woensdag 2 mei 2012

Paardenras: Breton


De Breton is een van de vele (zware) paardenrassen die Frankrijk rijk is, om preciezer te zijn komt de Breton uit de streek Bretagne. Welkom in de wondere wereld van dit bijzondere Franse paardenras: de Breton.

Geschiedenis van de Breton

Hoogstwaarschijnlijk stamt de Breton af van een primitief bergpaard dat leefde in Montagnes Noires, te Bretagne. Vermoedelijk is dit bergpaard duizenden jaren geleden naar deze streek gekomen met Keltische of Aziatische stammen. Dit bergpaard was een sterk en sober paard dat prima kon overleven in de barre omgeving van West-Bretagne met zijn slecht vruchtbare grond.

De Sommier

In de vroege middeleeuwen ontstond er een nieuw paardenras: de Sommier. De Sommier stamt, net als de Breton, af van het bergpaardje. Tevens is de Sommier de echte voorvader van de Breton, en staat de Sommier aan de basis van de drie subtypen die er in het Bretonse ras bestaan, namelijk de:
  • Roussin en het daaruit ontstane Cheval du Corlay,
  • Postier
  • Zwaardere Trekpaardtype.
De Sommier heeft nog steeds veel weg van het bergpaard en beschikt nog steeds over enkele kenmerken zoals de soberheid en de kracht. Bij de mensen uit de Middeleeuwen waren dit graag geziene kenmerken waar een goed paard aan moest voldoen. Het ras werd vooral gebruikt als pakpaard en als trekpaard. Door de vele oorlogen die er in die periode woedden, kende de Sommier een grote populariteit.

Rossier en Cheval du Corlay

Uit kruisingen met onder andere Oosterse en Volbloed hengsten ontstond een nieuw type paard; de Rossier. De Rossier was een lichter rijpaard met een aangeboren tölt, maar nog steeds duidelijk met de kenmerken van de Breton. Helaas is de Rossier in de loop der eeuwen weer uitgestorven; er bleek toch minder vraag te zijn naar dit paard dan men aanvankelijk had gedacht. Door nog verder te kruisen met Volbloeden is, naast de Rossier, nog een type ontstaan, het Cheval du Corlay. De Cheval du Corlay bestaat nog wel, maar is uiterst zeldzaam en bijna niemand heeft ooit van dit type paard gehoord.

Postier

De Sommier werd halverwege de 19e eeuw gekruist met de Norfolk Roadster, een ras uit Engeland. Het derte type was nu ontstaan: de Postier. De Postier is een lichter type rij- en trekpaard dan de Cheval de Corlay en werd veel gebruikt als oorlogspaard en koetspaard. Het type Postier dankt zijn naam aan het woord 'Poste', aangezien de Postier vaak de postkoetsen trok.

Zwaarder Trekpaard Type

Ook werd rond diezelfde periode de Sommier gekruist met de Boulonnais, Percheron en Ardenner om een zwaarder en sterker paard te verkrijgen.
In de loop der eeuwen zijn de Sommier en de Rossier van de aardbodem verdwenen, of gingen ze op in de Postier. Tegenwoordig zijn er dus nog maar twee typen Breton over: de Postier en het zwaardere trekpaard type. Deze twee typen samen zijn erkend als het Bretons ras. Om als Postier te kunnen worden opgenomen in het stamboek, moeten beide ouderdieren geregistreerde Postiers zijn en moet het veulen tevens in Bretagne of in de Atlantische Loire-streek geboren zijn.

Uiterlijk van de Postier

  • Bouw: Compact en vierkant, maar lichtgebouwd
  • Schofthoogte: 150 - 163 centimeter
  • Uitstraling: elegant
  • Hoofd: zwaar met een recht profiel, breed voorhoofd
  • Oren: klein
  • Ogen: staan wijd uit elkaar
  • Hals: sterk en gespierd
  • Schoft: laag, maar goed gespierd
  • Schouder: lang en schuin
  • Borst: diep en wijd
  • Rug: kort en welvend
  • Croupe: steil
  • Benen: droog, hard en sterk, weinig tot geen behang.
  • Hoeven: normaal van vorm
  • Gewrichten: goed gevormd.

Exterieur Zware Trekpaard Type

Dit type is zwaarder dan de Postier, en tevens oogt dit type minder elegant. Verder beschikt het zware trekpaard type over de zelfde eigenschappen en kenmerken als de Postier.

Karakter

De Breton is een zeer meewerkend en taai paardenras. Ook staat de Breton bekend om zijn enorme uithoudingsvermogen.

Gebruik van de Breton

De Breton wordt ingezet als werkpaard, als koetspaard, en voor lichter werk op het platteland. Ook wordt het zwaardree type wel gefokt voor de vlees-industrie.


Lees meer over de Breton

Geen opmerkingen:

Een reactie posten