woensdag 2 mei 2012

Paardenras: Vladimir


De Vladimir is een zwaar werkpaard afkomstig uit Rusland. Lees hier meer over de bijzondere Vladimir en zijn nog zeer jonge geschiedenis.

Geschiedenis van de Vladimir

Toen in het jaar 1917 in Rusland de laatste familie van Tsaren verdreven werd, vielen ook de staatsstoeterijen uiteen. Vanaf dat moment schoten er collectieve boerderijen als paddestoelen uit de grond op het Russische platteland. De landbouwgrond rondom deze nieuwe boerderijen moest allemaal bewerkt worden, en er ontstond een grote vraag naar lichte, maar toch relatief snelle trekpaarden.

Rond 1920 werd er in Gavrilovo-Posadsk een staatsstoeterij opgericht om de ontwikkeling van een nieuw type Russisch trekpaard te stimuleren. Om tot een nieuw trekpaard te kunnen komen, had men behoefte aan al bestaande zware rassen. Rusland haalde onder andere Shire- en Clydesdale hengsten vanuit Europa om deze te kruisen met lokale merries.

Achteraf is gebleken dat de kruisingen met de Shire-hengsten minder geslaagd waren dan met de hengsten van het ras Clydesdale. Ook werden er pogingen ondernomen om lokale merries te kruisen met Percherons, 
Suffolk Punch en Cleveland Bays, maar de resultaten konden met gemak mislukkingen genoemd worden.

Pas rond het jaar 1925 ontstond er een duidelijk type paard welke ongeveer voldeed aan de eisen van Rusland. Om dit type vast te kunnen leggen, werd er geen nieuw bloed meer ingekruist, maar gingen ze alleen nog maar de nakomelingen met elkaar kruisen. In 1946 werd het ras Vladimir officieel erkend als nieuw paardenras.

Uiterlijk van de Vladimir

  • Schofthoogte: ongeveer 163 centimeter
  • Schoft: hoog en lang
  • Rug: breed, maar zwak tot zeer zwak
  • Benen: stevig met weinig tot geen behang. Indien het paard wel over behang beschikt, heeft het vaak last van mok.
  • Hoofd: lang met een recht profiel
  • Hals: goed gespierd en goed van vorm
  • Croupe: afhangend
  • Kleur: voornamelijk bruin, maar ook zwart en vos komen voor.
Opvallend bij de Vladimir is het hoge vruchtbaarheidsgehalte van de hengsten. Dit percentage kan wel oplopen tot 80 % bij de hengsten.

Karakter van de Vladimir

De Vladimir heeft een gelijkmatig en rustig karakter. Daarnaast is de Vladimir ook zeer werklustig.

Beweging

De Vladimir beschikt over een ruime en energieke beweging.

Gebruik

Wordt vooral gebruikt als landbouwpaard en trekpaard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten