zaterdag 5 mei 2012

Ezel

  • Land van herkomst: Universeel 
  • Schofthoogte: 97 - 124 centimeter 
Geschiedenis en herkomst
Geen paard of pony, maar een variant van de Afrikaanse wilde ezel, Equus asinus, die ongeveer 4000 v. Chr. door de Egyptenaren voor het eerst gedomesticeerd werd. Er bestaan enkele rassen van reuzenezels (ca. 140 cm schofthoogte), bijvoorbeeld de Franse Poitou, die ook in Engeland en de VS wordt gefokt.

Algemene beschrijving en eigenschappen
Onmiskenbaar een paardachtige, maar toch heel anders dan de meeste andere leden van de familie. Zeer lange oren en korte manen; de staart heeft alleen aan het puntje lange haren. De beharing is grijs van boven en wit van onderen, donkere lijnen vormen een kruis over rug en schouders.

Gebruik vroeger en nu
De ezel is het spreekwoordelijke lastdier, hij heeft gedurende talloze eeuwen de mens en zijn bezittingen vervoerd. En dat doet hij nog altijd, maar in het Westen wordt hij nu ook als huisdier of als 'nieuw' rijdier gehouden. De ezelhengsten worden gebruikt voor het fokken van muildieren.

Vergelijkbare rassen en overige wetenswaardigheden
Er zijn nog meer soorten ezels, die geen van allen gedomesticeerd zijn: de Aziatische wilde ezel, E. hemionus, leeft in de woestijnen van Mongolië en is groter en heeft veel kleinere oren; de Kiang, E. kiang, uit Tibet; en de Onager, E. onager, die van Iran tot India voorkomt.

1 opmerking: