dinsdag 1 mei 2012

Paardenras: American Saddlebred


De American Saddlebred is een bijzonder paardenras dat in de negentiende eeuw ontstond in de Amerikaanse staat Kentucky. In dit artikel lees je alles over dit bijzondere paardenras met een elegant uiterlijk en een karakteristieke knieactie. 
Overige benamingen
De American Saddlebred staat bekend onder een aantal namen, namelijk:

Geschiedenis

De American Saddlebred werd in de negentiende eeuw voor het eerst gefokt in Kentucky, Amerika. Om de Saddlebred te verkrijgen, waren vier paardenrassen nodig, namelijk de Narragansett, Canadian Pacer, Morgan en Volbloed. De eerste twee rassen waren gebruikt om de karakteristieke gangen van de Saddlebred te krijgen, de Morgan en Volbloed vooral voor het exterieur en snelheid. Vandaag de dag wordt dit ras in heel de VS gefokt en ook veel landen buiten de Verenigde Staten zorgen voor een groot aantal American Saddlebreds.
De reden dat de American Saddlebred werd gefokt, ligt bij de eigenaren van de plantages. De eigenaren van deze plantages waren op zoek naar een paard dat hen de hele dag comfortabel kon rondrijden. Op deze manier konden de grote bazen de plantages en de medewerkers op een elegante manier in de gaten houden.

Rasbeschrijving

De Saddlebred is een elegant ogend paard met een schofthoogte tussen de 153 en 165 centimeter. De gemiddelde stokmaat bedraagt echter 156 centimeter. Als je het paard bekijkt, zie je een opvallend extravagant paard met de gangen als belangrijkste kenmerk.
De American Saddlebred komt voor in alle kleuren, maar de kleuren zwart, bruin, vos en lichtbruin worden het meest gezien. Heel vaak zie je witte aftekeningen op het hoofd en de benen.
Het hoofd van een Saddlebred toont edel en is droog. De ogen zijn groot en expressief, de neusgaten groot. Het hoofdprofiel is recht en de oren maken een alerte indruk. De rug van het dier is kort en de croupe is lang, bespierd en breed. De schouder moet schuin liggen en de voorbenen behoren volgens de rasstandaard recht onder de schouder te staan. De benen zijn hard en droog, de voeten en hoeven klein. Als je naar de hals van de American Saddlebred kijkt, is deze lang en sierlijk. De hals wordt hoog gedragen en toont overeenkomsten met de hals van een zwaan.
Het totaalplaatje laat een sierlijk en trots paard zien, met een overweldigende knieactie en een edel en elegant hoofd.

Gangen

De American Saddlebred beschikt over drie tot vijf overdreven uitgevoerde, maar comfortabele gangen. Om de karakteristieke gangen te ontwikkelen, laat men de hoeven vaak groeien. Ook worden de hoeven van de Saddlebreds voorzien van zeer zware hoefijzers. Dit alles wordt gedaan om de (overdreven) actie te ontwikkelen. Naast de gangen stap, draf en galop, kan het dier nog beschikken over twee andere gangen, namelijk de slow gate en de rack. De slow gate is een langzame tölt, de rack daarentegen is een snelle en zeer spectaculaire tölt.

Karakter

De American Saddlebred staat bekend om het bijzonder vriendelijke karakter. Het dier is werkwillig en zet zich graag in voor de ruiter, verzorger en/of eigenaar.

Gebruik

De American Saddlebred werd, zoals gezegd, ontwikkeld om plantage-eigenaren comfortabel te vervoeren. Het paard zorgde ervoor dat de hoge status van de berijder werd benadrukt. Vandaag de dag wordt het ras bijna niet meer gezien op de plantages. De Saddlebred heeft nu een prominente plek veroverd op shows, zowel in aanspanning als onder het zadel en met drie of vijf gangen.
Ook is dit bijzondere paardenras in bijna alle takken van paardensport ingezet. Naast het gebruik als showpaard en wedstrijdpaard, is het door zijn fijne en zachtaardige karakter een goed recreatiepaard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten