vrijdag 27 april 2012

Groene staar (oogaandoening)


Bij iemand met groene staar (ook wel glaucoom genoemd) vindt er een drukverhoging in de oogbol plaats. Wanneer dit niet bijtijds verholpen wordt, kan onbehandelde groene staar leiden tot gezichtsvelduitval (de typische 'blinde vlekken') en uiteindelijk, in het laatste stadium, leiden tot gehele blindheid. Ook kan men last hebben van een glaucoom terwijl er geen meetbare drukverhoging in de oogbol plaatsvindt. Wanneer dit het geval is, is de druk in de oogbol normaal, maar vindt er toch de karakteristieke aantasting van het gezichtsvermogen plaats, die men bij groene staar aantreft. Dit type groene staar wordt ook wel 'normale-drukglaucoom' genoemd.

Groene staar komt meestal voor bij mensen die de veertig gepasseerd zijn en treedt meestal sluipend op. Langzaamaan vallen delen van het gezichtsveld uit, wat door de patiënt niet direct wordt opgemerkt. Het centrale zicht zal vanaf het begin van groene staar nog lang intact blijven. Het is bij groene staar dus niet zo dat u van de een op andere dag blind bent.

Oorzaken van groene staar

Er zijn meerdere oorzaken van groene staar (glaucoom) te benoemen, alhoewel een verhoogde druk in de oogbol de voornaamste oorzaak is. De verhoogde oogboldruk kan veroorzaakt worden door een afsluiting van het kanaal van Schlemm. Op deze manier kan het oogvocht niet afgevoerd worden, en hoopt het oogvocht zich op in het oog.

Groene staar kan ook erfelijk zijn; in de ene familie komt veel meer groene staar voor dan de andere familie.

Als gevolg van de verhoogde oogboldruk in de oogbol worden langzaamaan de zenuwvezels van de gezichtszenuw aangetast. In het begin valt groene staar niet of nauwelijks op, omdat in het begin voornamelijk het perifere gezichtsveld uitvalt (een gezichtsveld dat doorgaans weinig bijdraagt aan het zien). Wanneer het centrale gezichtsveld in gevaar komt, zal het gezichtsverlies pas opgemerkt worden.

Iemand die lijdt aan groene staar, kan last hebben van één oog, maar ook van twee ogen.

Behandeling van groene staar

De behandeling van groene staar (glaucoom) bestaat voornamelijk uit het toedienen van geneesmiddelen die de oogboldruk moeten verlagen. Wanneer de oogboldruk voldoende verlaagt wordt/is, kan een toename van het verlies van het gezichtsveld tegengehouden worden. Ook worden er veelal middelen als pilocarpine (te verkrijgen in oogdruppel of als gel) toedediend, die het afvoer van vocht in de voorste oogkamer door de pupil te verkleinen (miotica), waardoor de kamerhoek open wordt getrokken. Verschillende bètablokkers, als timolol, verminderen de productie van dit vocht.

Wanneer de behandeling van groene staar met behulp van geneesmiddelen niet werkt, of onvoldoende, kan men kiezen voor een laserbehandeling. Tijdens deze laserbehandeling zal de oogdruk verlaagd worden. Mocht ook deze laserbehandeling niet werken, kan men nog, als laatste redmiddel, besluiten om een operatie uit te laten voeren. Tijdens deze operatie zal een kunstmatige afvoer van oogvocht worden gecreëerd. Ook kan men kiezen voor een glaucoominplant.

Er moet echter wel vermeld worden dat bij de behandeling van groene staar het gezichtsveld nooit meer wordt zoals dat vroeger geweest was. De al reeds ontstane schade kan niet meer teruggedraaid worden, de artsen kunnen er alleen proberen voor te zorgen dat de schade aan uw oog of ogen niet verergert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten