zondag 29 april 2012

Oorzaken van cariës


Cariës staat in de volksmond ook wel bekend als tandbederf. Maar hoe wordt cariës nou veroorzaakt? Daar leest u in dit artikel alles over.

Hoe ontstaat cariës

Cariës, ook wel tandbederf genoemd, is een infectieziekte welke het meest voorkomt. Waarschijnlijk lijdt 95% van de bevolking hieraan. Vroeger stond tandbederf ook wel bekend als ‘tandwolf’. In vroegere perioden dacht men dat cariës veroorzaakt werd door tandwormen, dit is echter niet waar. Hoe men dit weet, is omdat er Sumerische teksten zijn gevonden waarin dit verteld werd, ook de oude Egyptenaren geloofden in het bestaan van de tandworm.
Cariës is een demineralisatieproces van het tandweefsel. Dit houdt in dat er mineralen verdwijnen uit het tandweefsel, en dan met name uit het tandglazuur, het tandbeen (dentine) en het wortelcement. Dit proces wordt in gang gezet door bacteriën die een bepaald type zuur uitscheiden, omgezet vanuit suikers. Er zijn twee soorten bacteriën die hoofdveroorzaker zijn van tandbederf, namelijk de Streptococcus mutans en de Lactobacillus. Wanneer deze bacteriën het bovengenoemde zuur uitscheiden, zal de pH in de mond verlagen en zal de oplosbaarheid van het calciumhydroxyapatiet toenemen. Calciumhydroxyapatiet is het mineraal waaruit het tandglazuur is opgebouwd. Door het oplossen van deze stof ontstaat een caviteit (een holte in een tand of kies). Zuur dat afkomstig is uit voedsel, bijvoorbeeld citroensap of het zuur van een appel (wat ook demineralisatie veroorzaakt) wordt in de geneeskunde niet gezien als cariës, maar als erosie van het gebit.

Tandplaque

De bacteriën waar wij het hierboven over gehad hebben (de Streptococcus mutans en de Lactobacillus) zijn vooral aanwezig in de tandplaque, van hieruit kan de bacterie cariës veroorzaken. Maar tandplaque bestaat niet alleen uit bacteriën, maar ook uit andere dingen, namelijk:
  • Stoffen afkomstig van het speeksel, en dan met name de eiwitten
  • Resten van eten en drinken
  • Opgeloste mineralen uit het gedeelte van de tand dat al opgelost is, maar ook opgeloste mineralen uit tandpasta, speeksel en dergelijke.
Wanneer de tandplaque voor een langere periode op de tanden of kiezen aanwezig blijft, en wanneer de afweer van de persoon niet optimaal is, dan zal cariës de tanden en de kiezen aantasten. De plaque kan verwijderd worden door het zorgvuldig tandenpoetsen (het liefst twee keer per dag) en door de tanden te flossen na het eten. Op deze manier zal de grootste hoeveelheid tandplaque verwijderd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten