woensdag 25 april 2012

Paartijd bij paarden


Net als bij elk ander diersoort, is er een bepaalde periode in het jaar waarin paarden gaan paren. De paartijd verschilt van diersoort tot diersoort en is onder andere afhankelijk van de duur van de zwangerschap. In dit artikel lees je alles over de paartijd bij paarden.
De lente, het jaargetijde vol licht
In het voorjaar begint de paartijd bij paarden. Dit zal vooral in april en mei zijn, wanneer de dagen merkbaar langer worden. Omdat er meer daglicht is, wordt het lichaam van de hengst (en van de merrie) gestimuleerd om bepaalde hormonen te gaan aanmaken. Voor de hengst en de merrie zijn dit verschillende hormonen, die de voortplanting moeten stimuleren. Dat de paartijd in deze periode valt, heeft nog een reden. Een merrie is namelijk elf maanden drachtig. Dit houdt in dat het veulen, het jaar daarop, ergens in maart of april geboren wordt. Zo zijn de temperaturen zacht, zodat het veulen zichzelf goed warm kan houden en is er tevens een overvloed aan eten. Zou de merrie pas in de zomer zwanger worden, dan heeft het veulen niet genoeg tijd om aan te sterken voor de al snel naderende koude dagen en soms strenge winters. Moeder Natuur heeft het toch weer handig bekeken!

Hengstig

Op het moment dat de merrie hengstig is, betekent dit dat zij klaar is om te gaan paren. In deze periode scheidt haar lichaam bepaalde feromonen (geurende stoffen) af ter hoogte van haar achterkant en de flanken. Deze typerende geuren prikkelen vooral de neusgaten van geslachtsrijpe hengsten. De hengst kan de geurstoffen al op zo’n kilometer afstand ruiken.

Toestemming vragen

Op het moment dat de hengst een hengstige merrie ruikt, zal hij het hoofd opheffen, zijn neusgaten opensperren om de geur op te snuiven en de oren spitsen. Heeft hij de merrie in zicht? Dan gaat hij met gebogen hals en een zwiepende staart naar haar toe. Ook zal hij zijn hoofd van boven naar beneden ‘slaan’. In de tussenperiode hinnikt hij kort, als teken dat hij geïnteresseerd is in de merrie. Is de merrie klaar om door de hengst gedekt te worden? Dan zal zij hem dit laten weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten