woensdag 25 april 2012

Seriemoordenaar David Berkowitz


David Richard Berkowitz (beter bekend als Son of Sam) is een Amerikaanse seriemoordenaar en pyromaan welke willekeurige mensen neerschoot. Deze seriemoordenaar heeft zes maal een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen. David Berkowitz is ook bekend onder de bijnamen ‘Son of Sam’ en ‘.44 Caliber Killer’. In dit artikel leest u alles over deze monsterlijke moordenaar die de straten van New York onveilig maakte.

David Richard Berkowitz

David Richard Berkowitz werd op 1 juni 1953 geboren in Brooklyn, New York City als Richard David Falco. Over zijn jeugd en de periode voordat de moorden begonnen, is er weinig bekend over David Richard Berkowitz. Wat wel duidelijk is, is dat hij als klein kind al wreed tegen dieren kon zijn en dat hij opgroeide in een gezin vol met verslaving, geweld en misbruik.

De moorden

New York City werd in de jaren 1976 en 1977 geterroriseerd door een moordenaar die, zo scheen het, willekeurig mensen neerschoot. Vooral vrouwen met lang, donker haar bleken in de schemering en ’s nachts niet meer veilig te zijn. Twee keer is er ook een brief opgedoken, afkomstig van de moordenaar, ondertekent met ‘Son of Sam’. Verderop in dit artikel meer over deze brieven.

Slachtoffers

In totaal heeft Son of Sam vijftien slachtoffers op zijn naam staan, waarvan een aantal de gewelddadige aanval overleefd hebben. In het kort samengevat zijn dit de slachtoffers:
 • Donna Lauria, aangevallen op 29 juli 1976. Gedood door schotwond in haar borst.
 • Jody Valenti, aangevallen op 29 juli 1976. Schotwond in de dij, maar overleeft de aanval.
 • Carl Denaro, aangevallen op 23 oktober 1976. Overleeft de aanval, heeft een schotwond in het hoofd.
 • Rosemary Keenan, aangevallen op 23 oktober 1976. Overleeft het, lichtgewond door rondvliegend glas.
 • Donna DeMasi, aangevallen op 26 november 1976. Lichtgewond door een kogel
 • Joanne Lomino, aangevallen op 26 november 1976. Loopt een dwarslaesie op door een kogel in haar rug.
 • Christine Freund, aangevallen op 30 januari 1977. Overlijdt door twee schotwonden.
 • John Diel, aangevallen op 30 januari 1977. Lichtgewond door schoten.
 • Virginia Voskerichian, aangevallen op 8 maart 1977. Overleden, schotwond in hoofd.
 • Alexander Esau, aangevallen op 17 april 1977. Twee schotwonden, sterft later n het ziekenhuis
 • Valentina Suriani, aangevallen op 17 april 1977. Twee schotwonden, sterft direct.
 • Sal Lupo, aangevallen op 26 juni 1977. Overleeft, twee lichte verwondingen door kogels.
 • Judy Placido, aangevallen op 26 juni 1977. Lichte verwondingen door kogels, overleeft het.
 • Stacy Moskowitz, aangevallen op 31 juli 1977. Overleden aan schotwonden.
 • Robert Violente, aangevallen op 31 juli 1977. Overleeft schotwonden, mist nu een oog, aan andere oog blind.

In de avond van 29 juli 1976, toen het schemerig begon te worden, parkeerden de jonge meiden Donna Lauria en Jody Valenti hun auto op Buhre Avenue. Voordat de dames uit de auto stapten, bleven ze nog even wat zitten napraten. Druk bezig met praten, hadden zij niet door dat er een voetganger voorbij liep en voor de auto stil bleef staan. Evenmin hadden ze door dat deze man een pistool trok en op de auto begon te schieten. Eén van de kogels die door de voorruit schoten raakte Donna Lauria in haar borst, zij overleed ter plaatse. Jody Velenti overleefde de aanval wel, enkel haar dij werd doorboord door een kogel.

Carl Denaro en Rosemary Keenan parkeerden op 23 oktober 1976 hun auto op een parkeerplaats vlakbij een bar in Flushing Queens. Net als bij het geval van Jody en Donna, merkten Carl en Rosemary de voetganger niet op. De schutter schoot één enkele kogel via de achterruit de auto in, welke Carl Denaro raakte. Carl raakte lichtgewond, net als Rosemary, die lichtgewond raakte door rondvliegend glas. Op de vloer van de auto troffen de rechercheurs een.44 kaliber kogel aan. Na onderzoek bleek deze kogel overeen te komen met de kogels die in de auto van Donna en Jody gevonden waren.

Op 26 november 1976 zaten Donna DeMasi en haar vriendin Joanne Lomino op de stoep van een woning in Floral Parks, Queens. Nog nagenietend van de mooie dag zaten zij wat bij te praten onder het genot van een lekker drankje. Een voetganger naderde hen om de weg te vragen. Maar nog voordat hij was uitgesproken, trok hij een pistool en begon hij het vuur te openen op de twee doodsbange vrouwen. Beide vrouwen overleefden de aanval, maar Donna DeMasi raakte verlamd doordat een kogel tot in haar ruggengraat was doorgedrongen. Ook in dit geval waren de kogelhulzen identiek aan de hulzen die bij de vorige twee aanvallen gevonden werden. Het vermoeden dat er een 
seriemoordenaar actief was, werd op dit moment bevestigd en de politie startte een klopjacht naar deze onverschrokken moordenaar.

Hoewel december 1976 rustig verliep, zonder een nieuwe schietpartij, was men nog niet van de seriemoordenaar af. Op 30 januari 1977 zaten John Diel en Christine Freund in hun auto op Ridgewood, New York toen de kogels door hun voorruit vlogen. Freund overleed direct, John Diel raakte niet gewond. Ruim een maand later, op 8 maart 1977 werd Virginia Voskerichian, een uitwisselingsstudente uit Armenië richting haar woning in Forest Hills toen zij achtervolgd werd door een man. Vlakbij haar huis draaide Virginia zich om en stond zij oog in oog met haar moordenaar, die haar met één kogel door het gezicht schoot. Virginia overleed terplekke.

17 April 1977, de Bronx. Alexander Esau en Valentina Suriani parkeren de auto en waren elkaar innig aan het omhelzen op het moment dat de kogels de ruiten van de auto doorboorden. Alexander en Valentina overleden direct aan de verwondingen.

De maand mei ging voorbij zonder dat er ook maar iets gebeurde, maar op 26 juni werden Salvatore Lupo en Judy Placido het slachtoffer van Son of Sam. Ze hadden hun auto geparkeerd in Bayside, Queens. Ondanks dat beiden getroffen werden door kogels, overleefden ze de aanslag wel.

Op 31 juli 1977 vond de laatste aanval plaats op een parkeerplaats bij de kust van Brooklyn. Robert Violante en Stacy Moskowitz hadden hier hun auto geparkeerd om naar de ondergaande zon te kijken en om te genieten van de prachtige sterrenhemel. Son of Sam vuurde, net als bij de vorige aanval, vier kogels af richting het stel. Zowel Robert als Stacy werden in het hoofd geschoten waarbij Stacy direct overleed. Robert overleefde de aanval, maar zijn zicht werd dermate beschadigd dat hij voor de rest van zijn leven blind is.

Arrestatie

Toen David Berkowitz in 1977 gearresteerd werd, bekende hij al snel de aanvallen waarbij zes mensen om het leven kwamen en 7 mensen gewond raakten. Hij werd in hechtenis genomen....

Een vrouw hoorde op het nieuws van de laatste moord en lichtte de politie in. Dit deed zij omdat zij op de plaats van de moord had gewandeld en zij zich twee ambtenaren herinnerde die een boete uitschreven voor een foutgeparkeerde auto. Deze auto was geparkeerd naast een andere auto, die er bijzonder uitzag. De auto waar een bon voor was uitgeschreven, scheurde enkele minuten later met gierende banden weg. De politie besloot de bekeuring op te zoeken en zo kwam de politie op het spoor van een mogelijke dader, de eigenaar van een Ford Galaxy. Deze auto stond op naam van ene David Berkowitz, woonachtig in Pine Street, Yonkers.

Bij controle zag men de auto buiten staan en een halfautomatisch geweer lag zichtbaar op de stoel, samen met een brief, geschreven in de stijl van ‘Son of Sam’. David Berkowitz werd gearresteerd en legde zijn bekentenissen af…

Bekentenissen en rechtszaak

Hoewel hij vlak na zijn arrestatie alle moorden bekende, kwam hij later terug op deze uitspraken. Nu zou hij nog maar drie van de zes moorden gepleegd hebben, en zou hij daarnaast in plaats van zeven, maar één gewond slachtoffer op zijn geweten te hebben.

Hij beweerde de moorden gepleegd te hebben in opdracht van de hond van de buren, een Golden Retriever. Deze hond, was volgens Berkowitz bezeten door een demon. In de brieven die Son of Sam had geschreven, doelde hij op zijn buurman (Sam Carr) en de Golden Retriever van de buurman (‘Son of Sam’). David Berkowitz beweerde dat Son of Sam berichten naar Berkowitz verzond met bevelen om de moorden te gaan plegen. Eenmaal heeft David geprobeerd om de hond van zijn buurman om te leggen, maar dat was niet gelukt. Na de mislukte aanval op de Golden Retriever, werden de boodschappen en de intensiteit van de boodschappen drie keer zo erg.

Psychiatrisch onderzoek

Tijdens zijn rechtzaak is David Berkowitz onderzocht door een aantal psychiaters. Alle psychiaters, behalve één, beschreven Berkowitz als een paranoïde schizofreen, die leed aan waanideeën en daarom niet in staat zou zijn om terecht te staan. De enige die tegen deze beschrijving inging, was Dr. David Abrahamson. Abrahamson was namelijk van mening dat Berkowitz een gezond man was en dat hij zeer duidelijk begreep dat zijn acties misdadig en wreed waren geweest. De rechtbank was het met Abrahamson eens en vond dat Berkowitz ‘helder’ genoeg was om terecht te staan.

De brieven van ‘Son of Sam’

In de media raakte David Richard Berkowitz bekend als ‘Son of Sam’ doordat hij twee brieven had geschreven welke ondertekend waren door ‘Son of Sam’. Eén van deze brieven werd gevonden door een politieagent die bij één van de moorden op de plaats delict aanwezig was. De tweede brief werd gestuurd naar de krant New York Daily News.

De eerste brief, gevonden door de politieagent, was geschreven door iemand die zichzelf in de brief de naam ‘Son of Sam’ gaf en hij ondertekende de brief met de naam ‘Mr. Monster’. De schrijver vertelde dat hij de moorden pleegde omdat hij gedwongen werd door ‘Papa Sam’. De tweede brief, ook bekend als de ‘Breslin’ brief. In deze brief stond beschreven dat de moordenaar in opdracht van ‘Sam de verschrikkelijke’ werkte, en was ondertekend met de tekst ‘Son of Sam’. In de tweede brief, gericht aan de New York Daily News, werd ook geschreven dat de dader nog steeds ‘door de straten aan het schuimen was’ en hij wenste iedereen die een klopjacht op hem geopend had, succes met het zoeken.

Teksten

In de brief die aan de politie gericht was, kon men deze tekst lezen: ”Ik ben diep gekwetst doordat u mij een vrouwenhater noemt. Dat ben ik niet. Ik ben een monster, ik ben de Zoon van Sam. Ik houd van het jagen, de straten af struinend naar eerlijk spel - smakelijk vlees. Vrouwen uit deze wijk zijn de meest mooie vrouwen van allen."

Verder beschreef deze brief dat ‘Sam’ een dronkelap was die zijn gezin sloeg en dat hij zijn zoon (‘Son of Sam’) de deur uit stuurde om op ‘lekker vlees’ te gaan jagen en om de prooi te gaan doden. In de brief die gestuurd was aan de krant werd duidelijk gemaakt dat Son of Sam nog meer moorden zou gaan plegen.

Dankzij deze twee brieven wakkerde de schrijver de hysterie die onder de bevolking van New York was ontstaan, alleen maar aan. Iedereen, vooral vrouwen met lang, donker haar, waren bang en vele mensen durfden ’s avonds niet meer de straat op.

Het vonnis

Op 12 juni 1978 werd David Richard Berkowitz veroordeeld tot zesmaal een levenslange gevangenisstraf. Wanneer men dit omrekent, komt dit neer op een maximale gevangenisstraf van 365 jaar.

Gevangenschap

Son of Sam zit zijn gevangenisstraf uit in de Sullivan Correctional Facility in Fallsburg (New York). Tot een aantal jaren geleden heeft hij opgesloten gezeten in de Attica Correctional Facility. Op 10 juli 1979 leek er een einde te komen aan Berkowitz zijn leven, aangezien hij werd aangevallen door een onbekend persoon in de gevangenis. Hoe deze personen in het afgescheiden blok van de Attica gevangenis hebben kunnen komen, is nooit achterhaald. Wel was duidelijk dat Berkowitz’ keel vanaf achteren bijna geheel doorgesneden was, maar hij bleef (dankzij snel ingrijpen en 56 hechtingen) in leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten