook uw bedoelingen begrijpt.
Om een paard op de juiste manier te trainen, is veel kennis nodig. Niet alleen is het belangrijk dat u het paard kent waar u mee wilt gaan werken, ook is het zeer verstandig om de kennis en technieken van verschillende trainingsvormen in u op te nemen. Op deze manier weet u op welke manieren u contact met het paard kunt leggen en hoe het paard uw bedoelingen het beste begrijpt (communicatie). Als u niet over deze kennis beschikt, is de kans zeer groot dat de training mislukt en in het ergste geval kan het zelfs zo uit de hand lopen, dat u een schuw, agressief of zeer angstig paard heeft.

Hoe ver kan ik gaan met de training?

Net als bij mensen is geen enkel paard hetzelfde. Het ene paard zal maar het niveau van een VMBO’er halen, terwijl het andere paard met het grootste gemak de moeilijkste universitaire studie doorloopt. Hierbij moet u tijdens de training van uw paard ook rekening mee houden. Vraag geen dingen van uw paard waartoe het nooit in staat zal zijn. Hiermee wordt bedoeld dat u aan een winkelmedewerker niet moet vragen om een hersenoperatie uit te voeren: deze persoon is hier niet toe in staat!
Naast de capaciteiten waarover het paard beschikt, moet u ook rekening houden met de instincten van het dier. De instincten die de grootste rol spelen bij de training van een paard, zijn het kudde-instinct en het vluchtinstinct. U kunt deze instincten goed gebruiken tijdens de training van uw paard, maar u moet er rekening mee houden dat u deze instincten niet misbruikt. Bij verkeerd handelen met de instincten van uw paard, kan het averechts werken en zou u in heel gevaarlijke situaties terecht kunnen komen.

Leer uw paard kennen

Zoals hierboven al duidelijk mag zijn geworden, is het belangrijk om uw paard te leren kennen. Heeft u hier zelf weinig ervaring mee, dan is het aangeraden om een ervaren trainer in de hand te nemen, die u tijdens de training kan helpen. Ga nooit uit van één specifieke trainingsmethode, maar bestudeer meerdere uiteenlopende trainingsvormen. Op deze manier kunt u een keuze maken uit de trainingsvormen die u het beste liggen. Ook kunt u een combinatie van een aantal trainingen gebruiken bij de training van uw eigen paard.
Naast het feit dat een theoretische kennis van verschillende trainingsvormen nuttig is, is het ook belangrijk om paarden ‘in de natuur’ te observeren. Ga eens bij het hek van een weiland zitten en observeer de paarden die daar staan te grazen. Het is hier vanzelfsprekend dat u het meeste naar uw eigen paard kijkt. Hoe gaat hij om met andere paarden? Is hij dominant of juist neerbuigend naar andere paarden toe? Heeft hij veel vrienden of staat hij alleen in het weiland? Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen van punten waarop u kunt letten bij de observatie van uw paard.

Kijk ook eens naar uzelf

Om uw paard op een goede manier te kunnen trainen, moet u ook uzelf nader onder de loep nemen. Kijk naar uw eigen gedrag en bedenk u hoe dit over zou komen op uw paard. Heeft u niet zo’n goed idee over wat uw karakter is? Vraag dan een paar mensen die u heel goed kent om uw karakter te beschrijven.
Zo is het beter om geen dominant paard te hebben, als u zelf onzeker bent. Het paard zal uw gedrag namelijk ook aanvoelen en kan in sommige gevallen de macht overnemen, zodat u niets meer te zeggen heeft. Als u zich afvraagt of het paard van uw keuze wel goed bij u past, kunt u dit aan een ervaren paardenkenner vragen. Deze zal u altijd proberen te helpen!

Bouw de band met uw paard rustig op

Als u net een nieuw paard, jong of oud, heeft aangeschaft, kunt u niet direct beginnen met de training. Zorg er eerst voor dat u een goede, veilige en dankbare relatie ontwikkeld met uw paard. Dit doet u door het dier gerust te stellen en het dier te laten weten dat het veilig zal zijn bij u. Het paard moet gaan inzien dat u geen gevaar bent en dat hij niet bang voor u hoeft te zijn. Is deze band tot stand gekomen? Dan kunt u beginnen met een dominantere houding tegenover het paard, zodat het zal begrijpen dat u de baas bent en hij degene is die uw bevelen altijd moet opvolgen (het kudde-instinct). Vanaf dit moment kunt u ook starten met de daadwerkelijke training, maar bouw deze langzaam op en verlang niet dat het paard direct al alles kan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten