woensdag 2 mei 2012

Alles over de bloedneus


Iedereen heeft wel eens een bloedneus gehad. Bloedneuzen komen regelmatig voor en zijn in de meeste gevallen onschuldig. In enkele gevallen kunnen bloedneuzen zo vaak optreden, dat ingrijpen van een arts noodzakelijk is. Lees in deze tekst dus meer over bloedneuzen.

Wat is een bloedneus?

Als je een bloedneus hebt, betekent dit dat je een bloeding in het neusslijmvlies hebt. Het neusslijmvlies bestaat uit zeer gevoelige bloedvaatjes, die al snel kapot kunnen gaan en dus gaan bloeden. Als het neusslijmvlies gaat bloeden, kan je dit merken aan twee dingen:
  • Er loopt bloed uit één of twee neusgaten.
  • Je proeft de smaak van bloed.
Het hoeft niet per se te zijn dat het bloed in stromen tegelijk uit je neus komt. Ook een klein druppeltje bloed (die niet eens de binnenkant van je neus verlaat) wordt al een bloedneus genoemd. De smaak van bloed proef je tijdens een bloedneus omdat je neusholte en keelholte met elkaar in verbinding staan. Op deze manier kan je met je mond de smaak van het bloed uit je neus proeven.
Een bloedneus kan op twee plaatsen in de neus ontstaan, namelijk in het voorste gedeelte van de neus en in het achterste gedeelte. Ruim negentig procent van de bloedneuzen zal echter in het voorste gedeelte van de neus ontstaan, op of rondom het neustussenschot. Dit type bloedneus is in bijna alle gevallen zeer onschuldig en een bezoek aan je huisarts of aan het ziekenhuis is zelden noodzakelijk.
In minder dan tien procent van de gevallen ontstaat de bloedneus achterin de neus. Deze ‘achterste’ bloeding wordt veelal gezien bij mensen die de leeftijd van 65 jaar al achter zich hebben gelaten. Deze vorm van neusbloeding wordt ook wel een posterieure bloedneus genoemd. Als je een posterieure neusbloeding hebt, is een bezoek aan de KNO-arts in het ziekenhuis vaak noodzakelijk om de bloeding te stelpen.

Waarom ontstaat een bloedneus?

Er zijn een aantal oorzaken op te noemen die een bloedneus kunnen veroorzaken. Ondanks dat er factoren zijn die het risico op een bloedneus vergroten, kan een bloedneus ook zonder enkele aanleiding ontstaan. Zo kan het zijn dat neuspeuteren, niezen of een tik (klap) tegen je neus al een neusbloeding doet ontstaan. Ook als je verkouden bent en je neus vaak snuit, je neusslijmvlies ontstoken is of als je neusslijmvlies te droog is, heb je een verhoogd risico op een bloedneus. Zoals al gezegd,ontstaan bloedneuzen ook zonder aantoonbare reden. Toch zijn er wel een paar dingen die het risico op een bloedneus kunnen vergroten, namelijk:
  • Verkoudheid
  • Griep
  • Stollingsstoornissen van je bloed (bijvoorbeeld leukemie)
  • Afwijkingen aan je bloedvaten
  • Het slikken van bloedverdunners
  • Ouderdom
  • Het hebben van een (te) hoge bloeddruk

Hoe kan je een bloedneus stelpen?

Als je een bloedneus hebt, gaat dit meestal maar om een kleine bloeding. Dit wil zeggen dat het om een kleine hoeveelheid bloed gaat, vaak niet meer dan een eetlepel vol. Deze bloedingen kan je zelf op een zeer makkelijke manier stoppen.
Knijp je neus dicht. Door het dichtknijpen van je neus kan je het bloeden eerder stoppen. Je moet hiervoor rustig gaan zitten en je neus gaan snuiten. Knijp na het snuiten van je neus je neus dicht. Dit doe je vlak onder het neusbeen (het harde gedeelte van je neus). Ga tussendoor niet kijken of het bloeden al gestopt is, omdat de kans dan groot is dat je het wondje weer kapot maakt. Buig nu je hoofd licht voorover, alsof je een boek aan het lezen bent dat op tafel ligt en ga rustig door je mond ademen. Doe dit zo’n tien minuten achter elkaar.
Mocht je het idee hebben dat het hier om een ‘erge’ bloedneus gaat, kan je ervoor kiezen om wat kouds in je nek te leggen. Dit kan bijvoorbeeld een natte handdoek zijn of een koud blikje frisdrank. Dit zorgt er namelijk voor dat de bloedtoevoer richting je hoofd geremd wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten