dinsdag 1 mei 2012

Paardenras: Amerikaanse albino


De Amerikaanse Albino is niet direct een paardenras, maar een type paard. De algemene kenmerken zijn niet hetzelfde, maar de paarden 'delen' een algemene eigenschap. Bij de Amerikaanse Albino is dit albinisme. De paarden verschillen veel qua bouw, karakter en schofthoogte, maar hebben alle de kleur als gelijkenis. De Albino mist namelijk pigment in de huid, waardoor de paarden zeer licht van kleur zijn. Lees in deze tekst alles over de bijzondere kenmerken van de Amerikaanse Albino.

Andere benamingen

De Amerikaanse Albino is bekend onder de volgende benamingen:
  • Albino
  • American Albino
  • American Albino Horse
  • Amerikaanse Albino

Geschiedenis

De hengst Old King wordt gezien als de stamvader van dit bijzondere ras. Old King werd in 1908 geboren in de Amerikaanse staat Illinois. Het bijzondere aan deze prachtige hengst was zijn geheel witte vacht, een roze huid en bruine ogen. Dit bijzondere uiterlijk gaf hij door aan bijna al zijn nakomelingen.
De twee broers Caleb en Hudson Thompson zagen Old King en zijn witte nakomelingen. Hierop besloten zij om dit paard te kopen. De vorige eigenaar had veel paarden, waardoor hij niet genoeg tijd had om alle paarden de gewenste verzorging en aandacht te geven. Nadat de koop voltooid was, namen zij hem mee naar West Point in Nebraska (VS).
Caleb en Hudson gebruikten de hengst als stamvader van een nieuwe lijn die zij wilden gaan ontwikkelen. Naast Old King kochten zij verscheidene Morgan merries. Deze paarden stonden aan de basis van een nieuw type paard dat later de naam Amerikaanse Albino kreeg.
Nadat Hudson was overleden, gingen Caleb en zijn vrouw Ruth door met de fok van de Albino. Ruth en Caleb richtten daarnaast de ‘The White Horse Troupe’ op om hun geliefde paarden te promoten. Ook startten zij in diezelfde periode een trainingsschool voor kansarme kinderen om ze toch een kans te gunnen. De kinderen leerden hier onder andere hoe zij paarden moesten verzorgen, hoe zij stallen moesten runnen en ze kregen professionele rijlessen.
De kudde Amerikaanse Albino’s werd op een gegeven moment zo groot, dat Caleb noodgedwongen was om alle paarden te laten registreren in een stamboek. In 1937 is dan ook het stamboek opgericht voor de Amerikaanse Albino, de American Albino Horse Club (AAHC).

Rasbeschrijving

De Amerikaanse Albino is geheel wit van kleur en heeft een roze huid en bleekblauwe ogen. De dieren hebben een schofthoogte van 140 tot 170 centimeter en zijn goed van bouw. Omdat de Amerikaanse Albino eigenlijk een type is en geen vaststaand ras, kunnen de uiterlijke kenmerken van de dieren sterk van elkaar verschillen.
De paarden komen aan hun typische witte haren en roze huid, omdat ze albino zijn. Albinisme is een mutatie in de genen van het dier, waardoor er geen pigment wordt aangemaakt. Deze aandoening komt niet alleen voor bij paarden, maar ook bij andere dieren en bij mensen. Een paard komt in aanmerking voor de naam albino als elk haar op het lichaam geheel wit is, inclusief de manen en de staart. Ook dient de huid roze te zijn en de ogen zijn veelal van een bleke, blauwe kleur. Soms komt het voor dat een American Albino een donkerdere oogkleur heeft, maar wel altijd blauw.

Karakter

De Amerikaanse Albino is een paard dat graag meewerkt en bovendien zeer intelligent is. Het zijn harde werkers met een goede instelling. Als je de Albino met respect behandelt, gaat hij voor je door het vuur. Door zijn doorgaans rustige karakter, is dit ook een geschikt paard voor beginnende ruiters en kinderen.

Gebruiksmogelijkheden

Omdat de American Albino geen pigment in de cellen heeft, is de huid erg gevoelig voor verbranding door de zon. Ook zijn de ogen vaak slecht, wat op jonge leeftijd al kan leiden tot blindheid.  Door deze nadelen, zijn de paarden niet geliefd als werkpaard of wedstrijdpaard. Daarentegen worden de paarden veelvuldig ingezet als paradepaard en circuspaard. Toch kan, als er rekening wordt gehouden met de zwakke plek van de Albino (de huid), dit paardenras ingezet worden in elke tak van de paardensport.

Bijzonderheden

Bij elk paardenras kan albinisme eens in de zoveel tijd optreden. Dit houdt in dat er ook albinisme voor kan komen bij bijvoorbeeld de Fries of American Quarter Horse. In tegenstelling tot de Amerikaanse Albino, is albinisme een zeldzaamheid onder de paarden. Bij de Amerikaanse Albino is albinisme veelvoorkomend, daar het bij dit ras veelal overerft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten