vrijdag 27 april 2012

Paard of pony kopen, waar moet je op letten?


Vele mensen lopen met de wens rond om ooit een paard of pony te kopen. Bij het kopen van een paard komt heel veel kijken, iets wat veel mensen zich niet realiseren. In deze tekst zal u uitgelegd worden waar je op moet letten bij het aanschaffen van een paard of pony.

De paardenhandel heeft een slechte naam

Mensen die niet bekend zijn met de paardenwereld, krijgen hier niets of nauwelijks over te horen. Paardenmensen weten het maar al te goed: de paardenhandel heeft een slechte naam. Maar mogen wij de paardenhandel wel een slechte naam geven, of is dit onze eigen schuld? Doorgaans krijgt de paardenhandel namelijk een slechte naam omdat de koper toch ontevreden blijkt te zijn over het gekochte dier.
Wanneer iemand een paard of pony koopt, kan het dier lichamelijk iets mankeren zonder dat wij dit aan de buitenkant kunnen zien. Misschien is het wel aan de buitenkant te zien, maar zeer moeilijk. Wanneer iemand een paard of pony met een lichamelijk gebrek aanschaft die niet of nauwelijks vanaf de buitenkant te zien is, kan het gebrek pas aan het licht komen wanneer deze persoon het paard al heeft gekocht. Wanneer dit het geval is, spreken wij van een ‘verborgen gebrek’. Als wij het wetboek erbij pakken, heeft de koper in dit geval het recht om het paard of de pony terug te brengen naar de verkoper en het aankoopbedrag terug te vorderen. Echter, hier zit wel een termijn aan. Welke termijn dit is, is afhankelijk van het type verborgen gebrek en in welke mate het gebrek aanwezig is.
Een tweede reden waarom de paardenhandel een slechte naam krijgt, is doorgaans de fout van de koper zelf. Als iemand namelijk niet of te weinig verstand van paarden heeft en toch een paard wilt kopen, gaat heel snel de fout in en zal vaak een verkeerde beslissing maken. In dit geval kunt u een paard vergelijken met een tweedehands auto. Je gaat toch ook geen tweedehands auto van een particulier kopen als je geen verstand heeft van auto’s? Waarom doen wij dit dan wel bij paarden? Over de aanschaf van een paard wordt dus veel makkelijker gedacht dan over de aanschaf van een auto. Iemand die een auto wilt kopen (nieuw of tweedehands) zal waarschijnlijk wekenlang autodealers bezoeken, reclamefolders inlezen en op marktplaats rondneuzen. Een persoon die een paard wilt kopen gaat naar de paardenmarkt, en koopt het eerste paard wat hij of zij tegenkomt. Eigenlijk zou dit dus andersom moeten zijn…

Neem iemand mee met verstand van paarden

Ben je op zoek naar een paard of pony voor jezelf, voor je kind of voor iemand anders? Dan is het raadzaam om een deskundige op het gebied van paarden met u mee te nemen, zeker als u zelf onvoldoende kennis heeft over paarden! Als je een paard gezien hebt wat je graag zou willen kopen, laat de deskundige die u meegenomen heeft dan het paard goed bekijken. Wanneer die persoon een goed gevoel heeft over een paard, kan je het beste contact opnemen met een dierenarts (het liefst een veearts) om het dier lichamelijk te laten keuren. Je betaalt wel geld voor de dierenarts, maar het kan je in de toekomst (als je het paard gekocht hebt) véél geld schelen, en natuurlijk ellende.
Als de persoon waar je het paard van wilt kopen de keuring door de dierenarts niet goedkeurt, accepteer je dit niet en ga je op zoek naar een ander paard. De persoon wilt zijn paard namelijk heel graag verkopen en zal dus, zeker als het paard niets mankeert, gewoon je eigen dierenarts langs laten komen. Wanneer de verkoper geen dierenarts accepteert, vertoont het paard vaak (ernstige) verborgen gebreken.
Word niet bang als je het paard dat je zoekt niet meteen vindt. Het paard waar jij naar op zoek bent, bestaat en wanneer je je zoektocht goed uitvoert, zal jij je paard ook daadwerkelijk vinden. Je kan ook beter 300 euro meer betalen voor het paard wat goed is en wat jij graag wilt hebben, dan dat jij op zoek gaat naar een ‘koopje’. En, dat is iets waar veel mensen zich op verkijken, de gemiddelde paardenhandelaar is vele malen slimmer dan dat jij bent!

Veel problemen ontdek je te laat

Als je een paard hebt gekocht, kom je er doorgaans pas tijdens het werken of met de verzorging achter dat het paard gebreken vertoont. Hierbij kan je denken aan aandoeningen aan de longen, fouten in het karakter. Maar natuurlijk kom je er op dit moment ook achter wat de goede punten van jouw paard zijn, het lieve karakter, het talent voor springen enzovoort. Bij de aanschaf van een paard moet je proberen om een contract met de verkoper te maken. Spreek met deze af dat je het paard 14 dagen ‘leent’. Je mag in deze periode alles met het paard doen en als je erachter komt dat het paard toch niet zo perfect is als jij had gedacht (het paard toont toch een verborgen gebrek, het klikt niet met het karakter  van het paard, het paard is te dominant enzovoort), kan je het paard zonder problemen teruggeven aan de verkoper. Wanneer de verkoper hier niet mee akkoord gaat, kan je ook voorstellen om de huur en het transport van het paard te betalen wanneer je toch van de koop afziet. Wanneer je het paard na deze ‘proefperiode’ wel koopt, hoef jij aan de verkoper enkel het aankoopbedrag te betalen.
Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om het paard (als het nog bij de verkoper staat) te laten voorrijden. Dit betekent dat iemand anders het paard voor je zal berijden, zodat je de gangen van het paard kan controleren. Maar natuurlijk kan je aan de koper ook vragen of je zelf mag rijden op dit paard, om te kijken of het paard wel iets is waar je ook daadwerkelijk naar op zoek bent.

Neem geen veulen

Veel mensen die voor de eerste keer een paard willen kopen, denken erover om een veulen aan te schaffen. Het veulen is namelijk nog niet zo groot en niet zo sterk. Ook heeft het veulen wat u op het oog heeft nog geen slechte eigenschappen. Je kan bij de aanschaf van een veulen immers zelf bepalen wat je van je paard wenst en wat het paard vooral niet mag doen.
Toch wordt het beginners (mensen die geen of weinig ervaring met paarden hebben) afgeraden om een veulen te kopen. Het opvoeden van het veulen vraagt immers een vaste hand van iemand met veel ervaring. Een beginner heeft echter de ervaring nog niet. Jij bent echt niet de eerste die hiermee de fout in is gegaan.

Conclusie

Als je dus een paard of een pony wilt gaan kopen, moet je verstandig te werk gaan. Laat geen middel ongebruikt om te voorkomen dat je met het verkeerde paard naar huis gaat. Neem dus iemand met je mee die verstand heeft van paarden, en schakel als je een goed paard op het oog hebt, een dierenarts in. Wanneer je een paard op het oog hebt, probeer dan met de verkoper overeen te komen dat je het paard een bepaalde periode (ongeveer 14 dagen) als proef hebt. Mocht het paard na deze periode niet aan je wensen voldoen, dan kan je het paard zonder reden op te geven terugbrengen naar de verkoper. En laat natuurlijk het paard door iemand voorrijden en maak zelf een rit op het paard voordat je het paard ook daadwerkelijk gaat kopen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten