Groene en zwarte thee komen beide van de
Camelia Sinensis. Theestruiken groeien in een tropisch of subtropisch klimaat.
De plantages liggen meestal op een berghelling. Hierbij geldt: hoe hoger de
plantage, hoe beter de kwaliteit van de thee zal zijn. Lees hier meer over
groene en zwarte thee.
Oogsten
Wanneer
een theeplant 4 jaar oud is, kan er voor het eerst worden geoogst. Het oogsten
vindt plaats met de hand of machinaal. Bij de oogst worden alleen de jonge
blaadjes geplukt. Handmatig plukken geeft het beste resultaat. De oogst kan
gedurende het gehele jaar plaatsvinden. De beste kwaliteit wordt echter geplukt
in de droge moessontijd.
Weetje
Per
jaar wordt er 3 miljoen (3.000.000 ton) ton thee geplukt. Zeshonderdduizend ton
(600.000 ton) daarvan is groene thee.
Groene Thee
Het
verschil tussen groene en zwarte thee ligt uitsluitend in het
verwerkingsproces. Bij groene thee worden de bladeren meteen na de pluk even
gestoomd. Ze worden daarna bij een lage temperatuur verder gedroogd.
Zwarte Thee
Zwarte
thee wordt uitgespreid en mag eerst een dag verleppen, vervolgens wordt ze
gedurende een half uur tussen twee horizontaal draaiende vlakken gerold
waardoor de voor de fermentatie benodigde stoffen vrijkomen.
Vervolgens laat men de thee fermenteren. Dit proces wordt ook wel roesten genoemd. Hiervoor laat men de theeblaadjes in een koele geventileerde ruimte gedurende een aantal uren goed zuurstof absorberen. Hierna wordt de thee verhit tot 80 - 90 graden celcius, waarbij de fermentatie stopt en de thee wordt ontsmet. De thee is dan zwart geworden. Hierna wordt de thee verder gedroogd.
Gedurende dit verwerkingsproces wordt de smaak van de thee voller en rijker, maar neemt ook het looizuur en cafeïnegehalte toe. Bepaalde andere stoffen zoals flavonoïden gaan op dat moment dan ook verloren.
Vervolgens laat men de thee fermenteren. Dit proces wordt ook wel roesten genoemd. Hiervoor laat men de theeblaadjes in een koele geventileerde ruimte gedurende een aantal uren goed zuurstof absorberen. Hierna wordt de thee verhit tot 80 - 90 graden celcius, waarbij de fermentatie stopt en de thee wordt ontsmet. De thee is dan zwart geworden. Hierna wordt de thee verder gedroogd.
Gedurende dit verwerkingsproces wordt de smaak van de thee voller en rijker, maar neemt ook het looizuur en cafeïnegehalte toe. Bepaalde andere stoffen zoals flavonoïden gaan op dat moment dan ook verloren.
Verschil
Vanwege
dit verschil in verwerking bevat groene thee dus minder looizuur en cafeïne,
maar bevat het meer zogenaamde heilzame stoffen als flavonoïden.
Groene
theesoorten
Even
kort voor u op een rijtje gezet: een aantal bekende groene theesoorten.
- Japanse Bancha: Een goed
uitgebalanceerde groene thee, met fijne smaak en weinig tannine en
cafeïne. één weinig opgehoopte theelepel opgieten met water dat van de
kook af is en 3 minuten laten trekken om de beste smaak te creëeren.
- Genmaicha: Dit is een Bancha thee
met geroosterde rijst. Zacht en zoet met weinig cafeïne. Daarom ook
geschikt voor kinderen en om kort voor het slapengaan te drinken. één
afgestreken theelepel opgieten met kokend water en ca. 1 minuut laten
trekken voor het beste resultaat.
- Gyokuro Hikari: Hemels frisse
geurige thee. De bladeren zijn donkergroen en groeien langzaam in de
schaduw van bladrijke bomen. Het aroma is mild en zoet. Gebruik 11 gram
blad met 1 liter water van ca. 60 graden celcius. 2 minuten laten trekken
voor het beste resultaat.
- Matcha: De traditionele groene
poederthee uit Japan heeft een fijn-bitter aroma. Deze thee wordt alleen
gemaakt van de fijnste bladeren uit de eerste pluk. Ze worden tot een fijn
poeder gewreven en hebben een helder groene kleur. Deze thee kan nogal
bitter worden. Deze thee wordt vaak gemaakt door hem op te kloppen met de
chasen (een bamboe klopper). Gebruik ongeveer 3 tot 5 gram voor een kom
van 300 tot 400 mililiter, opgieten met water van ca. 60 graden Celcius en
nogmaals kloppen met de Chasen.
- Sencha Miyokono: De top van de
Sencha thee. Gebruik 12 gram op 1 liter water van 60 graden Celcius en 1
minuut laten trekken.
- Kokeicha: Zacht,
fris-astringerend. Gemaakt van poedergroene thee en rijstzetmeel. Gebruik
11 gram blad op 1 liter water van 60 graden Celcius en laat 1 tot 2
minuten intrekken voor de beste resultaten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten