vrijdag 27 april 2012

Groene en zwarte thee


Groene en zwarte thee komen beide van de Camelia Sinensis. Theestruiken groeien in een tropisch of subtropisch klimaat. De plantages liggen meestal op een berghelling. Hierbij geldt: hoe hoger de plantage, hoe beter de kwaliteit van de thee zal zijn. Lees hier meer over groene en zwarte thee.

Oogsten

Wanneer een theeplant 4 jaar oud is, kan er voor het eerst worden geoogst. Het oogsten vindt plaats met de hand of machinaal. Bij de oogst worden alleen de jonge blaadjes geplukt. Handmatig plukken geeft het beste resultaat. De oogst kan gedurende het gehele jaar plaatsvinden. De beste kwaliteit wordt echter geplukt in de droge moessontijd.

Weetje

Per jaar wordt er 3 miljoen (3.000.000 ton) ton thee geplukt. Zeshonderdduizend ton (600.000 ton) daarvan is groene thee.

Groene Thee

Het verschil tussen groene en zwarte thee ligt uitsluitend in het verwerkingsproces. Bij groene thee worden de bladeren meteen na de pluk even gestoomd. Ze worden daarna bij een lage temperatuur verder gedroogd.

Zwarte Thee

Zwarte thee wordt uitgespreid en mag eerst een dag verleppen, vervolgens wordt ze gedurende een half uur tussen twee horizontaal draaiende vlakken gerold waardoor de voor de fermentatie benodigde stoffen vrijkomen.

Vervolgens laat men de thee fermenteren. Dit proces wordt ook wel roesten genoemd. Hiervoor laat men de theeblaadjes in een koele geventileerde ruimte gedurende een aantal uren goed zuurstof absorberen. Hierna wordt de thee verhit tot 80 - 90 graden celcius, waarbij de fermentatie stopt en de thee wordt ontsmet. De thee is dan zwart geworden. Hierna wordt de thee verder gedroogd.

Gedurende dit verwerkingsproces wordt de smaak van de thee voller en rijker, maar neemt ook het looizuur en cafeïnegehalte toe. Bepaalde andere stoffen zoals flavonoïden gaan op dat moment dan ook verloren.

Verschil

Vanwege dit verschil in verwerking bevat groene thee dus minder looizuur en cafeïne, maar bevat het meer zogenaamde heilzame stoffen als flavonoïden.

Groene theesoorten

Even kort voor u op een rijtje gezet: een aantal bekende groene theesoorten.
  • Japanse Bancha: Een goed uitgebalanceerde groene thee, met fijne smaak en weinig tannine en cafeïne. één weinig opgehoopte theelepel opgieten met water dat van de kook af is en 3 minuten laten trekken om de beste smaak te creëeren.
  • Genmaicha: Dit is een Bancha thee met geroosterde rijst. Zacht en zoet met weinig cafeïne. Daarom ook geschikt voor kinderen en om kort voor het slapengaan te drinken. één afgestreken theelepel opgieten met kokend water en ca. 1 minuut laten trekken voor het beste resultaat.
  • Gyokuro Hikari: Hemels frisse geurige thee. De bladeren zijn donkergroen en groeien langzaam in de schaduw van bladrijke bomen. Het aroma is mild en zoet. Gebruik 11 gram blad met 1 liter water van ca. 60 graden celcius. 2 minuten laten trekken voor het beste resultaat.
  • Matcha: De traditionele groene poederthee uit Japan heeft een fijn-bitter aroma. Deze thee wordt alleen gemaakt van de fijnste bladeren uit de eerste pluk. Ze worden tot een fijn poeder gewreven en hebben een helder groene kleur. Deze thee kan nogal bitter worden. Deze thee wordt vaak gemaakt door hem op te kloppen met de chasen (een bamboe klopper). Gebruik ongeveer 3 tot 5 gram voor een kom van 300 tot 400 mililiter, opgieten met water van ca. 60 graden Celcius en nogmaals kloppen met de Chasen.
  • Sencha Miyokono: De top van de Sencha thee. Gebruik 12 gram op 1 liter water van 60 graden Celcius en 1 minuut laten trekken.
  • Kokeicha: Zacht, fris-astringerend. Gemaakt van poedergroene thee en rijstzetmeel. Gebruik 11 gram blad op  1 liter water van 60 graden Celcius en laat 1 tot 2 minuten intrekken voor de beste resultaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten