dinsdag 1 mei 2012

Paardenras: American Standardbred


De American Standardbred is één van de vele paardenrassen uit Amerika. Lees in deze tekst alles over de American Standardbred, een mooi paard met een bijzondere geschiedenis.
Andere benamingen
De American Standardbred staat bekend onder de volgende namen:

Geschiedenis

De geschiedenis van het ras gaat terug op een Volbloed (met bloed van een Norfolk Roadster in zich), die in 1788 werd geïmporteerd vanuit Philadelphia naar Amerika. Eén van zijn nakomelingen, geboren in 1849, wordt gezien als de stamvader van de American Standardbred. Daarnaast heeft de Standardbred bloed van Narragansett Pacers, Berbers en Morgans door zijn aderen stromen.
De Standardbred wordt voornamelijk in de Verenigde Staten en Puerto Rico gefokt, maar tegenwoordig komt hij ook steeds meer voor in andere landen.

Rasbeschrijving

De American Standardbred is een bijzonder paardenras met een gemiddelde schofthoogte van 157 centimeter. Volgens de rasstandaard mogen dieren met een schofthoogte tussen de 150 en 165 centimeter opgenomen worden in het stamboek. Qua uiterlijk toont het dier veel overeenkomsten met de Engelse Volbloed, maar de Standardbred heeft een langer lichaam, relatief korte benen en een zeer diepe borstkas. Het kruis is vaak hoger dan de schoft, zodat dit ras een enorme kracht vanuit de achterhand kan ontwikkelen. De meest voorkomende kleuren zijn vos, vaal, donkerbruin of zwart, maar alle effen kleuren zijn toegestaan volgens de rasstandaard.
Ondanks het feit dat er een rasbeschrijving van de Standardbred bestaat, kunnen het uiterlijk en de bouw nogal wat verschillen tussen de paarden. Dit komt voornamelijk omdat de paarden vooral op hun snelheid gefokt worden en niet op hun uiterlijk.
Als je kijkt naar het totaalbeeld van de Amerikaanse Draver, dan zie je een paard met een robuuste bouw en een onverschrokken indruk. Het hoofd is robuust en oogt niet elegant. Toch straalt het hoofd vertrouwen uit. De hals is middelgroot, de neusgaten groot en beweeglijk. De schouders zijn krachtig en goed in verhouding tot de hals. De schoft is vaak scherp getekend. Het dier beschikt over een mooie, ronde romp en een diepe, brede en uiterst gespierde borstkas. De achterhand is krachtig en zorgt voor de snelheid. De benen zijn kort en hard, waarbij vooral de dijbenen zeer goed ontwikkeld zijn. Pezen zijn sterk en de pijpbeenderen kort. De hoeven zijn van een uitstekende kwaliteit en zorgen voor stabiliteit.
Vooral de draf is zeer kenmerkend voor de American Standardbred en kan in twee vormen voorkomen. Het grootste gros van de paarden beheerst maar één vorm van draf, een enkel paard beheerst beide. De paarden die de ene manier beheersen, worden dravers genoemd. Dit zijn paarden die hun benen tijdens de draf in diagonale paren gebruiken. De andere paarden zijn pacers, die de benen aan een zijde tegelijk bewegen, dus in laterale paarden. De pacers zijn vaak iets sneller dan de dravers, waardoor de pacers geliefder zijn in de wedstrijdsport.

Karakter

De Amerikaanse Draver beschikt over een zeer groot uithoudingsvermogen en is in staat om grote snelheden te bereiken. Het temperament is vooral te omschrijven als moedig, actief en volhardend. Het is een paard met een dapper karakter, dat nergens voor terugdeinst.

Gebruiksmogelijkheden

De American Standardbred wordt vooral als draver gebruikt, uitsluitend in aanspanning. Af en toe ziet men ook wel een Amerikaanse Draver in de endurance.

Bijzonderheden                       

Voordat een American Standardbred wordt toegelaten tot het stamboek, moet het dier een standaardtest afleggen. Deze eisen die aan deze test gesteld worden, zijn gelijk voor alle paarden. De standaardtest is vastgelegd in het jaar 1879 en houdt in dat de paarden een afstand van 1 mijl (1,6 kilometer) moeten afleggen, binnen 2 minuten en 30 seconden.
Door de bouw, de snelheid en het karakter van de American Saddlebred is dit paard geliefd als veredelaar voor andere rassen. Bij veel dravers zie je in de stamboom dan ook één of meerdere American Standardbreds terugkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten