woensdag 25 april 2012

Geschiedenis van paardenrennen


Paardenrennen (ook wel paardenraces) genoemd zijn evenementen die wereldwijd bekendheid geworven hebben en die elke wedstrijd duizenden bezoekers trekken. Hoe is het paardenrennen ontstaan en waarom is het zo populair geworden?

De Romeinen

Hoogstwaarschijnlijk zijn de paardenrennen ontstaan in de Oudheid, bij de Romeinen. De Romeinen waren namelijk de meesters op het gebied van paarden fokken. In de Oudheid werden de paarden vooral gefokt voor posterijen, boerenwerk, jacht en de oorlog. Maar naast het feit dat de paarden ingezet werden als werkpaarden, hadden de paarden ook nog een ander doel, namelijk het vermaken van mensen. Deze sportief gebouwde paarden werden ingezet tijdens de wereldberoemde wagenrennen die plaatsvonden in het Colosseum. Hoewel deze vorm van paardenrennen oorspronkelijk niet uit Rome kwam, maar uit Mauritanië, Syrië, Libië en Klein-Azië, worden de Romeinen toch gezien als grondleggers van de paardensport. De paarden die tijdens het wagenrennen gebruikt werden, zijn de voorouders van de hedendaagse renpaarden.

Circus en Hippodroom

In Rome werden ook wedstrijden gehouden met paardenrennen en wagenraces in het Circus. Het Circus was een groot theater waar meer dan 100.000 mensen toegang konden krijgen. De entreekaarten en programma’s werden verkocht door slaven en de slaven zorgden er ook voor dat de mensen op hun favoriete paarden konden wedden.
Op het moment dat Rome was gevallen, konden de paardenrennen niet meer plaatsvinden in deze stad. Omdat dit een groot verlies was volgens velen, werden de paardenrennen in Constantinopel voortgezet in het Hippodroom. Dit gebouw was te vergelijken met een grote evenementenhal en was onder de Septimius Severus gebouwd. Ook was de Hippodroom vele malen groter dan het Colosseum, er konden geen 100.000 mensen in, maar liefst 300.000 mensen konden zich in de Hippodroom bevinden.

Verspreiding van de paardenrennen

In Rome waren de paardenrennen zeer populair en mensen die uit Rome wegtrokken, namen de paardenrennen met zich mee. Zo kwamen de paardenrennen rond de twaalfde eeuw terecht in Noord-Afrika, Frankrijk en Engeland. In de periode tussen de twaalfde en de veertiende eeuw kwamen de paardenrennen ook in Egypte tot bloei.
In het Europa van die tijd werden de paardenrennen niet direct gezien als volksvermaak, maar als manier van trainen. De Europeanen leerden tijdens de paardenrennen veel van de manieren waarop het paard zich voortbewoog en hoe ze deze paarden het beste konden inzetten ten tijde van oorlog. Dit werd vooral veroorzaakt door de ervaringen van Koning Knoet en Willem de Veroveraar, omdat deze hadden bewezen dat het vertrouwen op de infanterie kon falen, omdat er vele slachtoffers vielen.

Galloways, Highlanders en Volbloeden

In Engeland werden eeuwenlang Galloways ingezet tijdens de paardenrennen. Galloways waren uitstekende renpaarden en behoren tot de Highlanders. Helaas is dit paardenras uitgestorven en werden er ook andere paardenrassen ingezet voor de paardenrennen. Zo rond de zeventiende eeuw waren de lichtgewicht paardenrassen in opkomst geraakt. Er waren veel meer ‘slanke’ paarden te vinden die betere prestaties leverden op de renbanen. Waarschijnlijk is in Engeland de Arabier het eerste paardenras geweest dat zeer goede prestaties leverde op de renbaan, nadat was besloten dat de Highlander en andere paardenrassen toch iets te zwaar waren en onder de maat presteerden. Om een nog beter racepaard te ontwikkelen, begonnen de Engelsen Arabische hengsten met Engelse merries te kruisen. Op deze  manier ontstond er aan het einde van de zeventiende eeuw een nieuw paardenras met uitstekende capaciteiten: de Volbloed (in het Engels: Thoroughbred). Tot op de dag van vandaag is de Volbloed één van de beste racepaarden ter wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten