zondag 29 april 2012

Oesophagitis


Oesophagitis (Nederlands: slokdarmslijmvlies) is een ontsteking aan het slokdarmslijmvlies. In dit artikel leest u alles over deze nare ontsteking.

Oorzaken van oesophagitis

De ontsteking van het slokdarmslijmvlies wordt vaak veroorzaakt door een reflux. Met de reflux wordt het terugvloeien van het maagzuur in de slokdarm bedoeld. Deze reflux kan ervoor zorgen dat er zweertjes ontstaan die genezen met littekenvorming. De zweertjes worden het meest gezien op het slijmvlies van de slokdarm. Daarom spreekt men wel van een slokdarmslijmvliesontsteking (in het Latijn: oesophagitis).
Naast het feit dat de reflux een ontsteking aan de slokdarm kan veroorzaken, zijn er ook andere oorzaken. Dit zijn de infectieuze en de caustische oesophagitis. Een infectieuze slokdarmslijmvliesontsteking kan veroorzaakt worden door een gistinfectie. De caustische oesophagitis daarentegen wordt veroorzaakt door het drinken van zuren of logen en wordt ook wel ‘etsing’ genoemd.

Behandeling van oesophagitis

Oesophagitis die veroorzaakt wordt door reflux kan behandeld worden met medicijnen voor de maag. Deze medicijnen zorgen ervoor dat er minder vaak reflux voorkomt. Een infectieuze oesophagitis zal behandeld worden met gistdodende middelen. Vaak wordt hiervoor het medicijn nystatine gebuikt.
De caustische oesophagitis is zeer moeilijk te behandelen. In de meeste gevallen zal er een grote, blijvende beschadiging optreden aan het slijmvlies van de slokdam.

Gevolgen en complicaties van oesophagitis

Als een persoon langdurig last heeft van oesophagitis kan er een vernauwing van de slokdarm optreden. In medische termen heet deze vernauwing ‘stenose’. Op het moment dat er stenose optreedt door slokdarmslijmvliesontsteking leidt dit vaak tot problemen met de passage van voedsel. De patiënt krijgt last van slikproblemen en heeft tijdens het eten het gevoel dat het eten blijft ‘hangen’. Een arts zal dit vaak behandelen met een sonde, zodat de slokdarm opgerekt wordt.
Patiënten die last hebben van een langdurige reflux kunnen hier hinder van ondervinden. Doordat het slokdarmslijmvlies bij reflux voortdurend geprikkeld wordt, zal de textuur van het slijmvlies veranderen. Tijdens deze veranderingen zal het plaveiselepitheel vervangen worden door cilinderepitheel. Dit noemt men Barrett-slijmvlies. Zweren of carcinomen (kankergezwellen) kunnen zich vanuit dit Barrett-slijmvlies gemakkelijk ontwikkelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten