woensdag 2 mei 2012

Wat is candidiasis?


Candidiasis is een schimmelinfectie, die ontstaat wanneer schimmels een overwicht krijgen op bacteriën. Wanneer schimmels de macht krijgen, wordt het biologische evenwicht verstoord, waardoor een opportunistische infectie ontstaat.

Wat is candidiasis

Candidiasis is een schimmelinfectie (mycose), die ook wel candidose of candida genoemd wordt. De schimmelinfectie wordt veroorzaakt door gistachtige schimmels, en dan met name de Candida albicans. Doorgaans is deze schimmel bij bijna ieder mens aanwezig als een normaal commensaal. De schimmel komen wij onder andere tegen in de mond, de darmen, op de huid en in de vagina. Bij de meeste mensen vormt deze schimmel samen met de bacteriën een zeker evenwicht. Maar wanneer de schimmels een overwicht krijgen (er zijn dus meer schimmels dan bacteriën aanwezig) en daarom het biologische evenwicht verstoord wordt, zal er een opportunistische infectie ontstaan.

Candidiasis in de mond

Wanneer zich candidiasis in de mond voordoet, spreekt men veelal van 'spruw'. De schimmel (Candida albicans), kan bij veel mensen in het speeksel aangetoond worden, zonder dat hierbij het mondslijmvlies aangetast is. Wanneer het mondslijmvlies niet aangetast is, spreekt men dan ook nog niet van candidiasis. Klachten kunnen door een slecht passende prothese (kunstgebit) veroorzaakt worden, maar ook door het gebruik van antibiotica. De meest voorkomende oorzaak van candidiasis in de mond is toch wel het gebruik van hoge doses inhalatiecorticosteroïden. Dit zijn doorgaans medicijnen die geïnhaleerd worden door patiënten met astma. Een deel van die corticosteroïden zal in de mondholte neerslaan, en op deze plaats de weerstand van het slijmvlies onderdrukken.

Candidiasis-infectie aan de geslachtsorganen

Huisartsen zien regelmatig een candida-infectie van de vagina. De schimmel heeft dan op zo'n manier de macht kunnen krijgen van de bacteriën, dat er klachten als (erge) jeuk, branderigheid, roodheid en een witte, brokkelige afscheidng ontstaan. Soms komt dit voor zonder dat hier een duidelijke oorzaak van te vinden is. Deze aandoening wordt vaker gezien tijdens de zwangerschap, bij mensen met diabetes (suikerziekte) en ook na het gebruik van breedspectrum-antibiotica. Dit type candidiasis-infectie wordt ook vaak gezien bij ziekenhuispatiënten met een zwakkere weerstand, waaronder kankerpatiënten (door de behandeling van antimitotica), transplantatiepatiënten, mensen met HIV/AIDS. Als laatste kan deze infectie ook opduiken bij behandeling met corticosteroïden.

Candidiasis van de huid

Er is ook een kans dat er een candida-infectie van de huid optreedt. Wanneer dit het geval is, treedt dit vooral op in vochtige huidplooien. U kunt hierbij denken aan de liezen, onder de borsten of onder een hangbuik. Vaak komt dit voor bij behaarden met diabetes. De candidiasis van de huid is trouwens goed te behandelen met miconazol en een goede hygiëne. Bij baby's wordt ook weleens een candida-infectie gesignaleerd, doorgaans in de liezen, i.c.m. smetten door het dragen van luiers.

Behandeling van Candidiasis

Veelal wordt candidiasis (en dan vooral van de mond, huidplooien en/of vagina) behandeld met een anti-schimmelmedicijn. Hiervoor kan onder andere miconazol, terbinafine en nystatine gebruikt worden. Wanneer een lokale behandeling (zoals met de medicijnen die hierboven beschreven zijn) niet werken, kan de arts besluiten om een behandeling met tabletten op te starten. Deze tabletten zijn doorgaans van fluconazol. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten