vrijdag 27 april 2012

Julie Lejeune en Mélissa Russo


Julie Lejeune en Mélissa Russo zijn twee van de zes slachtoffers van Marc Dutroux, het "Beest van België". Beide meisjes zijn vermoord door dit monster en liggen naast elkaar begraven op het kerkhof van Grâce-Hollogne. In dit artikel zal verteld worden wie deze twee meiden zijn en wat zij hebben moeten doormaken tijdens hun gevangenschap.

Notitie

Doordat Julie en Mélissa tegelijkertijd ontvoerd werden en samen gevangen zaten in het huis van het Beest van België, hebben zij dezelfde dingen meegemaakt in de hel die maar liefst negen maanden duurde. De gebeurtenissen die hieronder beschreven zullen worden, zijn dus van toepassing op zowel Julie Lejeune en Mélissa Russo. Sommige dingen zijn enkel gebaseerd op gegis, daar Julie en Mélissa het niet meer kunnen navertellen, en omdat Marc Dutroux en zijn handlangers weigeren om de waarheid boven tafel te leggen.

Julie Lejeune

Wie is Julie Lejeune

Julie Lejeune was een Belgisch meisje die werd geboren op 29 november 1986. Toen zij acht jaar oud was, is zij samen met haar vriendinnetje Mélissa Russo, ontvoerd door het beest van België: Marc Dutroux. Dit is haar verhaal...

De ontvoering

Julie Lejeune werd op 24 juni 1995 samen met haar vriendinnetje Mélissa Russo ontvoerd door Marc Dutroux en zijn handlangers. De ontvoering vond plaats in Grâce-Hollogne, een plaatsje in de nabijheid van Luik. Dutroux werd tijdens de ontvoering van de meisjes hoogstwaarschijnlijk geholpen door één van zijn handlangers. Wie van zijn handlangers dit is geweest, is nooit duidelijk geworden, maar naar alle waarschijnlijkheid is dit Bernard Weinstein geweest. Naar schatting hebben Julie en Mélissa vanaf de dag van de ontvoering tot op het moment van overlijden nog zo'n negen maanden geleefd in de horrorkelder van Dutroux.

Gevangenschap

Julie Lejeune werd samen met haar vriendin Mélissa opgesloten in een zeer kleine kamer. Deze kamer bevond zich in de kelder van Marc Dutroux zijn huis in Marcinelle. Voordat Dutroux deze twee prachtige meiden ontvoerde, was hij al druk bezig met voorbereidingen. Zo zorgde hij ervoor dat de kamer waarin hij zel ater zou opsluiten, speciaal verbouwd werd voor de opsluiting van Julie en Mélissa. Wanneer de kelder werd betreden, kon men niet zien dat er nog een kleine gevangenis in de kelder was. De deur naar de gevangenis ging namelijk schuil achter een groot houten rek welke vol stond met blikken eten en flessen drinken. Er was veel spierkracht voor nodig als men de gevangenis wilde betreden. Het rek met blikken en flessen was immers zeer zwaar en diende verschoven te worden wanneer men de deur naar de 'horrorkamer' wilde openen.

Wat Julie verteld werd...

Naar verluidt heeft Marc Dutroux Julie en Mélissa wijsgemaakt dat hij hen gered had uit de handen van de "gemene baas". Hun ouders zouden weten dat Julie en Mélissa hier leefden, maar dat ze het losgeld niet konden betalen. Ook zouden de ouders weten dat hun kinderen hier op een 'veilige' plaats zaten. Natuurlijk was hier niets van waar. Marc Dutroux was zelf de 'gemene baas' en de ouders wisten natuurlijk helemaal niet dat de kinderen opgesloten zaten in het huis van Marc Dutroux.

Men neemt aan dat Dutroux dit aan de kinderen verteld heeft, daar de twee slachtoffers die zijn daden overleefd hebben (
Sabine Dardenne en Laetitia Delhez) hetzelfde verhaal te horen hebben gekregen.

Het overlijden van Julie Lejeune

Hoe Julie Lejeune precies is overleden zal niemand ooit te weten komen, haar precieze doodsoorzaak is dan ook nooit vastgesteld. Waarschijnlijk zijn de arme meiden gestorven door honger en dorst, zo ongeveer negen maanden na hun ontvoering. Dutroux had, toen hij een celstraf van vier maanden moest uitzitten wegens autodiefstal, Bernard Weinstein de opdracht gegeven om Julie en Mélissa eten te geven en hen te voorzien van drinken. Bij terugkomst, 4 maanden later, wist Dutroux niet wat hij zag. Op deze dag in maart 1996, toen hij de horrorkelder betrad, merkte hij dat Julie die dag ervoor was overleden. Ook Mélissa was er slecht aan toe: door verzwakking stierf zij een dag nadat Julie was overleden. De kinderen waren eindelijk uit hun leiden verlost. Dutroux ging door het lint en vermoordde Weinstein.

Experts die zich over het overlijden van Julie en Mélissa hebben gebogen, hebben hier echter grote twijfels over. Want hóe konden twee kleine meisjes van acht jaar oud, na al vijf maanden verzwakt te zijn door de opsluiting en slechte voeding, nóg eens vier maanden langer te overleven, ditmaal zelfs zónder eten en drinken? Volgens exprets is dit haast niet mogelijk. Maar hoe de meisjes deze vier maanden tóch hebben weten te overleven, weet niemand, en dat zal ook niemand ooit nog kunnen achterhalen. Julie en Mélissa werden in de tuin van Dutroux' huis in Sars-la-Buissière begraven.

Julie haar lichaam werd opgegraven

Vier dagen nadat Marc Dutroux werd opgepakt, op 17 augustus 1996, werden de lichamen van Julie Lejeune en Mélissa Russo opgegraven. Dit gebeurde op aanwijzingen van Marc Dutroux.

De begravenis

Op 22 augustus 1996 werden Julie en Mélissa naar hun laatste rustplaats gebracht. Beide meisjes liggen nu, naast elkaar, begraven op de begraafplaats van Grâce-Hollogne.

Mélissa Russo

Wie is Mélissa Russo

Mélissa Russo is een Waals meisjes dat het levenslicht zag op 11 september 1986. Samen met haar beste vriendinnetje, Julie Lejeune, is zij op 24 juni 1995 ontvoerd door het Beest van België. Ten tijde van de ontvoering was zij, net als Julie, acht jaar oud.

De ontvoering

Mélissa werd op 24 juni 1995 in de Belgische plaats Grâce-Hollogne ontvoerd toen zij samen met Julie aan het spelen was. Nog kort voor hun verdwijning hadden zij samen naar voorbij rijdende automobilisten gezwaaid...

Luikse justitie startte een onderzoek naar de verdwijning van de twee jonge kinderen. Dit onderzoek werd geleid door Martine Doutrèwe. November 1995, iets meer dan 5 maanden nadat Mélissa en Julie ontvoerd werden, werd aan hun ouders verteld datde meisjes hoogstwaarschijnlijk overleden waren. De ouders moesten zich er maar bij neerleggen dat zij hun kinderen mogelijk nooit meer terug zouden zien. Maar niemand had op dat moment nog kunnen weten dat Mélissa en Julienog in leven zouden zijn, en dat pas ruim vier maanden later zouden komen te overlijden.

Gevangen in de kelder

Julie en Mélissa werden gevangen genomen in de kelder van Marc Dutroux, waar zij 9 maanden lang het hoofd boven water wisten te houden. Hij vertelde aan Mélissa dat hij haar en Julie 'beschermde' tegen "gemene mannen". Mannen die hun kwaad wilde doen, omdat ze stout waren geweest. De ouders van Mélissa en Julie zouden weten dat Dutroux de kinderen verstopte, zodat de 'gemene mannen' de kinderen niet konden vinden. Door deze leugens wilde hij zijn slachtoffers aan zich binden. Tijdens de gevangenschap werden Mélissa en Julie veelvuldig seksueel misbruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten