zaterdag 5 mei 2012

Septumcorrectie (neuscorrectie)


Bij een septumcorrectie (ook wel neuscorrectie genoemd) wordt door middel van een operatie de stand van het neustussenschot aangepast. In deze tekst lees je alles over de septumcorrectie.

Wat is een neustussenschot (septum)?

Het neustussenschot (septum) is het deel van de neus dat het inwendige gedeelte van de neus in tweeën deelt. Het voorste gedeelte van dit neustussenschot (aan het uiteinde van de neus) bestaat uit kraakbeen en zorgt ervoor dat het inwendige gedeelte van de neus flexibel is. Het achterste gedeelte van het neustussenschot (meer richting de schedel) bestaat uit bot.

Waarom kan het neustussenschot verkeerd groeien?

Een scheefstand van het neustussenschot kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het aangeboren zijn, kan het tussenschot vergroeien door een groeistoornis of kan de neus scheef komen te staan doordat de neus gebroken is. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoeft een scheefstaand neustussenschot niet zichtbaar te zijn aan de buitenkant van de neus.

Waarom wordt een neuscorrectie uitgevoerd?

Een septumcorrectie wordt vaak uitgevoerd als de scheefstand van het tussenschot medische problemen met zich meebrengt. Zo kan de neus continu verstopt zitten, maar de patiënt kan ook regelmatig last hebben van hoofdpijn (voornamelijk in het voorhoofd, rond de ogen) en terugkerende bijholteontstekingen. Als verschillende vormen van medicatie zoals neussprays en antibiotica niet helpen om de klachten te verminderen, kan de behandelend arts besluiten om tot een neuscorrectie (septumcorrectie) over te gaan.

Wat houdt een neuscorrectie in?

Een neuscorrectie wordt in medische termen ook wel een septumcorrectie genoemd en houdt in dat het neustussenschot in de neus wordt rechtgezet. Om dit voor elkaar te krijgen, zal de patiënt onder algehele narcose gebracht worden voor een periode van dertig tot zestig minuten, afhankelijk van de mate van de correctie die moet plaatsvinden. Vlak voordat de operatie begint, zal de patiënt twee wattenstaafjes in de neus gestopt krijgen, die eerst ondergedompeld zijn in een bepaalde oplossing. Deze oplossing, die dezelfde werking heeft als cocaïne, zal het neusslijmvlies doen laten slinken, zodat de chirurg de binnenkant van de neus beter kan bekijken en het neustussenschot beter kan bereiken.
Zodra de patiënt onder narcose is, zal de arts het neusslijmvlies aan beide kanten losmaken van het neustussenschot. Daarna zullen er reepjes kraakbeen van het septum afgeschraapt worden en wordt het overgebleven gedeelte van het neustussenschot in de gewenste positie gebracht. De stukjes neusslijmvlies die de arts aan het begin heeft losgemaakt, worden weer vastgezet. Als laatste zal er een kunststof goedje in de neus worden ingebracht dat drie dagen lang moet blijven zitten. Dit kunststof zorgt ervoor dat de neuscorrectie naderhand niet kan gaan ‘verschuiven’.

Het resultaat van de septumcorrectie

Hoe het eindresultaat van de septumcorrectie precies zal zijn, is nooit volledig te voorspellen. Wel is voor 100% zeker dat de ruimte in de neus groter wordt, zodat de patiënt minder last heeft van verstopte neuzen, hoofdpijn en bijholteontstekingen. De meeste personen hebben na de operatie zeer weinig tot geen last meer van hun voorheen scheefstaande neustussenschot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten