vrijdag 27 april 2012

Hoe start ik een webwinkel


Het opstarten van een webwinkel is de droom van veel mensen. Maar om de webwinkel ook daadwerkelijk op te starten, is veel moeilijker. Met deze tips heeft u binnenkort hopelijk uw eigen webwinkel en stromen de inkomsten binnen!

Is er een markt voor?

Het is fantastisch als u uw eigen webwinkel wilt opstarten. U heeft waarschijnlijk al een aantal dingen in uw hoofd die u wilt verkopen, bijvoorbeeld kinderkleding of accessoires voor de hond. Maar voordat u de webwinkel start en de spullen al heeft aangeschaft, is het verstandig om te kijken naar de markt. Hebben mensen nog behoefte aan een webwinkel voor kinderkleding of spullen voor de hond?

Concurrentie?

Als u heeft uitgezocht of er vraag is naar de spullen die u wilt verkopen, is het verstandig om een blik te werpen op de concurrentie. Als er al duizend webwinkels zijn die kinderkleding verkopen, moet u sterk in uw schoenen staan. Wat is er zo bijzonder aan de webwinkel die u opricht dat bezoekers naar uw webwinkel komen en niet naar de andere winkels gaan?

Specialiseer uzelf

Als u de markt en de concurrentie bekeken heeft, weet u waarschijnlijk al of uw webwinkel het gaat halen. Naast het feit dat er al vele andere webwinkels zijn, is het ook van groot belang om creatief te zijn en u te specialiseren. Wilt u graag kinderkleding gaan verkopen? Misschien moet u zich op een bepaald kledingstuk gaan richten, bijvoorbeeld kinderschoenen. Heeft u juist die webwinkel met accessoires voor de hond? Richt u zich dan bijvoorbeeld op halsbanden voor de hond.

Waar heeft u verstand van?

Het moge wel duidelijk geworden zijn dat het verstandig is om uzelf te specialiseren in een bepaald item. Toch is het ook van belang dat u ook verstand heeft van de dingen die u verkoopt. Heeft u totaal geen verstand van computers of elektronica? Ga dit dan ook niet verkopen. Heeft u juist veel verstand van kinderschoenen, dan kunt u zich het beste op de verkoop hiervan richten.

Uitbreiding van uw bestaande winkel

Heeft u al een winkel, maar wilt u graag beter bereikbaar zijn voor uw klanten? Dan kan het verstandig zijn om ook een webwinkel te starten. Zo trekt u niet alleen klanten naar uw winkel, maar ook naar uw webwinkel. Uw webwinkel heeft ook voordelen. Zo hoeft u geen personeel te hebben en betaalt u ook niet voor de huur/koop van uw winkelpand. Met de webwinkel hoeft u ook geen extra voorraden aan te leggen, deze spullen kunt u gewoon uit uw eigen winkel pakken en verzenden.

Hoe laat u klanten betalen?

Mensen die winkelen in uw webshop, willen graag dat zij op een veilige manier kunnen betalen. U kunt hier kiezen voor bijvoorbeeld IDeal. Dit is een online systeem waarmee iedere bezoeker kan betalen, onafhankelijk van het type bank. Of willen mensen graag een acceptgiro thuis ontvangen? Het is het verstandigst om meerdere betaalmogelijkheden op uw website te zetten, zodat mensen kunnen kiezen.

Reclame maken

Om voldoende klanten naar uw webwinkel te lokken, is het maken van reclame zeer belangrijk. Immers, zonder reclame weet niemand dat u bestaat. Er zijn verschillende manieren om te adverteren. U kunt adverteren via Google AdWords, in regionale en landelijke dagbladen en op bijvoorbeeld Hyves, Twitter en Facebook. Ook heeft u de mogelijkheid om zelf folders te laten afdrukken en deze te laten bezorgen in bepaalde regio’s of straten.
Kies bij het verspreiden van reclame zorgvuldig. Als u kinderkleding verkoopt, hoeft u natuurlijk geen folders te verspreiden in een bejaardentehuis. Als u halsbanden voor honden verkoopt, is het verstandig om eerst uit te zoeken wie er een hond bezit.

Mond tot mond reclame

Wanneer u goede zaken doet en mensen zeer tevreden over uw webwinkel zijn, helpen zij u bewust of onbewust. De bezoeker van uw webwinkel zal aan bekenden vertellen dat zij erg blij waren met uw diensten, waardoor meer mensen horen over uw webwinkel. Dit houdt in, dat u meer bezoekers op uw webwinkel krijgt. Mond tot mond reclame is de beste reclame die u kunt krijgen, u betaalt er immers niets voor!

Moet ik mij inschrijven bij de KvK?

Ikzelf heb ook met deze vraag rondgelopen, of ik mij nu wel of niet moest inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Nadat ik contact had gemaakt met de KvK legde ik mijn vraag uit. Het is niet nodig om direct een KvK-nummer aan te vragen als u een webwinkel wilt opstarten. De inkomsten die u dan verkrijgt, moet u natuurlijk wel opgeven aan de belastingdienst.
Mocht uw webwinkel goed gaan lopen en u maandelijks een bepaald bedrag ontvangt, kunt u naar de Kamer van Koophandel stappen en alsnog uw webwinkel laten inschrijven.

Veel succes

Hopelijk heeft u wat aan deze tips gehad. Ik wens u dan ook veel succes met uw webwinkel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten