vrijdag 27 april 2012

Hoeveel drinkt een paard?


Een paard heeft dagelijks water nodig om te kunnen overleven. Gemiddeld drinken paarden twintig tot vijftig liter water per dag. Maar hoe weet je nu hoeveel water een paard moet drinken? Daar lees je in dit artikel alles over.

Zoveel als nodig

Een paard van gemiddelde grootte zal zo’n twintig tot vijftig liter water per dag drinken, maar het kan ook meer zijn. De hoeveelheid water die hij drinkt, is afhankelijk van het soort voer, het werk en natuurlijk ook de temperatuur. Wanneer het buiten dertig graden is, zal hij meer drinken dan wanneer het maar tien graden is.

Een grazend paard

Een paard dat in de wei loopt, eet de hele dag gras. Omdat het gras veel vocht bevat, krijgt het paard tijdens het eten al veel water binnen. Hierdoor hoeft hij minder water te drinken. Dat is goed te zien aan paarden die in het wild leven. Wilde paarden drinken maar heel weinig, meestal gaan zij hooguit drie keer per dag drinken aan een waterplas. De rest van het water halen zij uit het gras en de planten die zij eten.

Een paard op stal

Een paard dat op stal staat eet droogvoer, in plaats van gras. Met droogvoer wordt stro, hooi, granen en biks bedoeld. Zoals je misschien wel weet, zit er in dit droogvoer veel minder vocht dan in het gras op de weide. Een paard op stal zal dus geen vocht binnenkrijgen via het voer, en dan drinkt een paard vaker. Hij moet toch de grote hoeveelheid vocht binnenkrijgen om te leven. Wanneer een paard namelijk onvoldoende drinkt, zal hij uitdrogen. Een gevolg van uitdroging kan zijn dat de spijsvertering vertraagd of geblokkeerd zal worden, met koliek als eindresultaat.

Een drinkbak in de wei zetten

In de stal wordt vaker een automatische drinkbak gezien dan in de wei. Maar ook in de wei is het mogelijk om een automatische drinkbak voor paarden te installeren. Zo’n drinkbak in de wei is praktisch, maar vraagt veel onderhoud. Je hoeft niet elke paar uur naar de wei te gaan om te kijken of er nog wel voldoende water is, omdat het water automatisch aangevuld wordt. Maar deze drinkbak moet dagelijks gecontroleerd en schoongemaakt worden. In de winter kan het buizenstelsel van de automatische drinkbak bevriezen, zodat de paarden geen water meer kunnen drinken. Wanneer jij gebruik maakt van een automatische drinkbak in de weide, moet je er altijd voor zorgen dat er een reserve drinkbak is. Hier kan je bijvoorbeeld kiezen voor een grote collectieve drinkbak. Deze drinkbak kan een grote hoeveelheid water bevatten, en makkelijk gevuld worden met een tuinslang.
Het gebruik van deze collectieve drinkbak is veel voordeliger dan het gebruiken van een emmer of speciekuip. Wanneer je de paarden drinken geeft in een speciekuip, moet je zeker tijdens de zomerperiode elke paar uur gaan kijken of er nog genoeg water in zit. Bij de collectieve drinkbak kan je zoveel water opslaan dat drie of vier paarden een aantal dagen drinkwater tot hun beschikking hebben.

Dagelijkse hygiëne van drinkbakken

Een drinkbak voor paarden wordt snel vies. Het is dan ook nodig dat de drinkbakken twee keer per dag schoongemaakt worden. Hierbij hoef je niet steeds de drinkbak te schrobben, maar haal wel al het vuil eruit. Het echte reinigen (dus het water eruit en het goed schoonmaken van de drinkbak) is één keer per week voldoende. Het water in de drinkbakken moet je elke drie tot vier dagen verversen. Vul de bakken op dit moment niet alleen bij, maar haal al het water eruit en vul het daarna opnieuw. Zo hebben de paarden weer vers drinkwater tot hun beschikking.
Als het buiten vriest, is het nodig dat je het ijs kapotslaat wat op de waterbak ligt. Ook dien je deze ijsblokken te verwijderen. De reden dat de ijsblokken uit de drinkbak gehaald moeten worden, is om ervoor te zorgen dat het water minder snel bevriest. Ook kan je een voetbal in de drinkbak gooien, deze zal in het water blijven drijven en ijsvorming vertragen. Het is natuurlijk logisch dat de drinkbak dan groot genoeg moet zijn, anders hebben de paarden geen ruimte meer om te drinken.

Een paard moet kunnen drinken

Een paard moet net zoveel water kunnen drinken als hij wil. Wanneer je dus geen automatische drinkbak in de stal of in de wei hebt staan, moet je regelmatig controleren of het paard nog water tot zijn beschikking heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten