vrijdag 27 april 2012

Het karakter van een paard aanvoelen


Een paard kan nog zo schitterend zijn, beschikken over mooie bewegingen of goede bloedlijnen. Maar een paard zou waardeloos zijn als zijn karakter niet goed combineert met jouw eigen karakter. Hoe voel je nu precies aan wat het karakter van een paard is en of het wel de juiste combinatie met jouw eigen karakter is? Lees hier alles over in de tekst ‘Het karakter van een paard aanvoelen’.

Waarom is het karakter van een paard belangrijk?

Waarom het karakter van een paard belangrijk is, is eigenlijk simpel. Een paard met een mooi uiterlijk, met een prachtige stamboom of uitstekende gangen, is onbruikbaar als blijkt dat zijn karakter te moeilijk is of als het dier ongeschikt is voor de beoogde discipline. De verkoper van een paard probeert altijd het paard mooier voor te doen dan het is, niet alleen qua gezondheid, maar ook qua karakter en gebruiksdoelen. Als je op zoek bent naar een paard, moet je dus niet naar de verkoper luisteren, maar voor jezelf bepalen welk karakter het paard heeft. Dit kan je onder andere doen door het gedrag van het uitgekozen paard te observeren.

Welk karakter past het best bij jou?

Als je alleen naar het karakter van een paard moet kijken, welk karaktertype heeft dan jouw voorkeur? Wil jij liever een betrouwbaar paard (met dus een rustig karakter) of wil jij een vurig rijpaard waar je de nodige uitdaging in ziet (dus een paard met een vurig karakter). Ook is het belangrijk om te kijken hoe jij zelf in elkaar zit. Ben je van nature rustig, of toch eerder een driftkikker? Het is verstandig om een goede balans te zoeken tussen jouw eigen karakter en het karakter van je toekomstige paard. Heb jij een vurig en dominant karakter? Dan kan je kiezen tussen een paard met hetzelfde karakter of met een betrouwbaar karakter. Ben jij zelf nogal onzeker van je zaak en heb je dus een rustig en onzeker karakter, dan is het niet verstandig om een paard met een vurig karakter aan te schaffen. Het paard zal dan aanvoelen dat hij dominanter is dan jij bent, wat in de toekomst alleen maar tot machtsstrijd en problemen kan zorgen (je paard wilt dan de baas worden).

Wat verlang jij van een paard?

Ook is het belangrijk om te weten wat jij van een paard verlangt. Wil jij graag paardensport beoefenen waar een portie lef voor nodig is (bijvoorbeeld polo of endurance), dan is het belangrijk om daar het karakter van je paard op aan te passen. Een paard dat bang of angstig is aangelegd, heeft meer moeite met deze takken van paardensport dan een paard met een vurig en brutaal karakter. Ben jij juist op zoek naar een pony of paard om gezellig buitenritten mee te rijden, of moeten er kleine kinderen op zijn rug zitten? Dan is een paard met een kalm en evenwichtig karakter beter aan te raden.

Hoe ga je het karakter beoordelen?

Om het karakter van je toekomstige paard te beoordelen, is het het beste als je het dier een paar keer gaat observeren. Doe dit op verschillende tijdstippen en op verschillende plaatsen. Observeer het dier in de stal, onder het zadel, aan de longe, maar ook gewoon los in de weide. Ook kan een paard heel anders reageren als het net geslapen heeft, zojuist heeft gegeten of als het dier net klaar is met werken. Dit zijn ook dingen waar je rekening mee moet houden.
Naast het feit dat je een paard op een aantal momenten moet observeren, is het belangrijk om de volgende punten in de gaten te houden:
  • Zijn uitdrukking
  • Zijn lichaamshouding
  • Zijn gedrag op stal
  • Zijn gedrag onder het zadel
Daarnaast zegt de blik in de ogen van een paard al heel veel. Staan de ogen levendig? Of eerder futloos, alert, verveeld, vrolijk of triest? Ook kunnen de ogen van een paard rustig, welwillend, onrustig of onaardig zijn. De uitdrukking in de ogen van een paard zijn oneindig en er is veel van af te leiden. Ook de lichaamshouding van een paard spreekt boekdelen. Oogt het dier rustig en ontspannen, of is het dier meer schrikachtig en nerveus? Neemt het een dreigende houding aan als u in de buurt bent, of zal het rustig op zijn plek blijven staan? Al deze punten tonen je al een groot deel van zijn karakter.
Vraag ook aan de huidige eigenaar of je het dier aan de hand mag laten stappen, of je het paard mag longeren, maar ook belangrijk is om het paard onder het zadel mee te maken. Op deze manier leer je het paard wat beter kennen en weet je hoe het paard aanvoelt aan de hand, aan de longe of onder het zadel. Ook een mogelijkheid is om aan de eigenaar te vragen of je een tijd alleen mag zijn met het paard. Het paard kan namelijk in bijzijn van de eigenaar heel anders reageren dan op het moment dat het paard alleen is met een vreemde (jij dus).

Doe onderzoek naar het ras en zijn herkomst

Om een beeld te krijgen van het karakter van een paard, kan je ook onderzoek doen naar het ras en naar de voorouders van het paard. Het ene ras heeft doorgaans een veel vuriger karakter (bijvoorbeeld de Arabier) en het andere ras heeft meer aanleg voor een rustige aard (bijvoorbeeld de Shire). Hierbij moet wel gezegd worden dat dit niet voor elk paard van een bepaald ras van toepassing is. Er zijn ook Shires met een zeer vurig en dominant karakter en er zijn gevallen bekend van Arabieren die zeer rustig en onderdanig bleken te zijn.
Een andere manier om het karakter van je paard te onderzoeken, is door het bekijken van zijn voorouders. Zeker als de paarden een stamboom hebben (bij de meeste raspaarden van toepassing), is het makkelijk om de ouderdieren op te zoeken. Je kan bij deze dieren ook het karakter peilen. Zijn beide ouderdieren rustig? Grote kans dat jouw paard dan ook rustig zal zijn. Dit is echter nooit met honderd procent zekerheid te zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten