dinsdag 1 mei 2012

Paardenras: Amerikaanse shetlander


De Amerikaanse Shetlander is het broertje van de Shetlandpony uit Schotland. Lees in deze tekst alles over dit bijzondere ponyras, van uiterlijke kenmerken tot karakter, van gebruik tot geschiedenis.

Algemene informatie

De Amerikaanse Shetlander is een ponyras afkomstig uit de Verenigde Staten en komt in alle kleuren voor. De schofthoogte bedraagt hooguit 116,8 centimeter (46 inch). Er zijn verschillende typen binnen het ras, namelijk de Foundation, Classic, Modern Pleasure en Modern.
  • Foundation. De Foundation is het type ras dat de meeste overeenkomsten vertoont met zijn ‘grote broer’ de Schotse Shetlandpony. In tegenstelling tot de andere typen Amerikaanse Shetlanders, is dit type meer gedrongen en zwaarder. Het dier heeft een robuust uiterlijk.
  • Classic. De classic wordt gefokt om het uiterlijk. De karaktereigenschappen en de correctheid van de bewegingen staan op een laag pitje. Het hoofd van de Classic moet edel en fijn zijn en moet een grote gelijkenis vertonen met het hoofd van een Arabier.
  • Modern. Het type ‘Modern’ is het tegenovergestelde van de Classic. Bij deze pony’s staat het uiterlijk namelijk op de laatste plaats en komen de bewegingen en de gangen van het dier op de eerste plaats te staan. 
  • Modern Pleasure. De Modern Pleasure is een combinatie van de typen ‘Classic’ en ‘Modern’.

Het karakter

De Amerikaanse Shetlander staat bekend om zijn vriendelijke karakter. Door zijn geringe schofthoogte en het rustige, vriendelijke karakter is deze pony zeer geschikt voor (kleine) kinderen. De dieren werken graag en zijn zeer tolerant. Door (per ongeluk) verkeerd handelen van een kind gaat de pony niet direct slaan of bijten, hij is moeilijk kwaad te krijgen. Ondanks dat het ras bekend staat om het rustige en kalme karakter, zijn er ook gevallen bekend van pony’s die zeer temperamentvol zijn. De meeste dieren zijn erg nieuwsgierig en willen alle nieuwe dingen naar hartenlust onderzoeken.

Gebruiksmogelijkheden

De Amerikaanse Shetlander wordt vooral in Amerika veel gebruikt als eerste kinderpony. Wat de Schotse Shetlander in Europa is, is de Amerikaanse Shetlander in Amerika. De wat elegantere types, zoals de Classic en de Modern, worden veel gezien in de Halter Shows. Hier worden zij aan de hand geshowd op hun uiterlijk, soms ook op bewegingen, waar de pony’s prijzen mee kunnen winnen.

Geschiedenis

De Amerikaanse Shetlander is ontstaan uit kruisingen tussen verschillende ponyrassen, waaronder de (Schotse) Shetlander, Hackney Pony, Welsh Pony en de Harnass Show Pony. Hoewel de Amerikaanse Shetlander zo ongeveer dezelfde naam heeft als de Schotse Shetlander, hebben de pony’s qua naam eigenlijk niets met elkaar gemeen. Al sinds mensenheugenis verschilt de smaak van de Amerikanen met die van de Europeanen en dat is ook terug te zien in het type paarden wat in de betreffende werelddelen gefokt wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten