woensdag 2 mei 2012

Henry Lee Lucas (seriemoordenaar)


Henry Lee Lucas is een Amerikaanse seriemoordenaar die naar alle waarschijnlijkheid meer dan 350 moorden heeft gepleegd. In deze tekst leest u alles over het leven, de daden en de straf van Henry Lee Lucas.
Het leven van Henry Lee Lucas
Henry Lee Lucas werd op 23 augustus 1936 geboren in Blacksburg, Virginia. Hij was de zoon van Viola en Anderson Lucas.
Net als vele andere seriemoordenaars groeide ook deze moordenaar op in een gewelddadig gezin. Viola was een prostituee die regelmatig geweld gebruikte tegen haar kinderen, haar man en haar klanten. Ook in de straat stond zij bekend als een zeer agressieve vrouw. De vader van Henry Lee Lucas, Anderson, was een spoorwegmedewerker. Bij een bedrijfsongeval raakte hij beide benen kwijt toen hij onder een goederentrein terechtkwam. Om het verdriet te verwerken greep Anderson naar de fles.
Henry Lee en zijn halfbroer werden regelmatig mishandeld door de kwaadaardige Viola. Op een bepaald moment moest hij dit bijna met de dood bekopen; hij werd in het ziekenhuis opgenomen omdat hij in coma lag. Het arme kind was drie dagen niet bij bewustzijn omdat zijn moeder hem met een houten plank in elkaar had geslagen.
Naast al het geweld dat de kinderen Lucas moesten meemaken, had Henry Lee nog met een andere vorm van mishandeling te maken. Hij moest van Viola toezien hoe zijn moeder het bed deelde met een groot aantal mannen. Ze zei dat ze hem wel even zou leren hoe hij seks moest hebben met een vrouw.
Tijdens een kwade dronk vermoordde Viola de pony van de kinderen door het arme dier een kogel door het hoofd te schieten.

Het mishandelen en doden van dieren

Henry Lee Lucas heeft tijdens één van de vele verhoren gezegd dat hij aan het begin van de puberteit begon met het mishandelen en doden van dieren, enkel voor de lol. Op het moment dat zijn halfbroer dit zag, ontstond er een gevecht tussen hen waarbij Henry Lee één van zijn ogen verloor. Vanaf die periode droeg hij dan ook een glazen oog.

Zijn eerste moord

Nadat de ‘lol’ van het martelen en vermoorden van dieren er een beetje af was, begon hij aan de volgende stap. In 1951, toen Henry Lee Lucas 15 jaar was, beging hij zijn eerste moord. Het slachtoffer was een meisje dat hem had afgewezen nadat hij haar om verkering gevraagd had. Uit woede voor de afwijzing heeft hij haar gewurgd. Een nieuwe seriemoordenaar was opgestaan…
Er werd een grootscheeps onderzoek ingesteld, maar dit leidde niet naar Henry Lee Lucas, waardoor hij vrijuit ging. Drie jaar later werd hij op zijn zeventiende veroordeeld voor meerdere inbraken die hij gepleegd had in de buurt van de plaats Richmond in Virginia. Hiervoor kreeg hij zes jaar gevangenisstraf; tijdens zijn celstraf wist hij echter te ontsnappen. Al snel werd hij weer opgepakt en moest hij de rest van zijn straf uitzitten. In 1959 is hij uiteindelijk weer vrijgelaten.

De tweede moord

Nadat hij uit de gevangenis was gekomen, verhuisde hij naar Tecumseh (Michigan) om bij zijn halfzus te gaan wonen. Tijdens zijn verblijf daar leerde hij een meisje kennen met wie hij zich verloofde. Viola, zijn moeder, was faliekant tegen deze verloving en dwong Henry Lee Lucas om terug te keren naar zijn ouderlijk huis Mede vanwege het feit dat zijn moeder de verloving afkeurde, vermoordde hij haar op 11 januari 1960. Tijdens verhoren beweerde hij dat hij na een avond stappen werd gewekt door Viola, waarna zij hem sloeg met een bezem. Dit was, volgens Henry, de druppel die de emmer deed overlopen en hij besloot haar te vermoorden met een mes.
Hoewel hij vluchtte met een auto, werd hij opgepakt in Ohio, omdat er een arrestatiebevel in Michigan was uitgevaardigd voor de moord op zijn moeder. Henry werd na een slepende rechtszaak veroordeeld tot vierentwintig jaar gevangenisstraf.

Henry Lee Lucas is weer vrij man

Hij kreeg 24 jaar celstraf opgelegd, maar werd op 22 augustus 1975 vrijgelaten, na 15 jaar van zijn straf te hebben uitgezeten. In datzelfde jaar trouwde hij met zijn nichtje Betty, maar na een slecht huwelijk scheidde hij in 1977 alweer van haar.

Het echte moorden begint

Hij ontmoette rond 1977 Ottis Toole. Naast het feit dat Ottis Toole zijn mannelijke partner was (Lucas bleek homo te zijn). Ottis Toole was Toole ook medeplichtig aan een groot aantal moorden. Een groot aantal bronnen beweert dat Henry Lee Lucas in een periode van acht jaar (1975 – 1983) zo’n 350 moorden gepleegd heeft. Maar niet iedereen deelt deze mening. Een rechercheur, Brad Shellady, neemt namelijk aan dat hij in diezelfde periode maar liefst 3000 moorden heeft gepleegd, een aantal dat ongeveer neerkomt op één moord per dag.

De politie stuit per ongeluk op seriemoordenaar Henry Lee Lucas

In de zomer van 1983 wordt Henry Lee Lucas gearresteerd omdat hij de vuurwapenwet overtreden had. In de periode dat hij in op het politiebureau opgesloten zat, kwam de politie erachter dat hij hoogstwaarschijnlijk een paar moorden gepleegd had. Vrijwel direct nadat zij Henry hiermee confronteerden, bekende hij een aantal van deze moorden. Het onderzoek werd uitgebreid en Henry Lee Lucas werd aangeklaagd voor ruim 300 moorden.

De rechtszaak

Na vele onderzoeken en een slepende rechtszaak werd Henry Lee Lucas uiteindelijk veroordeeld tot de doodstraf. In 1998 wijzigde George W. Bush de doodstraf van Lucas echter . Hij kreeg nu een levenslange gevangenisstraf opgelegd, zonder kans op vervroegde vrijlating.

Henry Lee Lucas is overleden

Op 13 maart 2001 is Henry Lee Lucas in de gevangenis overleden aan de gevolgen van hartproblemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten