woensdag 25 april 2012

Een paard dat met pensioen gaat


Jarenlang heeft uw paard u alles gegeven wat in hem zat. Het is dan ook niet meer dan rechtvaardig hem een rustige en comfortabele oude dag te bezorgen in aan zijn gezondheidstoestand aangepaste omstandigheden. In dit artikel is alles geschreven omtrend het paard dat met pensioen gaat. Ook staat er een stuk verteld over de paardenkamp, een rusthuis voor bejaarde paarden in Soest.


Het pensioen: een laatste levensfase die gelukkig moet zijn
Een paard haalt normaliter een leeftijd van 25 tot 30 jaar. Maar op een gegeven moment bereikt hij een leeftijd waarop hij niet meer kan werken. Daar moet u bij stilstaan, als u een paard aanschaft. Zorg er dan ook tijdig voor dat hij van een rustige oude dag kan genieten als tegenprestatie voor de diensten die hij aan u heeft geleverd.

Wanneer moet mijn paard met pensioen
Zijn lichamelijke en geestelijke gesteldheid is bepalend voor het moment waarop een paard van zijn oude dag kan gaan genieten. Sommige stokoude paarden geven nog blijk over veel vitaliteit te beschikken. Als ze van gezelschap en ontspanning houden, moeten ze ontzien worden zonder ze noodzakelijkerwijs af te danken. Jongere paarden daarentegen hebben nogal eens te lijden van een ongeluk of ziekte. Het is dan geweldig, als ze hun dagen kunnen eindigen in de wei.

Zolang ze er nog zin in hebben
Een oud paard dat fysiek in goede conditie verkeert, kan geestelijk op zijn. Hij heeft zijn hele leven aan de mens gegeven en heeft geen zin meer zich nog langer naar diens wensen te plooien. Hij doet het werk alleen nog met tegenzin, wil geen bezoekjes. Alles lijkt hem te irriteren of te vermoeien. Zijn diensttijd is ten einde: als u daartoe de mogelijkheden heeft, laat hem dan genieten van een rustiger en natuurlijker leven, zolang hij in goede gezondheid verkeert.

Het pension
In veel streken zijn er fokkers die paarden in de wei willen opnemen. U moet zich er natuurlijk wel zeker van zijn dat deze mensen hun taak serieus uitvoeren. Daarom is het een goede zaak dat u onverwachts diverse weiden bezoekt. U kunt dan zelf oordelen hoe de paarden ervoor staan en hoe het gesteld is met de kwaliteit van het gras en de omheining. Als uw middelen beperkt zijn, kunt u zich wenden tot de opvanghuizen.

De ene weide is de andere niet
De beste oplossing is natuurlijk uw paard een fijne oude dag te bezorgen in een eigen weiland. Maar, pas op, voor het geluk en de gezondheid van uw paard, is de eerste de beste weide niet zomaar geschikt. Zorg ervoor dat de weide beantwoordt aan de criteria waaraan een goed weiland moet voldoen: oppervlak, kwaliteit van het gras, schaduw en beschutting. Vergeet tenslotte niet dat het paard geregeld van weide moet veranderen om parasitose te voorkomen.

Eenzaamheid
Er is niets erger voor een paard dan eenzaamheid. Als u een weiland hebt en u wilt dat uw paard er zijn oude dag doorbengt, geef hem dan gezelschap. Plaats desnoods een advertentie om een andere eigenaar te vinden die in dezelfde situatie verkeert al u. U kunt ook een paard of pony gastvrijheid aanbieden die het minder goed getroffen heeft dan uw eigen parad. Lukt dit allemaal niet, schaf dan een schaap of een geit aan. En... zorg ervoor dat de dieren rustig aan elkaar kunnen wennen!

Laat hem niet aan zijn lot over
Of hij zich nu in een pension, tehuis of in een u toebehorende weide bevindt, uw paard blijft uw aandacht dagelijks nodig hebben. Bezoek hem dan ook iedere dag. Vergewis u ervan dat hij geen verwondingen heeft, controleer zijn hoeven, kijk of zijn neus niet loopt en of zijn ogen niet tranen. Doe hem zijn halster om en ga een stukje met hem wandelen. Zo blijven deze handelingen vertrouwd. Praat tegen hem en toon hem uw genegenheid: hij zal dit zeker fijn vinden.

Voortdurende zorg
Als een paard met pensioen gaat, betekent dat niet dat hij helemaal geen medische zorg meer nodig heeft. Vaccinaties, wormenkuur, gebitscontrole blijven noodzakelijk. Een paard dat nie tmeer wordt bereden, heeft geen hoefijzers meer nodig, maar de hoefsmid zal de hoeven regelmatig moeten bekappen.

Als de noordenwind waait
De winters kunnen voor uw paard tot een last worden. Als de noordenwind waait, zal hij zich prettiger voelen met een deken op. Als het droog en koud weer is, kan hij buiten blijven: dat is te prefereren boven de afzondering in sommige stallen. Is het echter heel erg koud of zwiept er een ijskoude regen, dan kan het paard beter naar binnen. Denk er aan de hooivoorraad te vergroten en deze aan te vullen door haver of biks als het vriest of alshet sneeuwt, want de paarden moeten extra energie leveren en hebben dan niets te grazen.

De oude dag in stal
Sommige paarden brengen hun oude dag in de stal door. Ook dan is het belangrijk dat zij niet eenzaam zijn of zich vervelen. In plaats van een individuele box kunt u beter het op stal staan samen met andere paarden uitproberen. Neem hem dagelijks mee uit voor een klein rondje aan de hand om zijn botten lenig te houden en om hem wat afleiding te bezorgen. Een paard dat niet buiten leeft, moet geregeld gepoetst worden. Controleer iedere dag de toestand van zijn hoeven.

De paardenkamp in Soest

In Soest (provincie Utrecht) is een prachtig opvanghuis voor paarden die met pensioen zijn. Ik ben daar al meerdere keren geweest, en heb gezien dat de paarden daar heel goed verzorgd worden. Momenteel leven er zo'n 100 paarden op de Paardenkamp, en zijn er 7 vaste verzorgers op het terrein aanwezig die al heel wat jaren op de Paardenkamp werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten