woensdag 25 april 2012

Gangen van een paard: galop

De galop bij paarden is een snelle, opwindende, kortom schitterende gang. In de natuur is snelheid een van de belangrijkste troeven van het paard en zijn doeltreffendste verdediging. De mens heeft daar, variërend van draverijen en ponyraces tot paardenrennen, altijd zijn voordeel mee weten te doen. In dit artikel staat precies beschreven wat de galop is en hoe je deze kan herkennen bij paarden.

Belangrijk om te weten
De galop is een gang in drie tempi, plus een zweef moment, waarop geen enkel been de grond raakt. Het neeretten van het voorbeen, in het derde tempo, bepaalt de kant van de galop: als het om het rechtervoorbeen gaat, galoppeert het paard in de rechtergalop; gaat het om het linker voorbeen, dan galoppeert het paard in de linkergalop. In de beschrijvingen hieronder gegeven, gaat het om een paard dat linksom galoppeert. Dus zijn linkervoorbeen wordt als derde an de grond gezet.

Stap 1
Om de galop links te nemen, begint het paard met zijn rechterachterbeen onder zich te plaatsen. In het eerste tempo van de galop is alleen dit achterbeen op de grond. De achterhand gaat licht naar beneden, de hals en de voorhand richten zich op: het kruis is iets lager dan de schoft. De rechterdiagonaal gaat in voorwartse richting.

Stap 2
De rechterdiagonaal wordt op de grond gezet (dus het rechtervoorbeen en het linker achterbeen). Het lichaamsgewicht verplaatst zich naar de voorhand: de schoft en het kruis hebben dezelfde hoogte. Het paard doet zijn hals naar voren en strekt ver daarvoor zijn voorbeen.

Stap 3
Het paard schakelt over op zijn linkervoorbeen. Het lichaamsgewicht wordt dus duidelijk naar de schouders verplaatst. Het kruis zit iets hoger dan de schoft. De twee achterbenen buiven en worden onder het gewicht verzameld, terwijl het linkervoorbeen het paard naar voren trekt.

Stap 4
Geen één been raakt de grond. Dit is het zweefmoment. De voorhand richt zich op. De lende buigt en het kruis daalt, zodat de achterbenen onder het gewicht van het paard naar voren kunnen gaan.

Stap 5
Het rechterachterbeen raakt de grond weer: een nieuwe galoppas begint.

De galop: de snelste gang van het paard
De galop is een van de natuurlijke gangen van een paard. Ze is tevens de snelste : de gemiddelde snelheid is 30 tot 40 kilometer per uur, maar bijvoorbeeld een Arabier of een Akhal Teké kan zelfs ruim 50 kilometer per uur halen.

Een springende gang
Het is een asymmetrische gang: de benen worden niet op dezelfde manier neergezet als het paard rechts galoppeert of als het links galoppeert. Het is een 'springende' gang en bevat een moment waarop geen enkel been de grond aanraakt: het zweefmoment.

De variaties in galop
Men onderscheidt de verzamelde, arbeids, midden- en uitgestrekte galop. In de verzamelde galop is het paard als op zichzelf verzameld, de hals en voorhand zijn geheven, het achterdeel is laag. Bij deze gang neemt het paard weinig oppervlak in, waarbij de energie zich vertaald in een opgeheven en springende beweging. De verzamelde galop is een soort van geconcentreerde galop. Hoe ruimer hij de gang maakt, hoe verder zijn hals uitstrekt en hoe meer terrein iedere pas bestrijkt: de omvang wordt steeds groter.

Het profiel van een renpaard

Paarden zijn niet hetelfde in galop: de snelheid van de gang hangt in hoge mate af van de bouw van het paard. Renpaarden moeten een schuine en lange schouder hebben met een geprononceerde schoft, vrij lange en slanke benen, een lange hals en , in algemene zin, een lichte bouw, als er veel gewicht verplaatst moet worden, kan er geen snelheid ontwikkeld worden. Het renpaard moet oko een ruime borst hebben waar plaats is voor flinke longen. De snelste paarden zijn volbloeden (Engelse volbloeden en Arabieren), maar er zijn zeer snelle andere rassen in Europa die niet zo bekend zijn, met name onder de Slavische paardenrassen.

Geheugensteuntje
  • Overkruiste galop: het paard plaatst een lateraal benenpaar in het tweede tempo van de galop in plaats van een diagonaal benenpaar. Hij galoppeert dus rechts met zijnvoorbenen, en links met zijn achterbenen of vice versa.
  • Galop in vier tempi: het paard voert het tweede tempo (zie stap 2) in twee tempi uit, waarbij hij het achterbeen eerder dan het voorbeen neerzet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten