dinsdag 1 mei 2012

Paardenras: American Bashkir Curly


De American Bashkir Curly is een paardenras met bijzondere eigenschappen. De vacht is namelijk krullend, in plaats van steil. In dit artikel lees je alles over dit interessante paardenras.
Namen
De American Bashkir Curly is bekend onder de volgende namen:
  • American Bashkir Curly
  • American Basjkir Curly
  • Amerikaanse Bashkir Curly
  • Amerikaanse Basjkir Curly
  • Bashkir Curly
  • Basjkir Curly

Geschiedenis

De American Bashkir Curly is in 1898 ontdekt door Peter Damele en zijn vader. De twee heren waren een stukje aan het lopen in Austin (Nevada, VS), toen zij drie wilde, vreemd uitziende paarden ontdekten. Het vreemde aan deze paarden was namelijk dat de dieren een gekrulde vacht, manen en staart hadden.
Na een aantal dagen wisten Peter en zijn vader de drie paarden te vangen. Met dit gegeven in acht genomen, stonden de paarden aan de basis van een nieuw ras. Een ras dat de naam American Bashkir Curly zou krijgen.
In 1978 werd er een register geopend om dit bijzondere paardenras tegen uitsterven te behoeden. Mensen die de trotse eigenaar waren van een American Bashkir Curly, werden gevraagd elk kenmerk van hun paard door te geven aan het register, zodat er uiteindelijk gekeken kon worden wat de karakteristieke kenmerken van de American Bashkir Curly nu precies waren. Al deze kenmerken liggen tegenwoordig vastgelegd in de rasstandaard van dit bijzondere paardenras.
Er zijn veel theorieën over de herkomst van de Bashkir Curly, maar deze zijn allen verworpen. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat er tijdens het ontstaan van dit ras meerdere paardenrassen betrokken zijn geweest. Vooral de American Quarter Horse en de Morgan hebben grote invloed gehad op de ontwikkeling van het ras.

Rasbeschrijving van de American Bashkir Curly

Dit schitterende paardenras is afkomstig uit Nevada (Verenigde Staten) en is een middelgroot paard. De schofthoogte ligt tussen de 145 en 160 centimeter. Het dier komt in alle kleuren en kleurcombinaties voor, hoewel rood de meest voorkomende variant is. Bijzonder aan dit paard is de vacht. ’s Winters is de vacht golvend tot sterk gekruld, in de zomer zijn de krullen minder en kan de vacht zelfs glad zijn.
Het hoofd is relatief klein in vergelijking tot de rest van het lichaam. De benen zijn recht en de knieën sterk. De rug is redelijk kort, de achterhand rond en de schouders zijn zeer krachtig. Als men de hoeven van dit dier bekijkt, zijn deze donker van kleur, sterk en bijna geheel rond.

Karakter

De American Bashkir Curly is een paardenras met een gelijkmatig, goedgehumeurd karakter. De dieren zijn zeer vriendelijk en zijn moeilijk van hun stuk te brengen. Het zijn harde en gewillige werkers, die zich inzetten voor hun verzorgers en berijders.

Bijzonderheden

Zoals al eerder gezegd, staat dit ras bekend om de krullende vacht. Het bijzondere aan deze vacht is, dat mensen met een paardenallergie hier geen last van hebben. Hoogstwaarschijnlijk is dit omdat het haar van de Bashkir meer lijkt op mohair (wol) dan op het standaard paardenhaar.
’s Zomers kan het voorkomen dat de American Bashkir Curly zijn manen en staart verliest, waarna deze in de winter weer terugkomen.
Veulens van de American Bashkir Curly worden altijd met een sterk krullende vacht geboren. Ook zijn er krullen in de oren aanwezig en kunnen de wimpers golvend tot gekruld zijn.

Gebruiksmogelijkheden

De American Bashkir Curly wordt gebruikt in alle disciplines van de paardensport, zelfs voor de endurance.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten