zondag 29 april 2012

Overmatig zweten (hyperhydrose)


Overmatig zweten is zeer lastig en kan een grote invloed hebben op het sociale leven van personen met hyperhydrose. Wat is overmatige transpiratie precies, is het te behandelen en wat kan jij er zelf aan doen?

Hyperhydrose is de medische benaming voor overmatig zweten. Veel mensen hebben hier in meerdere of mindere mate last van. Hyperhydrose

Hoe erger het overmatig zweten is, hoe vaker dit het sociale leven van de patiënt beïnvloedt. Zo kan iemand met hyperhydrose problemen hebben met het schudden van handen, omdat de handen altijd klam en vochtig zijn. Ook het uittrekken van schoeisel in het bijzijn van anderen kan voor veel ongemak zorgen door een onaangename geur. 

Overmatig zweten

Overmatige transpiratie komt veelvuldig voor. Met overmatig zweten wordt bedoeld dat iemand meer zweet dan functioneel nodig is. In een aantal van deze gevallen hangt dit samen met een bepaalde ziekte of een (al dan niet aangeboren) afwijking van de zenuwen. De zweetproductie kan zo ernstig zijn, dat een persoon belemmerd wordt in zijn dagelijkse leven, waardoor de persoon met hyperhydrose zich schaamt om sommige handelingen uit te voeren of om deel te nemen aan bepaalde activiteiten.

Handelingen als het schudden van handen of het uittrekken van schoeisel in het openbaar kan erg onaangenaam zijn. Bij het schudden van handen is de hand van de hyperhydrosepatiënt klam en vochtig en bij het uittrekken van de schoenen kan een onaangename geur vrijkomen. De onaangename geur wordt veroorzaakt door bacteriën die op de huid leven. Zodra deze bacteriën in een (te) vochtige omgeving vertoeven, zullen zij een onaangename geur verspreiden. 
Ook worden bepaalde activiteiten liever niet uitgevoerd, uit angst of schaamte dat andere mensen de onaangename zweetgeur ruiken. Hierbij kan men denken aan sporten, maar ook het spreken in het openbaar kan al voor flinke zweetplekken (met nare geurtjes) onder de oksels en op de rug zorgen. Waar ook veel zweet kan voorkomen, is op het voorhoofd en de neusbrug.

Wat is zweten?

Mensen zweten om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Transpiratie ontstaat als de zweetklieren vocht uitscheiden. Bij het grootste deel van de bevolking zal het transpireren geen problemen leveren, maar bij hyperhydrosepatiënten zijn de zweetklieren overactief en zal dit onderstaande symptomen veroorzaken.
Symptomen overmatig zweten
Overmatig zweten is te merken aan een aantal factoren. Er is, zonder veel inspanning, veel zweetproductie aanwezig. De meest geziene symptomen bij hyperhydrose zijn:
  • Vochtplekken in de kleding, voornamelijk op de rug en onder de oksels.
  • Een onaangename (zweet)geur onder de oksels, maar ook stinkvoeten.
  • Vochtige voeten, door het transpireren. Zelfs als iemand met hyperhydrose op blote voeten loopt, zijn de voeten vaak nat.
  • Klamme, vochtige of zelfs natte handen (zweethanden).
Overmatig zweten verminderen
Als je last hebt van overmatig zweten, zijn er een aantal mogelijkheden om het overmatige zweten te verminderen.
  • Kleding. Draag kleding waar je koel in blijft. Natuurlijke vezels, zoals katoen, blijven koel, maar absorberen het zweet en blijven dan vaak vochtig. Synthetische vezels daarentegen zijn warm, maar  nemen geen vocht op, waardoor de huid weer snel droog is. Trek elke dag schone kleding aan, het liefst elke dag van een ander materiaal.
  • Werkomgeving. Hou je werkomgeving koel en lucht de ruimte vaak. Zet, zolang het weer het toelaat, het raam open en de verwarming op een lage stand.
  • Eten en drinken. Eten en drinken kan ervoor zorgen dat mensen extra gaan transpireren. Per persoon zijn deze voedingsmiddelen verschillend, maar je kunt hier zelf op letten. Voorbeelden van voedingsmiddelen die extra zweten veroorzaken zijn energiedrankjes, peper en alcohol.
  • Stress. Stress, emoties en angst zijn problemen waar iedereen weleens mee te kampen heeft. Maar mensen die lijden aan hyperhydrose ervaren hier extra problemen bij. Deze emoties zorgen ervoor dat het lichaam extra zweet produceert. Probeer de emoties stress en angst dus zoveel mogelijk te vermijden, plan je activiteiten zorgvuldig en neem voldoende tijd om jezelf te ontspannen.

Behandeling van hyperhydrose

Er is een aantal behandelingsmethoden mogelijk voor mensen met hyperhydrose. Overmatig zweten kan niet over het gehele lichaam verholpen worden, maar wel op bepaalde lichaamsdelen. De volgende behandelingsmethoden worden toegepast bij overmatige transpiratie:
  • Crèmes en vloeistoffen. Er zijn verschillende crèmes en vloeistoffen op de markt met aluminium. Deze medicatie wordt op de huid aangebracht, voornamelijk op de voeten en op de handen. Het aluminium zorgt ervoor dat de huid droger wordt, waardoor er minder zweetproductie mogelijk is. Onderzoeken hebben aangetoond dat niet iedereen met hyperhydrose baat heeft bij deze behandelingsmethode, bij de een werkt het wel, bij de ander niet.
  • Iontoferese. Dit is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van een bak water en elektrische stroom. Te behandelen lichaamsdelen, vaak voeten of handen, worden in een bak kraanwater geplaatst. Een speciaal apparaat zorgt ervoor dat er elektrische stroom door het water trekt, waardoor de zweetklieren tijdelijk worden afgesloten. De effectiviteit van deze behandelmethode is erg divers en is snel uitgewerkt. Hooguit drie dagen na de behandeling zijn de zweetklieren weer actief, waarna de behandeling opnieuw uitgevoerd moet worden. 
  • Botox. Botox, ook wel botulinetoxine, is de nieuwste behandelingsvorm voor hyperhydrose. Op plaatsen waar de huid behandeld moet worden, wordt een kleine hoeveelheid botulinetoxine ingespoten. Dit is een zenuwgif en wordt geproduceerd door de botulinebacterie. Door de behandeling met botulinetoxine worden de zenuwen geblokkeerd, zodat zweetklieren geen zweet meer produceren. Deze behandelingsvorm is zeer effectief en is werkzaam voor een paar maanden.
  • Operatie. Een operatie zal als laatste redmiddel ingezet worden tijdens de behandelingen van hyperhydrose. Tijdens de operatie worden verschillende zenuwbanen doorgesneden, welke ervoor zorgen dat de zweetklieren zweet produceren. Na het doorsnijden van deze zenuwbanen zal er op die plaatsen geen uitscheiding van zweet meer plaatsvinden. Het nadeel van deze operatie is dat de behandeling zeer kostbaar is en dat er zichtbare littekens achterblijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten