dinsdag 1 mei 2012

Paardenras: Australische pony


De Australische Pony is een typisch Australisch ponyras met een interessante geschiedenis. Lees in deze tekst alles over deze prachtige pony van het Australische continent.

Rasbeschrijving

De Australische Pony komt uit Australië en is ontstaan door kruisingen tussen verschillende paarden- en ponyrassen. Het dier heeft een schofthoogte van 120 tot 145 centimeter, waarbij de hengst over het algemeen groter is dan de merrie. Deze pony komt in alle kleuren en kleurvariaties voor, welke ook allemaal toegestaan zijn binnen het stamboek.
Het hoofd van de Australische Pony heeft een typische ponyuitstraling, waarbij de ogen groot en sprekend zijn. De schouder heeft een goede ligging. De benen zijn goed gebouwd, waarbij de pijpen kort zijn en de hoeven hard. De bewegingen van de pony zijn ruim en goed. Als de gangen niet ruim zijn of afwijkingen vertonen, mag de pony niet ingezet worden voor de fok.

Karakter

Het karakter van de Australische Pony is rustig en evenwichtig, waardoor het ras zeer geschikt is voor kinderen.

Gebruiksmogelijkheden

De Australische Pony wordt veel gezien in de wedstrijdsport, maar ook als rijpony is dit dier geliefd. Bij wedstrijden zorgen de perfect ontwikkelde gangen ervoor dat dit ras goede resultaten boekt in de dressuur- en de springsport. De pony wordt ook aangespannen gereden. Omdat de Australische Pony rustig van aard is en veel geduld heeft, is het een geschikte pony voor kinderen. Vooral met kinderen hebben deze dieren veel geduld, kinderen hebben hierdoor de mogelijkheid om hun rijstijl en de omgang met paarden te ontwikkelen.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Australische Pony is interessant. Van nature komen er geen paarden voor in Australië, deze zijn in de loop der eeuwen door ontdekkingsreizigers, bezetters en kolonisten naar het Australische continent gebracht. Wanneer de mensen het land weer verlieten, lieten zij regelmatig de paarden en pony’s achter. De achtergebleven paarden en pony’s zijn vooral van Indonesische en Zuid-Afrikaanse afkomst, maar ook Engelse en Noord Europese rassen worden veel gezien. De Australiërs begonnen met deze rassen te fokken en door kruising en selectie is uiteindelijk de Australische Pony ontstaan. In de negentiende eeuw is er uiteindelijk nog bloed ingekruist van onder andere de Arabier, Exmoor, Shetlander, New Forest, Connemara, Engels Volbloed en Hackney. Ondanks al deze verschillende invloeden, wordt de hengst Dyoll Greylight (een Welsh Mountain Pony) als de stamvader van dit ras gezien.

Stamboek

Nadat het ras al zo’n 200 jaar bestond, werd aan het begin van de twintigste eeuw pas het type vastgelegd. In 1920 werd het eerste officiële stamboek van dit ras geopend, het Australian Pony Stud Book Society (APSBS). Sindsdien is de Australische Pony een op zichzelf staand ras en worden de dieren zuiver gefokt op verschillende stoeterijen, verspreid over alle continenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten