vrijdag 27 april 2012

Kanker: maligne melanoom


Een melanoom (voluit: maligne melanoom) is een kwaadaardige vorm van huidkanker die iedereen kan treffen. In dit artikel wordt uitgelegd wat een melanoom is, hoe de melanoom kan ontstaan en wat de behandeling van een melanoom is.

Wat is een maligne melanoom

Een maligne melanoom (kortweg ook wel 'melanoom' genoemd) is een variant van huidkanker die ontstaat in melaninebevattende pigmentcellen (cellen waar de stof melanine in voorkomt) of in melanocyten. Dit type huidkanker kan ontstaan vanuit een goedaardige moedervlek, dit type moedervlek wordt ook wel naevi naevocellularis genoemd. Ook is het mogelijk dat een melanoom ontstaat uit een onrustige moedervlek, deze moedervlekken worden ook wel dysplastische of atypische moedervlekken genoemd. Als derde mogelijkheid kan het ook voorkomen dat een melanoom ontstaat uit 'normale' huid; huid waar nog geen moedervlek opgemerkt was.

Wat minder vaak voorkomt, is dat eeen melanoom ook in het menselijk oog kan ontstaan.

Hoe herken je een melanoom

Een vraag die vele mensen bezighoudt, is de vraag wanneer een moedervlek nou goedaardig is en wanneer een moedervlek kwaadaardig is geworden, en dus veranderd is in een melanoom. Veelal is dit al te zien aan de vorm en de kleur van de moedervlek. Er moet wel vermeld worden dat een melanoom vrij weinig voorkomt, als men bekijkt hoeveel moedervlekken er op een lichaam zitten.

Een gezonde moedervlek (dus die goedaardig is) is vlak, mogelijk enigszins verheven. De kleur van de moedervlek is in dit geval bruin of zwart, en dient gelijkmatig gepigmenteerd te zijn (hiermee wordt bedoeld dat de moedervlek één kleur heeft, en aan de linkerkant niet zwart is en aan de rechterkant bruin; is dit het geval, is het raadzaam om uw huisarts te raadplegen). De vorm van de gezonde moedervlek moet altijd regelmatig zijn, maar rond is hiervoor geen vereiste. Zolang de moedervlek er niet 'gerafeld' uitziet, is er doorgaans niets aan de hand.

Wanneer een melanoom ontstaat, is dit te zien doordat de pigmentatie op de moedervlek niet overal gelijk is. Zo kunnen verschillende tinten bruin, zwart en (soms) roodachtig) op één moedervlek gezien worden. Ook is de vorm van de moedervlek niet regelmatig, en komt het veelal voor dat het melanoom gerafeld is. Op de afbeelding naast de inleiding is bijvoorbeeld heel goed te zien dat het melanoom gerafeld is. Is dit bij u van toepassing, dan is het raadzaam om direct contact op te nemen met uw huisarts.

Ook wanneer u merkt dat een gewone (gezonde) moedervlek op uw lichaam of op het lichaam van een ander groter wordt, verandert van kleur, kleursamenstelling of vorm, als de moedervlek jeukt, steekt of pijn doet, dient u contact op te nemen met uw huisarts. Ook dient u dit te doen wanneer de moedervlek korstjes vertoont of aan het bloeden is, al is het maar een klein druppeltje.

Om het even iets duidelijker te maken, zijn de symptomen van een melanoom voor u op een rijtje gezet. Hierbij dient wel gezegd te worden, dat een afwijking aan een moedervlek niets hoeft te betekenen, maar het kan wel. Daarom is het in elk geval belangrijk om uw huisarts hiervan op de hoogte te brengen.
  • Grilliger/gerafelder van vorm van een 'gezonde' moedervlek.
  • Asymmetrisch van vorm.
  • Pigmentatie (kleur) is vaak ook onregelmatig; het melanoom kan dus meerdere kleuren zijn. Kleuren die kunnen voorkomen zijn bruin, zwart, rood, paars, blauw, grijs of wit.
  • Wanneer de melanoom al wat langer aanwezig is, kan het boven de huid uitsteken en wordt de melanoom groter.
  • De totale dikte van de melanoom (Breslow-dikte genaamd) is één van de belangrijskte voorspellende kenmerken van de overlevingskansen van deze persoon.

Wees er vroeg bij met zelfonderzoek

Hoewel het hebben van een melanoom, ter grootte van een moedervlek, heel onschuldig kan lijken, is het toch verstandig uw lichaam geregeld te controleren. In tegenstelling tot wat veel mensen namelijk denken, kan een melanoom wél dodelijk zijn, zeker wanneer de melanoom in een later stadium ontdekt wordt, of dat de persoon geen aandacht aan de verandering op de huid besteedt. Wanneer het melanoom in een vroeg stadium wordt opgespoord (bekijk uw lichaam daarom geregeld en inspecteer uw lijf op onjuistheden/veranderingen), is het zeer goed te genezen. Wanneer het melanoom in een laat stadium ontdekt wordt, kan het voor uitzaaiingen zorgen. De melanoom zelf is misschien niet dodelijk, maar de uitzaaiingen, veroorzaakt door de melanoom, wel degelijk! Mocht u dus een verandering opmerken, direct aan de bel trekken en bij de huisarts langs gaan!

Belangrijk!

Denk niet te lichtzinnig over een melanoom, een melanoom is namelijk de kwaadaardigste en beruchtste vorm van huidkanker!!!

Risicofactoren voor een melanoom

Net als bij vele andere vormen van kanker hebben bepaalde mensen een groter risico om een melanoom te krijgen dan andere mensen. Enkele risicofactoren die de kans op een melanoom vergroten zijn:
  • Erfelijke aanleg;
  • meer dan 50 gewone moedervlekken op het lichaam hebben;
  • minimaal 3 onrustige moedervlekken op het lichaam hebben;
  • een bleke huid hebben
  • sproeten
  • blond/rossig haar
  • blootstelling aan zonlicht/zonnebankgebruik.
De meeste van bovengenoemde risicofactoren zijn niet te beïnvloeden, dat wil zeggen dat men niets aan het feit/de feiten kan doen om een melanoom uit te sluiten/het risico te verkleinen. Alleen bij de laatste risicofactor (blootstelling aan zonlicht/zonnebank) kunt u uw eigen lichaam beschermen. Wanneer u veelvuldig in de zon ligt of wanneer u regelmatig gebruik maakt van de zonnebank, heeft u een vergrote kans op het krijgen van een of meerdere melanomen. Wanneer u dus veelvuldig in de zon ligt of gebruik maakt van de zonnebank, is het raadzaam om uw lichaam meer frequent te onderzoeken, bijvoorbeeld eens in de twee weken.

Behandeling van een maligne melanoom

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor een melanoom, maar de meest toegepaste behandelingen zijn toch wel een operatie, chemotherapie en/of bestraling. Welke behandelmethode er gebruikt wordt, is afhankelijk van de plaats en de grootte van de tumor (melanoom). Tevens speelt hierbij ook de leeftijd en conditie van de patiënt een grote rol.

Genezing

Zoals u misschien wel weet, zijn er de afgelopen jaren vele campagnes in de media geweest om uw te waarschuwen voor een melanoom. Mede dankzij deze aandacht wordt de melanoom veelal in een vroeger stadium ontdekt dan voor de campagnes. Dit is voornamelijk te danken aan het feit dat mensen sneller naar de huisarts stappen wanneer iets niet klopt, of wanneer men twijfelt. Doordat een melanoom dus steeds vroeger ontdekt wordt, kan de behandeling ook in een vroeger stadium van de kanker behandeld worden.

Vandaag de dag komt het melanoom na verwijdering ervan bij het grootste gros van de patiënten niet meer terug. Dit is niet toe te schrijven aan aangepaste behandelingen, maar enkel aan het feit dat er steeds eerder aan de bel wordt getrokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten