woensdag 25 april 2012

Voeding van een paard


Net als elk ander levend wezen, heeft het paard ook voedsel nodig om te kunnen overleven. In deze tekst staat alles wat je moet weten over de voeding van paarden.
Met de voeding van paarden kunnen wij twee dingen bedoelen, namelijk:
  • Het voedsel (wat eet een paard)
  • Het voeren (hoe geven wij een paard te eten)
Het lijkt misschien makkelijk, maar het ligt toch wat ingewikkelder dan wij denken. Het voedsel zelf is zeer belangrijk voor het paard, maar ook de manier waarop wij het paard eten geven en op welke tijdstippen is van groot belang.

Voedsel van paarden

Zoals je misschien al weet is het paard een planteneter, dit houdt in dat het paard planten eet, en geen vlees. Om de vertering van planten op een goede manier te laten verlopen, heeft het paard een aantal aanpassingen moeten ondergaan in vergelijking met vleeseters. Zo heeft het paard al andere kiezen, namelijk de plooikiezen. De planten (gras en dergelijke) worden tussen deze kiezen vermalen, zodat het beter verteerbaar is.
Ook het darmkanaal bij het paard is aangepast, want om plantenresten goed te laten verteren, is een lange darm nodig. In deze darm is veel ruimte aanwezig waar het voedsel kan rusten door met behulp van bacteriën verteerd te worden. Wanneer wij  te snel of te grote veranderingen aanbrengen in het voedselpatroon van het paard, zullen de bacteriën in de darmen van streek raken, wat ernstige klachten bij het paard kan veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren wanneer het paard uitbreekt uit zijn stal en grote hoeveelheden voer uit de voerkar nuttigt.
Ook heeft het paard een maag die in verhouding tot zijn lichaam maar zeer klein is, namelijk 18 liter. Om even een vergelijking te maken: een koe heeft een maag met een inhoud van 150 – 200 liter! Dit houdt in dat het paard niet veel in één keer kan eten, omdat dit gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van het dier. Kleine porties zijn dus beter.
Paarden die niet voor de mens hoeven te werken, omdat zij bijvoorbeeld op het land staan, hebben voldoende aan het eten van planten. Werkpaarden daarentegen (bijvoorbeeld sportpaarden of recreatiepaarden) hebben hier niet voldoende aan, en hebben dus extra voer nodig. Dit extra voer noemen wij krachtvoer en wordt veelal in de vorm van biks gegeven. Hoe meer arbeid het paard moet verrichten, hoe meer krachtvoer het dier nodig heeft. Maar daarnaast is het ook belangrijk dat een werkpaard ook gewoon ruwvoer (zoals planten en hooi) blijft eten. Dit ruwvoer zorgt namelijk voor een luchtige structuur in de darmen, zodat de vertering van het voedsel beter zal gaan verlopen.
Hoeveel voedsel wij aan het paard moeten geven, is afhankelijk van het paard. Een pony zal bijvoorbeeld veel minder (kracht)voer nodig hebben dan een Belgisch trekpaard en een sportpaard zal weer meer voer nodig hebben dan een paard dat een keer per dag een uurtje moet werken.
Zoals wel duidelijk mag zijn, ruwvoer is zeer belangrijk voor uw paard. Doorgaans geven wij ruwvorm in de vorm van hooi, maar ook als het paard op het land staat krijgt het ruwvoer, namelijk gras. Bij het geven van ruwvoer op stal, bijvoorbeeld hooi, is de kwaliteit hiervan belangrijk. De kwaliteit van het hooi is afhankelijk van vele factoren, waaronder:
  • Het klimaat,
  • Grondsoort van de weide,
  • Grasmengsel (botanische samenstelling),
  • Periode tussen maaien en persen van hooibalen. Hoe korter de periode, hoe beter de kwaliteit,
  • Opslag van het hooi
Wanneer u zelf hooi gaat kopen voor uw paard, moet u op een aantal dingen letten, waaronder:
  • Het hooi moet fris en geurig ruiken
  • Het hooi mag nooit beschimmeld zijn
  • Het hooi mag niet stoffig zijn, dit is schadelijk voor de luchtwegen van uzelf en van uw paard.
Naast voedsel is ook drinken voor groot belang van uw paard. Hoeveel water een paard nodig heeft, is onder andere weer afhankelijk van de grootte van een paard, wat voor werk het paard uitvoert en natuurlijk ook de leeftijd van het dier en het jaargetijde spelen hierin een grote rol. Een paard is een heel kieskeurig dier als het gaat om het drinken van water. Wanneer er een vreemd smaakje aan het water zit, zal het dier het niet opdrinken. Je dient er dus voor te zorgen dat de drinkbak van het paard altijd schoon is, en controleer regelmatig of de automatische drinkbak (indien aanwezig) goed functioneert. Wanneer je je paard water in een emmer geeft, moet je dit water dagelijks verversen (niet bijvullen!) en in de zomer moet de emmer een aantal keren per dag bijgevuld worden.
Een paard drinkt doorgaans een aantal keren per dag, en een paard dat lichte arbeid verricht (bijvoorbeeld twee uur werken tijdens manegelessen), zal zo’n 30 tot 40 liter water drinken per dag. Een dier welke meer arbeid verricht, kan zo’n 70 liter per dag drinken. ’s Zomers zal een paard ook meer drinken dan in de winter.

Het voeren van paarden

Zoals in de inleiding al verteld is, is het voedsel wat het paard krijgt niet alleen belangrijk, maar ook de manier waarop wij het paard voeren is van groot belang. Omdat elk paard weer anders is, kunnen wij jou geen informatie geven die op jouw paard van toepassing is. Wel kunnen wij jou een leidraad geven waar je je aan kan houden tijdens het voeren van jouw paard.
  • Zorg dat de voerbak van het paard altijd schoon is (resten kunnen namelijk gaan schimmelen of ze geven het ‘verse’ voer een nare bijsmaak).
  • Is de eetlust van jouw paard goed?
  • Hoe meer krachtvoer (biks) jouw paard nodig hebt, hoe vaker hij gevoerd moet worden! Zeker voor een sportpaard is twee keer per dag krachtvoer véél te weinig!
  • Zorg dat je het paard altijd éérst het krachtvoer geeft, en daarna pas het ruwvoer.
  • De grootste portie voer moet je aan het einde van de dag geven, en na het werken
  • Wanneer je paard gegeten heeft, laat hem dan minstens 1,5 uur met rust voordat je met hem aan het werk gaat.
  • Voer je paard op vaste tijden.
  • Zorg dat je geen grote veranderingen in het voer doorvoert. Wil je overgaan op een ander type voer, maak de overgang hiernaar zo geleidelijk mogelijk! Wanneer dit niet gebeurd, kan je paard hier zeer ziek van worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten