vrijdag 27 april 2012

Energiebesparing is goed voor het milieu


Energiebesparing is tegenwoordig een belangrijk onderwerp en steeds meer mensen gaan inzien dat het besparen van energie vele voordelen heeft. Ook jij kunt besparen en genieten van de voordelen hiervan, en tegen het idee van vele anderen in, met heel weinig moeite. Het verspillen van energie en daarbij geld is voor jou niet langer een optie als je een aantal kleine dingen in acht neemt. Voordat je het weet zijn kleine handelingen in je dagelijkse routine standaard geworden.

Efficiënt energieverbruik

Het efficiënter omgaan met energie kent verschillende pluspunten die niet alleen voordelig zijn voor jouw portemonnee, maar ook voor ons milieu. Hierdoor hou je niet alleen wat meer geld in eigen zak, maar draag je ook een steentje bij aan een beter milieu, voor nu, maar ook voor later. Het onzorgvuldig omgaan met kostbare energie leidt tot milieuvervuiling, en jij kunt helpen deze schade tot een minimum te beperken zodat ook volgende generaties gebruik kunnen maken van energie en leefbaar milieu.
Naast het milieu is het ook de portemonnee die baat heeft bij jouw aangepaste manier van energiegebruik. Door simpele aanpassingen in je dagelijkse routine kan je meer besparen dan je denkt.

 Stroom

Stroom is voor ons onmisbaar. Jaarlijks 3500 kilowatt is het gemiddelde wat een huishouden verbruikt. Dit kan al snel oplopen bij meerdere huisbewoners. Toch kan dit aantal kilowatts snel gereduceerd worden door te letten op de apparaten in huis die stroom gebruiken.
Van de eerder genoemde 3500 kilowatt is het in de meeste huishoudens maar liefst bijna 500 kilowatt dat verbruikt wordt door apparaten die niet actief gebruikt worden maar in standby modus staan. Een oplossing hiervoor ligt voor de hand, schakel apparaten uit wanneer ze niet worden gebruikt. Een televisie of magnetron op standby kost je veel geld maar bespaart je weinig tijd bij het daadwerkelijke gebruik. De stekker in het stopcontact steken kost je maar enkele seconden extra tijd en bespaart je op jaarbasis aan aanzienlijk bedrag. Wil je toch gebruik maken van apparaten in standby, dan moet je goed opletten bij het aanschaffen van de apparaten, een energiezuinig apparaat kost vaak maar weinig meer.
Verder kan je bij alle, zelfs de allerkleinste, handelingen met energie in huis opletten.
Enkele voorbeelden zijn het uitschakelen van lampen wanneer het licht is, de televisie uitschakelen wanneer niemand kijkt en stoppen met het opladen van apparaten wanneer deze volledig opgeladen zijn.

Verwarming en isolatie

Het verwarmen en isoleren van je huis zijn twee zaken die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn op het gebied van energiebesparing. Gemiddeld wordt er op jaarbasis 2200 m³ aan gas verbruikt. Met goede isolatie kan je onder dit gemiddelde duiken doordat je minder warmte laat ontsnappen. Warmte ontsnapt bij slechte isolatie aan alle kanten, waardoor je blijft stoken om het huis warm te houden en de gaskosten lopen dan snel op.
Bij een goede isolatie is er gedacht aan de muren en ramen. Een ongeïsoleerde spouw of enkel glas, dat nog in veel oudere huizen voorkomt, zijn grote verspillers van warmte.
Ook na de isolatie kan er nog zuinig worden omgegaan met verwarming. Schakel de verwarming uit op kamers waar niemand is en schakel ook gedurende de nacht de kachel naar een lagere temperatuur.

Energiebesparing onderweg

Niet alleen thuis kunnen we werken aan energiebesparing. Ook onderweg kan je veel besparen. Ondanks dat het besparen op je vervoer in veel gevallen niet gemakkelijk kan zijn, kan je soms toch afwijken van het standaard vervoer. Zuinig rijden is een manier waarvan veel mensen weten hoe het werkt, maar het toch niet doen. Snel optrekken en hard rijden in hoge toeren kost enorm veel brandstof en zal weinig tijdwinst opleveren. Daarentegen levert rustig rijden niet alleen een vollere tank op, maar zal het ook minder frustreren. Gebruik maken van het openbaar vervoer is een reële optie wanneer je dagelijks in de file moet staan of je werk de mogelijkheid aanbiedt tegen een laag tarief te reizen.

Wees consequent

Voor alle tips met betrekking tot energiebesparing geldt dat het weinig moeite kost, maar veel kan opleveren. Hoe consequenter je bent, des te sneller zal het voor jou de normaalste zaak van de wereld zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten