vrijdag 27 april 2012

Seriemoordenaar Ed Gein


Ed Gein (geboren als Edward Theodore Gein) is een Amerikaanse seriemoordenaar welke vrouwen vermoordde om van hun huid kleding en andere voorwerpen te maken, die hij later gebruikte. In dit artikel zal het leven van Ed Gein geschetst worden om meer inzicht te verschaffen in het leven en de monsterlijke daden van deze seriemoordenaar.

De jeugd van Ed Gein

Ed Gein werd op 27 augustus 1906 te La Crosse, Wisconsn geboren als Edward (Ed) Theodore Gein. Hij groeide op in een gezin van 4 personen, namelijk zijn vader George, welke een agressieve alcoholist was en regelmatig werkloos, zijn moeder Augusta welke zeer dominant en zwaar gelovig was. Daarnaast had Ed ook nog een broer, Henry, maar al op jonge leeftijd stierf Henry in 1944. Ook Ed's vader stierf op relatief jonge leeftijd, namelijk in 1940, hoogstwaarschijnlijk door overmatig alcohol(mis)bruik. Al van jongs af aan had Augusta een grote invloed op haar jongste zoon Ed. De zeer gelovige vrouw was zeer gelovig en was er heilig van overtuigd dat vrouwen hoeren zijn, het instrument van de duivel. Tevens was Augusta van mening dat het nuttigen van alcohol het kwaad in de mens stimuleert en dat seks iets was wat je puur deed voor het maken van kinderen. Ze las haar man en haar twee kinderen elke dag voor uit het Oude Testament, en dan voornamelijk over de dood, moord en straf van God voor het slechte wat je doet.

Schoolperiode

Al op de basisschool stond Ed Gein bekend als een buitenbeentje en een 'rare snuiter'. Hoewel hij een gemiddeld IQ bezat, verbood zijn moeder hem om met klasgenootjes om te gaan. In de pauze zat hij dus altijd alleen in een hoekje, en als hij buiten schooltijd aan zijn moeder vroeg of hij met een klasgenootje mocht spelen, werd Augusta kwaad. Ze begon dan tegen Ed te schelden en tegelijkertijd begon zij hem dan ook te kleineren. Al snel liet Ed het uit zijn hoofd om nog te vragen of hij met klasgenootjes mocht spelen. Door deze daden van Augusta was Ed sociaal-emotioneel niet goed ontwikkeld en ook de agressie en dominantie van Augusta deden hem niet goed. Simpel gezegd had Ed, na het overlijden van zijn vader, alleen nog Augusta waar hij mee mocht praten en omgaan.

De dood van Henry

Al op jonge leeftijd is Henry overleden en het vermoeden bestaat nog steeds dat Ed hier zijn aandeel in heeft. Henry is omgekomen tijdens een grote brand op het landgoed van het gezin in Plainfield, Wisconsin. De politie heeft haar twijfels gezet bij de verklaring van Ed Gein (hij beweerde namelijk dat hij van de hele vuurzee nooit wat geweten heeft), maar toch wist Ed de politie regelrecht naar het lichaam van zijn broer Henry te brengen. Toch is het nooit duidelijk geworden of Ed hier nou wél of níet iets mee te maken heeft gehad.

Ed Gein komt alleen te staan

Wanneer in 1945 (als Ed 39 jaar is) uiteindelijk ook Augusta overlijdt (ten gevolge van een beroerte), staat Ed er plotseling helemaal alleen voor. In vijf jaar tijd zijn zijn vader, broer en moeder overleden. Zijn hele leven had hij een haat-liefdeverhouding met zijn moeder gehad en zij heeft al die tijd voor haar zoon gezorgd. Aangezien Augusta haar zoon Henry en haar man al had verloren, zag ze het als haar plicht om Ed te beschermen en ze zorgde ervoor dat Ed afhankelijk van haar werd, zodat hij nooit bij haar weg zou gaan. Toen zij ook overleed, wist Ed niet meer wat hij moest doen en zonk in een diep gat. Op de begrafenis van Augusta huilde Ed dan ook als een klein kind.

Een aantal weken na het overlijden van zijn moeder begon Ed door te draaien. De eenzaamheid waarin hij leefde maakte hem waanzinnig en hij wenste dat hij zijn moeder uit de dood terug kon halen. Om dit idee vorm te geven, begon hij de menselijke anatomie te bestuderen, en dan met name de anatomie van het vrouwelijke lichaam. Het vrouwelijke lichaam begon hem steeds meer te fascineren. Diep in zijn achterhoofd wist Ed Gein ook dat hij zijn moeder niet meer tot leven kon wekken. Om het leed van haar overlijden wat te verzachten, stroopte hij haar huid af, welke hij vervolgens begon te looien. De beweegredenen hierachter waren dat hij zo de vrouwelijke vormen van zijn moeder kon bewaren, zodat ze altijd nog een beetje bj hem zou zijn. Af en toe trok hij haar gelooide huid als een kledingstuk aan en trok vervolgens haar kleding erover aan.

De behoefte om vrouw te zijn

Mede door de agressie, dominantie en de regels van zijn moeder had Ed nog nooit ervaringen opgedaan op het seksuele gebied (hij mocht immers met niemand omgaan van Augusta) en verwarde daarom zijn gevoelens voor het vrouwelijke lichaam met de wens om zelf vrouw te worden. Hij heeft zelfs periodes gehad waarin hij zichzelf wilde gaan castreren, maar heeft deze stap nooit genomen. Hij besloot vervolgens dat een pak, gemaakt van vrouwenhuid, hem voldoende voldoening gaf en er, in zijn ogen, zo vrouwelijk genoeg uitzag. In het begin was deze behoefte nog wel redelijk in te dammen, maar op een gegeven moment sloegen bij Ed de stoppen door. Om aan zijn pak van 'vrouwenhuid' te komen, begon hij graven open te breken waar kort daar voor vrouwen begraven waren. Net als hij met het lichaam van zijn moeder had gedaan, begon hij deze huiden te stropen en te looien. Hoe meer graven Ed openbrak en hoe meer huiden hij tot leer bewerkte, hoe bekwamer hij werd in het bewerken hiervan. Zo heeft hij onder andere een riem van tepels gemaakt en maakte hij ook enkele trommels, gemaakt van de huid van deze vrouwen. De schedels gebruikte hij als versiering in zijn huis en tevens gebruikte hij twee van de schedels als drinkbeker.

Het moorden begon

Bijna tien jaar na het overlijden van Ed's moeder Augusta, op 10 december 1954, kan Ed de drang niet meer onderdrukken en voldoen de opgegraven vrouwenlichamen niet meer om zijn honger te stillen. Op deze donkere dag pleegt Ed namelijk zijn eerste moord. Het slachtoffer dat hij heeft uitgekozen is de 54 jaar oude Mary Hogan. Ook haar huid stroopt hij af en bewerkt haar huid zodanig dat hij haar huid kan dragen op zijn lichaam, als een (letterlijk) tweede huid. Zijn honger is, gelukkig, voor een aantal jaren gestild. Toch wordt het monster in Ed weer wakker op 16 november 1957, op deze dag vermoordde hij Bernice Worden. Een nieuwe seriemoordenaar, die de bijnaam The Plainfield Butcher had gekregen, was opgestaan...

De arrestatie

Bij het plegen van de tweede moord, de moord op Bernice Worden, heeft Ed fouten gemaakt en sporen achtergelaten. Al snel kwam een politieagent dit spoor tegen, wat hem regelrecht naar Ed Gein leidde. Het huis van Ed werd door een aantal politieagenten doorzocht en al snel stuitten deze op de lichamen van de twee vermoordde dames en op persoonlijke bezittingen van Mary en Bernice. Tevens vindt de politie spullen van de vrouwen die Ed heeft opgegraven. Ed Gein beweerde zelf, tijdens de verhoren, dat hij zijn huis slechts versierde met de schedels en andere bezittingen van de dames. Hij ontkende stug dat hij zich schuldig had gemaakt aan necrofilie of kannibalisme. Tijdens de verhoren bekende hij al vrij snel dat hij de vrouwen had opgegraven en ook bevestigde Ed dat hij de vrouwen Mary Hogan en Bernice Worden had vermoord.

Hoewel Ed Gein beweerde alle moorden en opgravingen opgebiecht te hebben, werd hij door de politie verdacht van nog een aantal moorden. Tijdens de huiszoeking hebben zij namelijk een aantal gelooide vagina's gevonden, welke niet gekoppeld konden worden aan de lichamen van de opgegraven en vermoordde vrouwen. De politie heeft echter geen harde bewijzen hiervoor kunnen neerleggen bij de rechtbank.

De rechtbank

Tijdens het onderzoek werd Ed Gein door meerdere psychiaters bestempeld als ontoerekeningsvatbaar, en zou hij niet in staat zijn om als toerekeningsvatbare berecht te worden. De straf die uiteindelijk opgelegd werd luidde dat hij voor de rest van zijn leven in tbs-klinieken zou moeten verblijven.

Het overlijden van Ed Gein

Op 26 juni 1984 overleed Ed Gein in het Waupan State Hospital aan de gevolgen van kanker. Hij is 77 jaar oud geworden.

Verhalen gebaseerd op Ed Gein

Er zijn een aantal verhalen en films gebaseerd op de daden van Ed Gein, welke hieronder beschreven staan:

Boeken

  • In 1998 is het boek Deviant: The Shocking True Story of Ed Gein, the Original Psycho uitgebracht. Het boek is geschreven door historicus Harold Schlechter en de schrijver probeert in dit verhaal de moorddadige periode uit Ed Geins leven zo duidelijk en waarheidsgetrouw te vertellen.

Muziek

  • Ed Gein is de naam van een (nog) onbekende mathcore-band uit New York.
  • Dead Skin Mask, een nummer van metalband Slayer, gaat over Ed Gein. Het nummer staat op het album 'Seasons in the Abyss'.
  • Nothing to Gein, is een nummer van Mudvayne en staat op het album L.D.50.
  • John 5 (voormalig Marilyn Manson) heeft het nummer 'Gen With Envy' geschreven en is te beluisteren op het album Songs for Sanity, uit 2005.
  • Blind Melon, een Amerikaanse band, heeft het nummer 'Skinned' geschreven over Ed Gein en is te bewonderen op het album 'Soup', 1995.
  • De band Macabre heeft ook een aantal nummers op haar naam staan die over Ed Gein gaan.

TV en film

  • In twee afleveringen van de TV-serie 'Most Evil' wordt er aandacht besteedt aan Ed Gein.
  • American Psycho, Psycho, The Silence of the Lambs en The Texas Chain Saw Massacre zijn allen films die gebaseerd zijn op de daden van Ed Gein.
  • Ook is er een film gemaakt met de titel 'Ed Gein'. Zoals de naam al zegt, gaat deze film over de seriemoordenaar Ed Gein.

Copycat, of toch niet

Nederland werd in de nacht van 4 op 5 mei 2005 opgeschrikt door de daad van Roland Z. uit Vlaardingen. Hij is deze nacht opgepakt door de politie omdat hij op een kruising het verkeer aan het regelen was in, jawel, de huid van zijn overleden moeder. Volgens zijn verklaring had hij haar gedood in opdracht van God en daarna haar huid gestroopt. Uiteindelijk is Roland Z. veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De kans bestaat dat hij tot zijn afgrijzingwekkende daad is gekomen na het lezen over de daden van Ed Gein, maar ook is het mogelijk dat Roland geïnspireerd is geraakt door de film Silence of the Lambs. Roland zelf wil echter niet meer vertellen over zijn daden, dan dat hij 'in opdracht van God' handelde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten