vrijdag 27 april 2012

Koos Hertogs (seriemoordenaar)


Koos Hertogs is een Nederlandse seriemoordenaar welke in de jaren 1979 en 1980 minstens drie jonge meisjes heeft ontvoerd, seksueel misbruikt en vervolgens vermoord. Vlak na de vondst van Hertogs' laatste slachtoffer is hij opgepakt en zit hij momenteel een levenslange gevangenisstraf uit. Maar heeft hij het wel bij drie slachtoffers gelaten, of zijn er nog meer slachtoffers door hem gemaakt?

Wie is Koos Hertogs

Koos Hertogs is een jongen die in december 1949 in Den Haag werd geboren in een streng katholiek gezin met 16 kinderen. Koos heeft zijn draai nooit kunnen vinden te midden van al deze broers en zussen en was al van jongs af aan onhandelbaar. Op zijn zestiende jaar werd hij zelfs zo onhandelbaar, dat hij door de rechter verplicht was om in een jeugd-tbs-kliniek te gaan wonen. Toen hij uit de tbs-kliniek ontslagen was, heeft hij een tijdje op het juiste spoor kunnen blijven, maar niet voor lang. Al snel werd hij opgepakt voor rijden zonder rijbewijs, inbraken, gewapende overvallen en drugshandel en belandde hierdoor al een paar keer in de cel.

De slachtoffers van Koos Hertogs

Koos Hertogs is tijdens zijn proces veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor het ontvoeren, martelen, seksueel misbruiken en vermoorden van drie meisjes in de leeftijd van 11, 12 en 18 jaar oud.

Tialda Visser

Tialda Visser is 12 jaar oud wanneer zij op 11 mei 1979 vanaf het Koninklijk Conservatorium, waar zij balletles volgt, naar huis fietst in haar eentje. Een tijd nadat Tialda eigenlijk al thuis had moeten zijn, startten haar ouders een zoektocht en gaven haar uiteindelijk op als vermist. Op 15 mei 1979, 4 dagen na haar verdwijning, werd haar levenloze lichaam door een voorbijganger gevonden bij de Leeghwaterbrug in het Haagse Laakhaven. Sectie op haar lichaam heeft nooit duidelijk kunnen maken wat de precieze doodsoorzaak van Tialda Visser was. Wel heeft de sectie uitgewezen dat zij is gemarteld en seksueel misbruikt was, vóórdat zij vermoord werd door Koos Hertogs.

Emy de Boer

Emy de Boer, het tweede slachtoffer van Koos Hertogs, was 18 jaar toen zij op 3 april 1980 in het niets verdwenen was. Vanaf haar huis in Schiedam vertrok zij met het openbaar vervoer naar Den Haag, om daar te gaan studeren voor haar opleiding tot gymlerares aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Een dag later werd duidelijk dat zij nooit in Den Haag is aangekomen en werd zij als vermist opgegeven. Op de tweede dag  van haar verdwijning werd haar lichaam gevonden door een ongelukkige wandelaar in het bos bij Nistelrode. Uit onderzoek is gebleken dat Emy in haar hoofd en in haar buik geschoten was nadat ze was mishandeld en seksueel misbruikt.

Edith Post

Edith Post is het derde en tevens laatste slachtoffer van Koos Hertogs en verdween spoorloos op 29 september 1980 toen zij door de leraar de klas uit werd gestuurd om een aantal dingetjes uit de handwerkkast aan de andere kant van de gang te pakken, maar is echter nooit teruggekeerd in de klas. Toen de leraar vond dat Edith wel lang weg bleef, ging hij haar zoeken en sloeg kort daarna groot alarm, ze was nergens te vinden. Een grote zoektocht naar Edith begon, maar niemand heeft haar meer levend gezien, en niemand wist waar ze was. Op 2 oktober 1980 vond een man die zijn hond ging uitlaten haar in de duinen van Wassenaar, maar ze was toen al overleden. Uit de sectie is gebleken dat Edith vermoord moest zijn met een zwaar voorwerp, wat waarschijnlijk de tak is geweest die naast haar levenloze lichaam in de duinen was gevonden. Ook zij is voor haar dood gemarteld en verkracht door deze verschrikkelijke seriemoordenaar.

Koos Hertogs opgepakt

De Nederlandse politie zat met de handen in het haar en wist niet waar zij nog verder moest zoeken naar de moordenaar van de meisjes Tialda, Emy en Edith, totdat de politie in Den Haag onverwacht een telefoontje ontving van een anonieme beller welke beweerde te weten wie de moordenaar van de meisjes was, en waar hij woonde. De anonieme beller meldde onder andere dat het laatste slachtoffer van Koos Hertogs, Edith Post, haar moordenaar had gebeten, en dat er sinds de dag dat Edith gevonden was, bij de nachtclub 'De Nachtegaal' een portier werkte die bijtwonden aan zijn hand had.

Omdat deze, vandaag de dag nog steeds onbekende, beller toch wel informatie verschafte die de moeite waard was, zocht de politie deze portier, die de naam Koos Hertogs droeg, een bezoekje om een aantal feiten te controleren. Koos had inderdaad een bijtwond aan zijn pink zitten en tijdens een huiszoeking werd er in het huis van Koos Hertogs bloed gevonden van Tialda Visser en Emy de Boer. Dit was bewijs genoeg voor de politie dat Hertogs hier meer mee te maken had en voerde hem af naar het politiebureau. Bij verdere doorzoekingen in het huis van Hertogs troffen de rechercheurs op zolder een geïsoleerd kamertje aan, naar alle waarschijnlijkheid het kamertje waar Koos Hertogs zijn slachtoffers mishandeld, verkracht en vermoord heeft. Ook werden er boekjes met kinderporno in het huis gevonden, alhoewel onafhankelijke deskundigen beweerden dat Hertogs geen pedofiel was.

De rechtzaak van Koos Hertogs

Tijdens het proces van Koos Hertogs woonden ruim 40 journalisten het proces bij, om alles tot op de seconde nauwkeurig in de media te vermelden wat er gebeurde tijdens het proces van deze afschuwelijke Nederlandse seriemoordenaar. Het is tijdens het proces van Hertogs voor het eerst  voorgekomen dat er scherpschutters op het dak van de Haagse rechtbank lagen, omdat de kans tot een bevrijding of liquidatie van Koos Hertogs als zeer groot werd gezien. Na een proces dat drie jaar heeft geduurd, is Koos Hertogs veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Gedeeltelijke schuldbekentenis

Tot 1999 heeft Koos Hertogs altijd gezegd onschuldig te zijn op de moord van Tialda Visser, Emy de Boer en Edith Post, maar in overleg met zijn advocaat Wim Anker) gaf hij in 1999 een deelbekentenis af, zodat hij opgenomen kon worden in een tbs-kliniek.

Toch meer slachtoffers?

Hoewel Koos Hertogs 'maar' voor drie moorden is veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, bestaan er vermoedens dat Hertogs nog minimaal vier slachtoffers op zijn naam heeft staan. Echter waren de bewijzen niet helemaal rond te krijgen, waardoor deze moorden nog niet opgelost zijn. Zo zou hij Marjo Winkens (17 jaar) in 1975, Rikie Bartels (17 jaar) in 1977 en Ann Johnsson (18) en Gun Johansson (19) in 1976 vermoord hebben. Het lichaam van Rikie, Ann en Gun zijn teruggevonden, het lichaam van Marjo Winkens is echter nog steeds niet gevonden en haar zaak is inmiddels verjaard. Naast deze moordzaken, zijn er ook nog enkele andere onopgeloste moordzaken waarbij er aanwijzingen gevonden zijn dat Koos Hertogs er meer mee te maken heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten