vrijdag 27 april 2012

John Opdam (seriemoordenaar)


John Opdam is een Nederlandse seriemoordenaar welke in de media de bijnaam 'Dokter O' kreeg. Een bijzonder feit is dat hij als enige Nederlander twee keer levenslang opgelegd heeft gekregen, voor twee verschillende moorden. In dit artikel leest u alles over het leven van John Opdam en waarom hij tot zijn daden is overgegaan.

Zijn leven

John Opdam werd op 30 oktober 1916 geboren in Sorabaja als Johannes Franciscus Alphonsus Marinus (John) Opdam. Op 20-jarige leeftijd, in 1936 verhuisde John naar Nederland om geneeskunde te gaan studeren. Tijdens zijn studie ontmoette hij de dochter van zijn leraar (Arnolda van Eijl) en zij kregen een relatie met elkaar. In 1938 trouwde hij met haar. Na afloop van zijn studie kocht John Opdam een artsenpraktijk op in de plaats Berkel-Rodenrijs.

John gaat vreemd

Als Arnolda, zijn vrouw, in 1951 op vakantie gaat, word voor John de verleiding te groot en krijgt hij een affaire met Nellie, de dienstmeid van Arnolda en John. Bij terugkomst van haar vakantie, kwam Arnolda achter de affaire en kregen John en Arnolda en grote ruzie. Aangezien Arnolda een overtuigd en zwaargelovig katholiek was, was er van een echtscheiding geen sprake. Arnolda eiste dat Nellie ontslagen diende te worden als dienstmeid. Nellie werd vervolgens ontslagen en Arnolda en John leefden weer fijn en gelukkig naast elkaar. Maar toch blijft de verhouding met Nellie steeds in John zijn achterhoofd spelen en hij zoekt haar weer op.

De eerste moord

In dezelfde periode ging Arnolda's gezondheid langzaamaan steeds meer achteruit en op 24 september 1954 blies zij haar laatste adem uit. Aangezien John arts was, concludeerde hij dat Arnolda moest zijn overleden aan een hersentumor. Hij heeft zijn collega - en tevens goede vriend - gevraagd een autopsie op Arnolda's lichaam uit te voeren. Echter, de collega dacht anders over de doodsoorzaak (er was geen tumor te bekennen) en schreef op de overlijdensakte dat de doodsoorzaak onbekend was. Aangezien de doodsoorzaak van Arnolda onbekend was, behoorde de politie op de hoogte gebracht te worden. Nadat de politie het lichaam van Arnolda in beslag had genomen, werd er voor de tweede maal een autopsie uitgevoerd op haar lichaam. Tijdens deze autopsie is duidelijk geworden dat er in het lichaam van Arnolda grote hoeveelheden cyaankali zaten. John Opdam werd gearresteerd, maar hij probeerde op allerlei manieren om onder een celstraf uit te komen.

De rechtszaak en gevangenisstraf

Zelfs tijdens de rechtszaak probeert John nog onder de moord op zijn vrouw Arnolda uit te komen en beweert hij dat de moeder van Arnolda haar vermoord heeft. Ondanks alle smoesjes en protesten van John, werd John op 8 juni 1954 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en kwam hij in Leeuwarden in de gevangenis te zitten. Tijdens de uitzitting van zijn gevangenisstraf in Leeuwarden ontmoet John Arie Lodder. Arie Lodder zit eveneens in de gevangenis voor moord op zijn eigen vrouw. De mannen wisselden briefjes met elkaar uit waarop stond dat zij de moord gepleegd hebben waarvoor de ander veroordeeld is. Zo zou het kunnen zijn, dat als één van de mannen (John of Arie) tijdens gevangenschap overlijdt, het briefje wordt gevonden waarin de overledene heeft opgebiecht de vrouw van de ander vermoord te hebben, de nog levende persoon vrijgelaten zou worden.

De tweede moord

Na de uitwisseling van de briefjes, zo'n maand later, stierf Arie Lodder. Autopsie op het lichaam van Arie heeft uitgewezen dat Arie is overleden aan een grote hoeveelheid cyaankali. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds niet duidelijk hoe Arie aan de cyaankali is gekomen. Echter, het briefje werd gevonden waarop stond dat Arie verantwoordelijk was voor de dood van John's vrouw Arnolda. Tot groot verdriet van John, werd hij niet vrijgelaten, maar werd hij in 1961 voor de tweede maal veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, ditmaal voor de moord op Arie Lodder.

Vrij man

In 1975 werd aan John Opdam gratie verleend en was hij weer vrij man. Hij was echter wel verplicht zich aan een paar eisen te houden, waaronder de eis dat hij nooit meer een artsenpraktijk zou openen of dat hij ooit nog zou werken als arts. Hij is een periode werkzaam geweest in de medische bibliotheek van de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Toen hij de pensioenleeftijd bereikte, verhuisde hij naar Oegstgeest, waar hij op 14 oktober 1983 overleed.

Vragen en twijfels rondom de moorden

Toch zijn er nog vele vragen en twijfels rondom de moorden blijven hangen, en het is bij alletwee de moorden nooit voor 100% bewezen dat John Opdam iets met de moorden te maken heeft gehad. Zo zijn bij de moord op zijn vrouw Arnolda altijd nog de twijfels blijven bestaan of hij de moord wel heeft gepleegd, of dat de moord toch door iemand anders gepleegd zou zijn. In het geval van de moord op Arie Lodders bestaan er ook grote twijfels. Heeft John Arie wel vermoord? En als het geen moord was, zou John Arie dan geholpen hebben met zelfmoord plegen? Het is zelfs nog mogelijk dat John met de dood van Arie helemaal niets te maken heeft....

Seriemoordenaar of niet

Statistisch gezien kan men pas een seriemoordenaar genoemd worden wanneer men drie of meer moorden gepleegd heeft. John Opdam heeft er, echter, maar twee gepleegd. Toch wordt John bestempeld als een seriemoordenaar. Misschien terecht, misschien onterecht... Als hij niet gepakt was voor de moord op Arnolda, was hij misschien verder gegaan met moorden, en had hij mogelijk drie of meer moorden op zijn naam staan....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten