woensdag 25 april 2012

Een paard de trailer in leiden

Voor hoeveel ruiters was dit niet verspilde tijd en hoeveel ruiters hebben er soms wedstrijden door gemist? U wilt dat uw paard probleemloos de trailer inloopt? Stel dit gebeuren dan niet uit tot het moment van vertrek. Ook dit moet een paard, net zoals al het andere, leren. In dit artikel alles over hoe je in een handomdraai je paard in de trailer krijgt!

Een kwestie van wennen
Een trailer binnengaan is goed beschouwd niet veel angstiger, nog minder vanzelfsprekend dan een box binnengaan of aan een muur worden vastgezet. Het is een kwestie van training en gewenning.

Angst, een slechte raadgever
Sommige paarden gaan doodgemoedereerd een trailer binnen en gaan zelf op hun plaatsje staan. Maar dat is helaas bij de meeste paarden niet het geval. Veel paarden verzetten zich zodra ze dat gapende zwarte gat van de wagen zien. De reden daarvan? Ze zijn gewoon bang!

Waarom zijn ze bang
Het paard reageert instinctief als een prooi, die alleen maar zijn benen heeft om aan zijn lot te ontkomen; het is dus geen wonder, dat hij aarzelt een nauwe, donkere plek zonder uitgang binnen te gaan. Soms is het gewoon het geluid van zijn hoeven op de loopplank waarvan hij schrikt.

Waar zijn wij bang voor
Heel vaak wordt de paniek bij een paard door ons eigen gedrag geweeggebracht. Terwijl wij een box binnenstappen de gewoonste zaak van de wereld vinden - voor een paard iets volledigs onnatuurlijks - zijn we als de dood om het paard een trailer in te laten gaan. We trekken aanhoudend aan de longe van het halster, we laten ons helpen door een met longes, zwepen en dwanginstrumenten gewapende groep mensen. Logisch dat het paard denkt: "De situatie is niet normaal, ik voel me bedreigd".

Op het laatste nippertje
We hebben per slot van rekening vaak haast, zijn zelfs te laat soms, dus gejaagd. Bij de eerste de beste aarzeling van ons paard, springen we al uit ons vel. U begrijpt dat zelfs de kalmste dieren daar ongerust onder worden.

De juiste methode
Als u goede resultaten wilt verkrijgen, train uw paard dan in het binnengaan van een trailere, terwijl u een echt vertrek simuleert. Doe dit in diverse stappen.

Aan het werk
Kies zo mogelijk een trailer met twee plaatsen uit. Zodoende hoeft u niet vóór het paard langs te gaan. Bevestig een netje hooi aan de kant waarhet paard instapt. Begin deze oefening met een paard dat goed aan de hand loopt.

Stap 1
Breng uw paard in de nabijheid van de trailer met de loopplank uit. Dwing hem niet er naartoe te gaan, als hij zich verzet, maar laat zijn natuurlijke nieuwsgierigheid haar werk doen. Als u heen en weer loopt, zal hij uiteindelijk dit "ding" willen besnuffelen om het te identificeren. Wacht tot hij zijn belangstelling verliest en hef de seance vervolgens op.

Stap 2
De volgende keer neemt u een vrij lange longe en een zweepje mee. Breng het paard tot vlakbij de trailere. In principe moet hij de trailer herkennen. Laat hem de trailere een beetje besnuffelen. Met behulp van de longe en door hem aan te sporen met het zweepje moet hij een rondje om u heen draaien zodat hij steeds tussen u en de trailer door loopt. Stel hem met uw stem gerust als hij zich nerveus toont. Na afloop van de seance, of een andere keer, laat u hem een of een paar stappen op de loopplank doen. Laat hem er vervolgens weer van af stappen.

Stap 3
Nu dat het paard vertrouwd is met de toegang tot de trailer, zou u hem probleemloos het voertuig in moeten kunnen leiden. Loop niet voor hem langs, maar naast hem, zoals hij gewend is. Stap zelf in de linkerbox en laat hem in de rechter stappen. Laat hem in zijn eigen tempo naar binnen gaan, laat hem de plek besnuffelen en onderzoeken. Verzet hij zich, houd er dan mee op en doe de eerdere stappen opnieuw.

Stap 4
Als uw paard binnen is, bindt hem dan niet vast en doe de trailer niet achter u dicht. Blijf bij hem, laat hem wat hooi eten, aai hem en laat hem eruit als hij dat wil. U kunt hem een aantal dagen achtereen zijn portie hooi in de trailer geven. Is hij dit stadium voorbij, dan zou het paard zo mak als een lammetje de trailer binnen moeten gaan en het niet erg vinden dat hij opgesloten wordt.

Wat je moet vermijden
Een paard houdt een slechte herinnering over aan moeizam verlopen instapoefeningen. Zowel geschrokken door de trailer, als het machtsvertoon en het geschreeuw om hem heen, raakt hij stevig in de stress. Hij kan voor de rest van zijn leven een grote angst krijgen voor de trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten