dinsdag 1 mei 2012

Paardenras: Anglo Arabier


De Anglo Arabier is een kruising tussen een Arabier en een Engels Volbloed (Thoroughbred) en kent zijn oorsprong in twee verschillende landen: Engeland en Frankrijk. Lees in dit artikel alles over het bijzondere paardenras Anglo Arabier.

Rasbeschrijving Anglo Arabier

De Anglo Arabier komt uit twee verschillende landen, namelijk Engeland en Frankrijk. Het dier kan in alle kleuren voorkomen, maar bont is niet toegestaan volgens de rasstandaard. Toch wordt de kleur vos het meest waargenomen bij dit paardenras.
Anglo Arabieren hebben een schofthoogte van 157 – 170 centimeter en als je het paard bekijkt, zie je een dier met een sterk, gespierd maar zeer elegant lichaam. Het lichaam is sterk, het hoofd mooi en elegant met een recht profiel. De ogen zijn zeer expressief en hebben een oplettende, intelligente uitdrukking. De neusgaten staan over het algemeen wijd open, de hals is lang en gebogen en de borstkas is ruim. De rug van de Anglo Arabier is kort en sterk, het kruis hoog. De achterhand is goed tot sterk gespierd en de staart hoog ingeplant. De benen zijn lang, slank en hard. De pezen zijn goed zichtbaar. 
Het uithoudingsvermogen van de Anglo Arabier is uitmuntend te noemen.

Gangen

De gangen van de Anglo Arabier zijn ruim en snel.

Karakter

Het karakter van de Anglo Arabier is levendig. Het ras is zeer betrouwbaar, is heel intelligent, levendig en moedig. Daarnaast heeft dit paard een vurig temperament, waardoor het niet geschikt is als beginnerspaard.

Gebruik van de Anglo Arabier

De Anglo Arabier is in alle takken van paardensport inzetbaar, maar wordt vooral ingezet in de dressuur, endurance en springsport. Western is niet erg geschikt voor dit ras, vanwege de bouw. Toch worden de dieren wel in de westernsport gezien, maar niet in alle onderdelen. Daarnaast is de Anglo Arabier een geliefd rijpaard.

Geschiedenis

Hoewel de Anglo Arabier zijn oorsprong kent in Engeland, is het ras verder ontwikkeld in Frankrijk. Een Franse veearts zag een paard dat leek op de Anglo en besloot daarom om een nieuw paardenras te fokken: de Anglo Arabier. Om tot het nieuwe ras te komen, kruiste hij Arabieren en Engelse Volbloeden (Thoroughbreds) met elkaar.
Napoleon, die in die periode de keizer van Frankrijk was, was op slag verliefd op de Anglo Arabier. Toen hij dit paardenras voor de eerste maal zag, besloot hij om twee stoeterijen te starten waar de Anglo gefokt zou worden. De stoeterijen stonden in de plaatsen Tarbes en Pau.
De Anglo Arabier  wordt vandaag de dag over de gehele wereld gefokt. Toch wordt het ras vooral in Frankrijk op grote schaal gefokt: dit land telt de meeste stoeterijen van Anglo Arabieren en de meeste Anglo’s zijn nog steeds van Franse afkomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten