woensdag 2 mei 2012

Verplicht eigen risico voor de zorgverzekering


Sinds een aantal jaren is men verplicht om een eigen risico te betalen aan de zorgverzekeraar. Maar waarom is deze eigen bijdrage er nu precies?

Verplicht eigen risico

Voor de zorgverzekering is sinds een aantal jaar een eigen bijdrage verplicht. Dit houdt in dat je een deel van de kosten zelf moet betalen. Iedereen vanaf achttien jaar heeft een verplicht eigen risico. Het eerste deel van deze verzekering wordt op deze manier door iedereen zelf betaald. Vanaf 2011 is het eigen risico verhoogd, in 2010 was dit bedrag 165 euro en momenteel is het al verhoogd naar 170 euro. Deze hoogte kan voor 2012 alweer gewijzigd worden. Het is ook mogelijk dat je gaat kiezen voor een hoger eigen risico, deze keuze kun je zelf maken. Het grote voordeel hiervan is dat de maandpremie dan lager is van de basisverzekering. Maar zoals gezegd, dat is niet verplicht en je hebt zelf in de hand wat je wilt doen met die eigen bijdrage (meer betalen of alleen wat noodzakelijk is).
Er is speciale zorg die niet onder het eigen risico valt, deze kosten hoef je dus niet eerst zelf te betalen. Hierbij gaat het over de huisarts, tandheelkundige zorg (let op: alleen voor jongeren tot achttien jaar), kraamzorg, de griepprik (let op: alleen voor risicogroepen), de bevolkingsonderzoeken (te denken aan borstkankeronderzoek) en de verloskundige zorg.

Hoge kosten

Het kan zijn dat je erg hoge zorgkosten hebt, deze kunnen dan gecompenseerd worden. Er zijn hier wel speciale voorwaarden voor geldig, dit wordt ook wel de Compensatie eigen risico (Cer) genoemd. Als dit het geval is dan krijg je zelf bericht van het CAK. Het is dus mogelijk dat je een deel van het eigen risico terug krijgt, als je aan alle voorwaarden voldoet en hoge kosten hebt gemaakt.

Het verplicht eigen risico laat mensen nadenken

Veel mensen gaan zomaar voor alles wat zij hebben naar de arts, dit is voor iedereen natuurlijk erg duur. Daarom is er een eigen risico vastgesteld zodat mensen goed nadenken of dat ze naar de arts gaan en of dat zij medicatie nodig hebben. Er zijn namelijk veel medicijnen die onder het eigen risico vallen, dat wil zeggen dat je de eerste 170 euro aan kosten daaraan dus zelf moet betalen en dat er daarna pas sprake is van een vergoeding.

Wanneer moet je betalen?

De verplichte eigen risico gaat pas in wanneer je kosten gaat maken die niet bij je verzekerde pakket horen. Zo is een bezoekje aan de huisarts geen eigen risico, het kan dus zijn dat je geen eigen risico hoeft te betalen, maar let op, dat is alleen als je geen arts hebt bezocht. Tegenwoordig gaat veel wel met eigen risico, ook veel tandartsingrepen zijn deels eigen risico en worden deels vergoed. Er zijn daarom maar weinig mensen die te maken krijgen met ‘geen eigen risico’.

Verschil verplicht eigen risico en eigen bijdrage

Veel mensen halen de termen 'verplicht eigen risico' en 'eigen bijdrage' door elkaar. Toch, dit zijn termen die veel van elkaar verschillen. Informatie over het verplicht eigen risico heeft u hierboven al kunnen lezen. De eigen bijdrage is heel anders. 
De eigen bijdrage betaal je bijvoorbeeld als je gebruik maakt van thuiszorg of in een verzorgingshuis woont. De eigen bijdrage geldt voor alle zorg die wordt betaald via de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten), maar ook de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) betaalt hieraan mee. Het bedrag dat mensen als eigen bijdrage moeten betalen, wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid. 
De eigen bijdrage dien je als eerst te betalen. Heb jij het verplicht eigen risico (die 170 euro) nog niet opgemaakt, mag je de eigen bijdrage hiermee verrekenen. Pas als er dan nog een resterend bedrag is overgebleven, zal de zorgverzekering dat voor je betalen. 

Voorbeeld

In 2011 maak je gebruik van zittend ziekenvervoer (bijvoorbeeld een ambulance). Hiervoor moet je in totaal 400 euro betalen. De eigen bijdrage voor zittend ziekenvervoer is vastgesteld op 92,00 euro. (400 - 92 = 308 euro).
De overige 308 euro mag je van je verplicht eigen risico afhalen. (308 - 170 = 138,00)
Je ziet dus dat het bedrag je hele eigen bijdrage en verplicht eigen risico opslokt. Aan het eind van de rit blijft er nog 138 euro over. Dit resterende bedrag zal dan door je zorgverzekering betaald worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten