woensdag 2 mei 2012

Wat is breien?


Breien is een eeuwenoude handwerktechniek. Gebreide kleding is jarenlang uit de mode geweest, maar de afgelopen jaren zie je het steeds vaker terug. Wat is breien, welke materialen heb je nodig en wat kun je maken? In deze tekst worden ook technieken, verschillende patronen en wildbreien behandeld.

Wat is breien?

Breien is een handwerktechniek waarbij je gebruikmaakt van een lange draad en twee of meer breinaalden. Het doel van breien is om een elastisch weefsel te maken. Verschillende breisteken resulteren in verschillende stijlen. Het gebruik van meerdere kleuren levert vaak ook leuke patronen op.

Geschiedenis

Al eeuwenlang breien mensen. Vroeger breiden mensen vooral kleding waarin ze warm bleven; wol heeft namelijk een isolerende werking. In het Victoria en Albert Museum (Londen) is een paar gebreide sokken te zien uit Egypte. Volgens oude bronnen is dit sokkenpaar gemaakt in de vierde eeuw na Christus.
Vroeger (voor de negentiende eeuw) breiden de mannen ook. Dit waren vooral vissers en schaapsherders en zij deden dit meestal als tijdverdrijf. Vanaf de negentiende eeuw waren het vooral vrouwen die breiwerken maakten. Deze breiwerken waren voornamelijk kledingstukken, van ondergoed tot bovenkleding.
Halverwege de twintigste eeuw raakte het breien uit de mode, maar sinds het begin van deze eeuw is breien weer helemaal hot! Voornamelijk truien, vesten en poncho’s zijn in trek, maar ook sjaals, mutsen, handschoenen en gebreide tassen zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken.
Benodigde materialen
Om te breien heb je twee dingen nodig: breinaalden en garen.

Breinaalden

Breinaalden (ook wel breipennen genoemd) zijn lange naalden zonder oog. Er zijn verschillende dikten verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Met de dunste breinaalden kan je fijne breiwerkjes maken, met de dikkere pennen maak je grove(re) breisteken. De pennen kunnen aan beide zijden open zijn, maar een kant kan ook afgewerkt zijn met een stop, zodat het breiwerk niet van de naald kan glijden. Om te breien heb je minimaal twee breinaalden van dezelfde dikte nodig.

Garen

Het tweede materiaal dat je nodig hebt, is garen. De garens kunnen van veel materialen gemaakt zijn, maar katoen of wol wordt het meest gebruikt. Andere voorbeelden van garens zijn sisal, touw en raffia. Deze laatste materialen worden niet voor kleding gebruikt, maar voor bijvoorbeeld tassen of onderzetters. Hoe dunner de garens, hoe fijner het breiwerk van textuur zal zijn.

Wat kun je maken?

Wat je kunt maken met breiwerken is zeer uiteenlopend. Je kunt truien maken, vesten, poncho’s, sokken, sjaals, mutsen en dergelijke. Ook tassen, onderzetters, spreien en dekens worden vaak gebreid. Je kunt kiezen voor één kleur, maar het breiwerk kan ook heel kleurrijk zijn door meer kleuren te gebruiken.

Technieken

Er zijn verschillende breitechnieken mogelijk. Zo kun je recht of averecht breien, kun je kantsteken maken of afkanten. Aanhechten, afhechten, meerderen en minderen zijn andere technieken die veel gebruikt worden bij het breien. Bekijk deze endeze site voor uitleg over de verschillende technieken en hoe je deze moet uitvoeren.

Patronen

Er zijn een groot aantal breipatronen verkrijgbaar. Er zijn standaardpatronen te vinden om verschillende kledingstukken of voorwerpen te maken, maar er zijn ook gespecialiseerde patronen die je laten zien hoe je figuren of afbeeldingen in de breiwerken kunt verwerken. Op deze pagina tref je een groot aantal patronen aan, zodat je direct aan de slag kunt met breien.

Tips

Als je nog nooit een breiwerk gemaakt hebt, is het handig om simpel te beginnen. Ga bijvoorbeeld een sjaal maken. Dit is ‘simpel’ heen en weer breien en de techniek hiervoor is niet moeilijk. De breedte van de sjaal kun je zelf bepalen, door het aantal steken dat je opzet. Hoe meer steken je opzet, hoe breder de sjaal wordt. Ook kun je zelf bepalen hoe lang jouw sjaal zal gaan worden.
Weet je niet hoe je moet breien of loop je steeds vast? Je kunt naar je oma gaan of iemand anders die goed is in breien. Mensen zullen al gauw bereid zijn om je te helpen je eerste breiwerk tot een succes te maken!

Wildbreien

Sinds een jaar of vijf is het wildbreien heel erg in de mode. Met wildbreien is het de bedoeling dat je lappen gaat breien, om vervolgens de natuur aan te gaan kleden. Wildbreien doe je in lekker felle kleuren, om zo veel mogelijk op te vallen. Je kan het breiwerk om een boom binden, maar ook om een bankje in het park of op je fiets. Zo valt alles lekker op en het geeft het stadsleven of de natuur een extra interessant uiterlijk! Meer informatie over wildbreien en wildbrei-acties vind je op deze fleurige site.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten