woensdag 25 april 2012

Don (paardenras)

Land van herkomst: Russische Federatie
Schofthoogte: 155 - 160 centimeter

Geschiedenis en herkomst
Tussen 1750 en 1900 speelden talrijke rassen een rol bij de verbetering van de Don, onder andere de Turkmener, Karabach, Strelets Arabier, Orlov en het Volbloed. Hierdoor zijn grootte en kwaliteit toegenomen, maar het ras bezit nog steeds geen modelbouw.

Algemene beschrijving en eigenschappen
Eeuwenlang heeft de Don het harde leven op de steppen doorstaan. De Don is eerder beroemd om zijn enorme uithoudingsvermogen, ook met weinig voedsel, dan om zijn uiterlijk. De schouders zijn nogal steil waardoor zijn gangen beperkt zijn. Meestal vos, maar alle effen kleuren zijn mogelijk.
Gebruik vroeger en nu
De Don was in de 18e en 19e eeuw het favoriete paard van de Kozakken. De veehoeders uit Kazakstan gebruiken de Don voor alle doeleinden, zowel in aanspanning als onder het zadel. Het ras wordt ook veel gebruikt voor rennen over grote afstanden.

Vergelijkbare rassen en overige wetenswaardigheden
De Don is vergelijkbaar met de andere taaie rassen van Centraal-Azië als de Kabardin en de Karabaier, maar de Don heeft langere benen en is minder goed gebouwd. Het ras speelde een rol bij het ontstaan van de Budjonny, die er in bepaalde aspecten op lijkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten