vrijdag 27 april 2012

Hoe verzorg ik een paard?


Wanneer wij paarden willen gaan verzorgen en poetsen, hebben wij daar verschillende materialen voor nodig. Ik zie helaas maar al te vaak dat de materialen op de  verkeerde manier gebruikt worden, omdat personen niet weten hoe ze de poetsspullen moeten gebruiken. In dit artikel is alles heel helder uitgelegd.

Waarom poetsen wij paarden

Veel mensen denken dat paarden gepoetst worden om ervoor te zorgen dat het paard er netjes uit komt te zien. Aan de ene kant zit hier wel wat in, maar dat is niet de voornaamste reden waarom paarden gepoetst worden. Paarden worden in de eerste plaats gepoetst omdat dit zeer belangrijk is voor de huidverzorging van het dier. Iedereen die weleens een paardenstal heeft gezien, kan beamen dat de box geen natuurlijke omgeving is voor het paard. Zo kunnen de poriën van het paard door de stofdelen van het stro en hooi verstopt raken, evenals door overtollig huidvet. Ook huidschilfers, vuil en opgedroogd zweet zorgen ervoor dat de poriën van het paard verstopt raken, waardoor de lichaamstemperatuur van het paard niet meer geregeld kan worden.
Wanneer wij het paard borstelen (poetsen) maken wij niet alleen de huid schoon en zorgen wij ervoor dat de poriën niet meer verstopt zijn, ook masseren wij het paard meteen. De massage die plaatsvindt tijdens het borstelen van een paard zal de bloedsomloop in de huid en onderliggende weefsels bevorderen. Een paard dat in de weide leeft, zorgt zelf voor deze huidverzorging en massagesessie door in het gras of het zand te gaan rollen. In de stal is echter geen gras of zand aanwezig en tevens onvoldoende ruimte om te gaan rollen. Wij moeten dus de taak van de huidverzorging en de massage op ons nemen.
Het poetsen van paarden behaalt het beste resultaat als wij dit in de buitenlucht doen. Wel is het belangrijk om tijdens de verzorging van het paard aan de zijkant van het dier te blijven staan, en nooit achter het dier. Dit komt omdat het paard kan slaan (= trappen) met de achterbenen.
Wanneer je het paard nog moet rijden, raden wij aan om het paard vóór het opzadelen enkel even snel te borstelen. Hiermee haal je het ergste vuil uit de vacht en laat je het paard er netjes uit zien. Na het rijden moet je je paard onderwerpen aan een uitgebreide poetsbeurt, het liefst wanneer het paard opgedroogd is (er is geen nat zweet meer aanwezig). Op deze manier hebben de poetsbeurten het meeste effect en het zal ook fijner zijn voor het paard.
Om de vacht van een paard op de juiste manier te verzorgen, moet je veel oefenen. Het is niet iets wat je in één dag kan, je moet het leren. Naarmate je vaker paarden poetst, zal je zien dat het een gewoonte gaat worden en dat je er minder lang mee bezig bent, terwijl de verzorging effectiever is. Mocht je twijfelen over een bepaald aspect van de  verzorging van het paard, schaam je niet en vraag het aan iemand die al veel ervaring heeft met het verzorgen van paarden. Deze persoon zal het echt niet raar vinden dat je het vraagt, en zal altijd bereid zijn om je bij je werk te helpen of te begeleiden!

Benodigde poetsmiddelen

Om een paard op de juiste manier te verzorgen, heb je een aantal poetsspullen nodig. De poetsspullen die je nodig hebt voor een goede verzorging van je paard zijn:
-       Hoevenkrabber
-       Roskam van ijzer, rubber of plastic
-       Harde borstel
-       Zachte borstel (ook wel ‘zachte rosborstel’ genoemd)
-       Hoevenborstel
-       Wrijflap van wol of badstof
-       Manenkam
-       Kwast
-       Spons.

De hoevenkrabber en hoevenborstel

Wanneer je een paard gaat verzorgen, start je met het uitkrabben van de hoeven. Wij raden jou een hoevenkrabber aan die lekker in de hand ligt, en waar je flink veel kracht mee kan zetten. Met de hoevenkrabber krab je de onderkant van de hoeven stevig uit. Het gedeelte dat je uitkrabt, wordt een ‘straalgroef’ genoemd. Je hoeft bij het uitkrabben van de hoeven niet bang te zijn dat je het paard pijn doet, want deze plaats bestaat uit dood hoorn, weefsel dat ongevoelig is. De onderkant van de hoeven kan je vergelijken met je eigen nagels, jij knipt ook je nagels zonder dat dit pijn doet! Met de hoevenkrabber verwijder je al het vuil, mest en steentjes uit de hoeven. De zij- en voorvlakken van de hoeven (het gedeelte van de hoef dat je ziet wanneer een paard staat), maak je altijd schoon met een harde borstel die natgemaakt is (de hoevenborstel). Wanneer het paard hoefijzers draagt, controleer je tijdens het krabben van de hoeven ook meteen of het hoefijzer nog goed vast zit.

Harde borstel en roskam

Nadat je de hoeven van je paard hebt verzorgd, pak je de harde borstel en de roskam erbij. Met de harde borstel verwijder je het ergste vuil (zoals kluiten aarde en stukken stro) van het lichaam van het paard af. Ook moet je tijdens het borstelen met de harde borstel aandacht besteden aan de kootholten van het paard, deze kootholten zijn namelijk zeer gevoelig voor urine en mest.
Wanneer je het paard helemaal geborsteld hebt met de harde borstel, pak je de roskam erbij. Let hierbij wel op dat je geen ijzeren roskam op het lichaam van het paard gebruikt. Bij het roskammen van een paard moet je altijd een rubberen of een plastic roskam gebruiken. De ijzeren roskam kan je gebruiken om het vuil uit de harde borstel te halen. Op plaatsen waar het paard veel vlees onder de huid heeft (bijvoorbeeld op de buik en de bovenbenen) maak je met de roskam een cirkelvormige, masserende beweging. De roskam gebruik je niet op plaatsen waar weinig of geen vlees onder de huid zit, zoals op het hoofd of de onderbenen. Tijdens het roskammen moet je het vuil regelmatig uit de roskam verwijderen, dit kan je doen door met de roskam tegen de muur te slaan of door tegen de grond te kloppen. Je gebruikt de roskam om het vuil en de dode hare uit d vacht los te maken. Je mag best stevig op de huid van het paard drukken met de roskam, maar doe dit wel met gevoel! De plaatsen waar je het paard niet mag verzorgen met de roskam (hoofd, onderbenen, schoft en dergelijke) gebruik je de rosborstel. Vooral tijdens het borstelen van het paardenhoofd moet je heel voorzichtig zijn, veel paarden vinden het namelijk niet fijn als je ze op hun hoofd aanraakt, en wanneer zij pijn voelen, zal dit afbreuk doen aan het vertrouwen in jou.

De rosborstel

Wanneer wij het paard ook verzorgd hebben met de harde borstel en de roskam, gaan wij over op de rosborstel. Met de rosborstel (de zachte borstel) verwijderen wij het losgemaakte vuil van de huid. De rosborstel beweeg je tegen de haren in, en vervolgens met de haarrichting mee. Wanneer je een paar bewegingen met de rosborstel gemaakt hebt, haal je de rosborstel over een ijzeren roskam heen, zodat al het vuil ook uit de borstel verwijderd wordt. Je geeft de plaatsen van het lichaam waar het hoofdstel, de singel, het zadel of het tuig hebben gelegen, extra aandacht met de rosborstel. Omdat het paard hier veel gezweet heeft, zal er op deze plaatsen dus ook extra vuil achterblijven! Wanneer we de volgende keer het paard weer zouden optuigen of opzadelen, kan het achtergebleven vuil flinke irritaties en zelfs wonden veroorzaken bij het paard!

Wollen doek

Wanneer je het paard ook met de rosborstel (de zachte borstel) hebt verzorgd, ga je het dier met een wollen doek nawrijven. Het wrijven met een wollen (of badstof) doek zorgt ervoor dat de vacht van het paard extra gaat glimmen.

Spons

Vervolgens ga je nog met een spons die je vochtig hebt gemaakt, de ogen, neusholte en de anus van het paard schoonmaken. Het is belangrijk dat je het ook in deze volgorde doet (ogen, neusholte, anus), en zorg ervoor dat de spons na het schoonmaken van deze lichaamsdelen goed schoongemaakt wordt. Waarom je de spons perse in deze volgorde moet gebruiken, is om geen bacteriën (van bijvoorbeeld de anus) over te brengen naar bijvoorbeeld de ogen. Dit kan ernstige ontstekingen veroorzaken met alle gevolgen van dien.

Kwast

Wanneer je alle bovenstaande stappen uitgevoerd hebt, smeer je de hoeven (die je al schoongemaakt hebt) in met een beetje hoevenvet. Hierbij is vooral het insmeren van de kroonrand (wat bij de mens de nagelriem is) belangrijk, je zorgt er dan namelijk voor dat de kroonrand soepel blijft en niet zal gaan inscheuren.

Verzorging van de manen en staart

Zoals je waarschijnlijk al had gemerkt, hebben wij de verzorging van de manen en staart nog niet behandeld. Dit is gedaan omdat de manen en staart van een paard een heel aparte behandeling nodig hebben. Het ergste vuil kan je uit de manen van je paard verwijderen door gebruik te maken van de harde borstel. De manenkam mag je hier niet voor gebruiken, want die is er alleen voor om de manen uit te dunnen. Wanneer wij de manen van een paard dagelijks kammen, verwijderen wij té veel haren en worden de manen te dun (dat ziet er niet mooi uit).
De staart van een paard wordt nooit gekamd. Mocht het echt nodig zijn, zal de staart zeer voorzichtig geborsteld worden. Met je handen verwijder je de strootjes uit de staart en ook de in elkaar gedraaide haren (klitten) haal je voorzichtig uit elkaar met je handen.
Veel succes met de verzorging van je paard en  vergeet vooral niet om een ervaren iemand erbij te roepen als je vragen hebt over de paardenverzorging!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten