dinsdag 1 mei 2012

Paardenras: American Cream Draft


De American Cream Draft is een Amerikaans trekpaard en is vooral onder Amerikanen zeer geliefd als trekpaard. In deze tekst lees je alles over de geschiedenis, de raskenmerken en de gebruiksmogelijkheden van de American Cream Draft.

Benamingen

De American Cream Draft staat bekend onder een aantal namen, waaronder:
  • American Cream Draft
  • American Cream
  • Cream Draft
  • Cream

Geschiedenis

De American Cream Draft is rond het jaar 1930 ontdekt door dhr. C.T. Rierson, toen hij rijdend op het platteland van Iowa (VS) crèmekleurige trekpaarden tegenkwam, welke hij daarvoor nog nooit gezien had. In de jaren die daarop volgden, kocht Rierson alle crèmekleurige merries en veulens op die hij maar kon vinden, indien ze afstamden van de hengst Silver Lace. Tijdens het uitzoeken van de stambomen van al deze opgekochte paarden, kwam hij tot een bijzondere ontdekking. Al zijn paarden bleken af te stammen van de merrie Old Granny. Deze merrie, naar schatting geboren tussen 1900 en 1905, wordt gezien als de stammoeder van de American Cream Draft.
C.T. Rierson vond een paar enthousiaste fokkers die hielpen met de fokkerij van de American Cream Draft om zo het  type vast te leggen. Het fokdoel was een zwaar type trekpaard te fokken met de kenmerkende roze huid en crèmekleurige vacht. Creams met een donkere huid werden niet goedgekeurd voor de fok omdat de donkere huid ervoor zorgde dat de vacht te wit werd. De gewenste eigenschappen van de American Cream Draft zouden dan al snel verloren zijn gegaan. De staat Iowa erkende het register uiteindelijk in 1944 en in 1950 volgde de rest van de VS.

Ondergang

Dankzij de komst van de tractor was de American Cream Draft bijna uitgestorven geweest, maar door de inzet van enkele fanatieke fokkers is het ras blijven bestaan. Zo waren er bijvoorbeeld in 1925 ruim 100.000 American Creams ingeschreven in het register, maar 25 jaar later, zo rond 1950, waren er nog maar slechts 2000 geregistreerde American Cream Drafts over.

Genetisch onderzoek

In 1990 heeft men genetisch onderzoek gedaan naar de daadwerkelijke herkomst van de American Cream Draft. Hoogstwaarschijnlijk behoren de Percheron, de Shire, het Belgisch Trekpaard en andere trekpaardrassen tot de voorouders van dit bijzondere paardenras. Mede dankzij dit genetische onderzoek is vastgesteld dat de American Cream Draft geen type is, zoals men aanvankelijk dacht, maar een echt, apart ras!

Rasbeschrijving

De American Cream Draft heeft een schofthoogte van 150 tot 170 centimeter, alhoewel een enkel dier een stokmaat heeft van boven de 170 centimeter. Een merrie kan een gewicht bereiken van 700 tot 800 kilogram, hengsten halen met gemak de 1000 kilo.
De huid van de paarden moet roze zijn en de kleur van de vacht crèmekleurig. De huid kan rond de ogen en mond grijs kleuren, dit is ook toegestaan volgens het stamboek. Aftekeningen op het hoofd en de benen zijn mogelijk, maar is geen vereiste. De manen en de staart behoren wit van kleur te zijn.
Het hoofd van de American Cream Draft is edel, waarbij het profiel recht of hol is. De ogen zijn bij de geboorte wit en verkleuren later naar verschillende amberkleurige tinten. Typerend is dat de ogen ver uit elkaar staan, met een expressieve uitdrukking. De oren zijn klein, maar staan wel in verhouding met het hoofd.
De schouder is sterk gespierd en de croupe moet volgens de rasbeschrijving rond zijn. De benen zijn relatief kort, maar dit gaat niet ten koste van de krachtsinspanningen die het ras kan leveren.

Karakter

De Cream Draft staat bekend om zijn grote intelligentie, heeft een meewerkend karakter en is een gewillige werker.

Gebruik

De Cream wordt over het algemeen gebruikt voor het werk op het land. Ook wordt dit ras regelmatig gebruikt als showpaard of ziet men dit dier voor de kar lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten