woensdag 2 mei 2012

Paardenras: Achetta


De Achetta is een Italiaanse pony die al eeuwenlang gefokt wordt. In dit artikel lees je alles over de geschiedenis, het uiterlijk, karakter en de gebruiksmogelijkheden van de Achetta.

Benamingen


De Achetta staat bekend onder meerdere namen, namelijk
  • Achetta
  • Achetto
  • Achettone
  • Cavallo Sardo
  • Portente
  • Sardinische Pony
  • Sardinian Horse (Engels)

Voorkomen

De Achetta is een halfwild ponyras die voornamelijk voorkomt in de bergen van Sardinië, Italië. Al eeuwenlang wordt de pony in deze streek gefokt. Buiten Italië komt de pony niet tot nauwelijks voor. De Sardinische pony leeft vooral in het wild, maar wordt wel beschermd door de mens. De kudden leven voornamelijk in de bergen en moerassen in de streek. Komen er teveel pony’s in het gebied? Dan worden er een aantal exemplaren gevangen en verkocht. Dit om te voorkomen dat de kudden te groot worden en om de kans op voedselschaarste te verkleinen.

Geschiedenis

De Achetta is een inheemse pony van Italië en komt uitsluitend voor in de bergen van Sardinië. De Sardinische pony wordt gezien als één van de oudste ponyrassen ter wereld. Eeuwenlang is het ras puur gebleven, dat wil zeggen dat er geen inbreng van ander bloed plaatsvond. In de negentiende eeuw brachten de Fransen daar verandering in. In die periode trokken Franse militairen door Frankrijk, welke Berbers bij zich hadden. De Fransen gebruikten Sardinische merries om te kruisen met hun Berberse hengsten, om zo nieuwe rij- en lastdieren te verkrijgen, die zij mee konden nemen op hun terugreis. Echter, niet elk veulen werd gebruikt door de Fransen, waardoor er veel ‘halfbloeden’ achterbleven in Sardinië. Vanaf de twintigste eeuw wordt voornamelijk gebruik gemaakt van Arabieren en Volbloeden om het ras te veredelen. Het inmengen van Arabisch bloed en het bloed van Volbloeden heeft zowel voordelen als nadelen. De voordelen zijn dat de dieren sterker en sneller worden, omdat zij over bloed van ‘racers’ beschikken. Het grote nadeel hiervan is dat de karakteristieke eigenschappen van de Achetta deels verloren gaan, omdat ook de eigenschappen van de Berber, Arabier en Volbloed naar voren komen.
Achetta, zoals het ponyras heet, betekent (vrij vertaald vanuit het Italiaans) ‘klein van afmeting’. Dit is, als je naar de schofthoogte van de dieren kijkt, vrij logisch. De meeste pony’s komen niet boven de 1.37 meter uit.

Rasbeschrijving

De Achetta is een ponyras die vooral voorkomt in de kleuren zwart en bruin, maar schimmel wordt ook regelmatig gezien. De pony is niet groot en heeft overwegend een schofthoogte van 1,25 tot 1,35 meter. Dit zijn de afmetingen van het kleinere type. Het grotere type Achetta, kan een schofthoogte bereiken van ongeveer 1,48 meter. Het gewicht ligt vaak tussen de 170 en 200 kilogram.
Kenmerkend van het ras zijn de bewegingen, veroorzaakt door de koten. De koot is bij de Achetta namelijk van een langere lengte dan bij andere rassen gebruikelijk is. Onderzoekers en paardenkenners nemen aan dat dit het gevolg is van het leven in de bergen, waarbij steile hellingen normaal zijn.
De benen zijn sterk en goed ontwikkeld, de botten zijn fijn en licht. Verder heeft de Achetta een fijne lichaamsbouw, zijn de ribben regelmatig gewelfd en de schouders zijn sterk. Het totaalplaatje geeft een gespierde pony weer.

Typen

Er zijn twee verschillende typen Achetta’s. Er zijn het kleinere en het grotere type. Het kleine type komt qua schofthoogte niet boven de 1.40 meter uit, het grotere type bereikt een schofthoogte van 1.40 tot 1.55 meter.

Karakter

Het karakter van de Sardinische Pony komt vrij veel overeen met het gedrag van de Andalusiër. Het dier is temperamentvol, maar kan daarnaast ook erg rustig zijn. De pony’s zijn leergierig, intelligent, energiek en zijn in staat om door het vuur te gaan voor hun berijder en verzorger. De Achetta is vrij eenkennig, waardoor zij van vreemden niets moeten hebben. Liefhebbers van dit ras zeggen bijna allemaal te zijn gevallen voor het levendige en gelijkmatige karakter van de pony.

Gebruiksmogelijkheden van de Achetta

De Achetta is een pony die vooral wordt ingezet als rijdier in de bergen. Omdat het dier gewend is om in de bergen te leven, is het ook zeer geschikt als rijdier in dit gebied. Sardinische Pony’s weten hun evenwicht goed te bewaren en ondervinden geen hinder van het lopen op steil hellingen en ongelijke gronden. Een ander voordeel waardoor de Achetta zo geliefd is als ‘taxi’ van de bergen, is dat hij zeer behendig is en sober leeft. Met sober leven wordt bedoeld dat de pony met vrij weinig, energierijk voedsel, goed kan overleven. De dieren nemen vaak genoegen met het eten wat voor handen is.
Men gebruikt de Achetta ook wel voor lichte werkzaamheden op en rond de boerderij, als lastdier en voor de wagen.

Bijzonderheden

Eén van de meest bijzondere kenmerken van de Achetta is de manier waarop hij voedsel kan eten. Doordat de pony eeuwenlang in de bergen en moerassen heeft geleefd, heeft hij zichzelf aangeleerd om met hun neus onder water te gaan grazen. Bij zware regenval stromen de moerassen en de dalen van bergen vol met water, zodat het vinden van ‘droog’ voedsel zeer lastig is. Om toch aan voldoende voedsel te komen, grazen zij met mond en neus onder water. Dit grazen houden zij zo’n 15 seconden vol, voordat zij boven water moeten komen om te ademhalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten