vrijdag 27 april 2012

Kies de juiste energieleverancier


De keuze voor een energieleverancier kan erg lastig zijn. Er is sprake van enorme concurrentie tussen energieleveranciers en om een goede keuze te maken moet je, in tegenstelling zoals sommige energieleveranciers soms doen voorkomen, niet alleen rekening houden met de prijs. Baseer je keuze niet op de uitspraak van een enkele leverancier, het is namelijk van groot belang dat je ook andere leveranciers bekijkt, deze vergelijkt en vervolgens pas een keuze maakt. 

Weet wat je wilt

Bij een keuze voor een energieleverancier is het belangrijk dat je goed weet wat je wilt. Bepaal voor jezelf of je een voorkeur hebt voor een soort energie, of je bijvoorbeeld waarde hecht aan groene energie, of je goede service belangrijk vindt of dat de prijs de doorslag kan geven. Als je van te voren goede voorwaarden hebt bedacht, kan dit jouw keuze een stuk gemakkelijker maken. Zo raak je minder snel in de war als je tijdens een gesprek met een medewerker van een energieleverancier allemaal informatie, aanbiedingen en beloftes te horen krijgt.

Belangrijke zaken

Dan nog enkele andere zaken die belangrijk voor je zijn om op een rijtje te zetten. Dit is van belang zodat je bij het kiezen van een andere energieleverancier de juiste keuzes kunt maken.

Schat je energieverbruik in

Noodzakelijk is een blik op de kosten die je momenteel hebt. Maak aan de hand van eerdere jaarrekeningen een inschatting van je verbruik. Op basis hiervan beslis je of de prijs een grote rol moet gaan spelen in je keuze. Vergeet niet de extra informatie bij de prijs te lezen, waar vaak in vermeld staat of er sprake is van een variabele prijs of een prijsgarantie.

Zoek informatie op over de energieleverancier

Als je probeert te ontdekken of een energieleverancier bij jouw wensen past, is het ook belangrijk dat je informatie inwint over het betreffende bedrijf. Onderzoek of het bedrijf positieve of negatieve recensies ontvangt. Je kan ook bij vrienden of kennissen informeren of er ervaringen zijn met deze aanbieder, maar baseer je keuze niet op een enkele mening.
Probeer een zo breed mogelijk beeld te krijgen van het bedrijf dat jij op het oog hebt en onderzoek zaken die je belangrijk vindt grondiger dan zaken die je minder belangrijk acht.

Algemene voorwaarden

Een ander essentieel onderdeel bij de keuze voor een energieleverancier, die echter vaak over het hoofd wordt gezien, is het doorlezen van de algemene voorwaarden van het bedrijf. Je contract kan bijvoorbeeld stilzwijgend worden verlengd, en dat kan worden teruggevonden in de voorwaarden. Lees dit nauwkeurig door, om niet voor nare verassingen komen te staan nadat je een contract hebt afgesloten.

Klopt jouw informatie?

Denkt je voldoende informatie ingewonnen te hebben en ben je klaar voor het maken van de keuze voor een energieleverancier, dan doe je er verstandig aan om je motivatie voor te leggen aan een medewerker van de energieleverancier. Indien je verkeerd bent ingelicht, zal de medewerker dit opmerken aan de hand van jouw motivatie. Op deze manier ben je er zeker van dat je weet waar je aan toe bent bij het afsluiten van een contract.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten