dinsdag 1 mei 2012

Paardenras: American Miniature Horse


De American Miniature Horse is een paardenras met het formaat van een pony. Toch is dit geen pony te noemen, als men kijkt naar de uiterlijke kenmerken van het dier. Lees in deze tekst alles over de interessante American Miniature Horse.
Geschiedenis
De American Miniature Horse (Amerikaans miniatuurpaard) is, zoals de naam al doet vermoeden, een paard, alleen met het formaat van een pony. Er zijn twee stamboeken waar de American Miniature Horse kan worden ingeschreven, namelijk:
  • AMHA (American Miniature Horse Association)
  • AMHR (American Miniature Horse Registry)
Dit miniatuurpaardje is vroeger ontstaan door kruisingen tussen Shetlanders en kleine Arabieren. Door een strenge selectie en verdere fokprocedures met deze kruisingen, ontstond er een paard met het uiterlijk van een Arabier, maar met het formaat van een Shetlander.
Tegenwoordig is dit paard toonaangevend in de fokkerij van minipaarden en tevens is het AMHA de snelst groeiende vereniging van minipaarden. De AMHA telt wereldwijd momenteel meer dan 170.000 geregistreerde American Miniature Horses.

Rasbeschrijving

De American Miniature Horse komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, maar wordt nu wereldwijd gehouden en gefokt. Het diertje kan in alle kleuren en mogelijke kleurcombinaties voorkomen. De maximale schofthoogte van het ras bedraagt 86,36 centimeter (34 inch). Typerend is dat de schofthoogte in Amerika gemeten wordt vanaf de laatste maanhaar, in tegenstelling tot Nederland, waar de schofthoogte berekend wordt vanaf de schoft.
Het hoofd toont edel en fijn, met een recht profiel of een profiel met lichte dish. Een ramshoofd wordt volgens de rasomschrijving niet goedgekeurd. De algehele uitstraling van de American Miniature Horse is chique en edel, de oren zijn fijn en klein en de ogen groot en sprekend. Het gangenwerk is in elke gang ruim en soepel.

Karakter

Het Amerikaanse miniatuurpaard is een harde werker, een dier dat graag leert en erg werkwillig is. Over het algemeen is het een zeer braaf ras. Door dit prettige karakter wordt de AMH ook regelmatig ingezet bij het werken met (verstandelijk) gehandicapten.

Bijzonderheden

De American Miniature Horse is geen pony, maar een echt paard. Alleen is dit een paard in een hele kleine maat. Binnen het ras zijn er verschillende hoofdtypes te onderscheiden, namelijk de Arabier, Warmbloed en American Quarter Horse.
Tot het vijfde levensjaar krijgen de paarden een tijdelijk papier toegewezen. Pas als het paard vijf jaar is en het dier voldoet aan alle gestelde eisen, krijgt het miniatuurpaard een permanent stamboekpapier toegewezen. Deze papieren zijn dan ook het beste te vergelijken met een opname in het stamboek.

Gebruik

De American Miniature Horse is een paard dat veelzijdig gebruikt kan worden, ondanks zijn kleine stokmaat. De AMH wordt vaak gebruikt om aangespannen gereden te worden en is ook veelvuldig te zien bij diverse shows in verschillende klassen. Ook, zoals al eerder vermeld, worden deze paarden regelmatig ingezet bij het werken met autistisch en verstandelijk gehandicapte kinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten