woensdag 2 mei 2012

Paardenras: Tinker (Gypsy Vanner)


De Tinker (ook wel Gypsy Vanner, Gypsy Horse of Irish Cob genoemd) is een paardenras uit Ierland en Noord-Engeland. Niet alleen zijn uiterlijk, maar ook zijn goedaardige karakter en bijzondere geschiedenis maken dit paard tot een zeer bijzonder ras.

De naam Tinker

De naam Tinker is afkomstig van het Ierse woord 'tinceard', wat tinsmid betekent. Dit ras heeft deze naam gekregen omdat de  tinker is gefokt door zigeuners, welke in Ierland en Engeland tinsmeden worden genoemd, vanwege hun beroep. Naast de naam Tinker wordt dit ras ook wel Gypsy Vanner, Gypsy Horse of Irish Cob genoemd.

Geschiedenis van de tinker

De Tinker komt oorspronkelijk uit Ierland en het noorden van Engeland, maar wordt tegenwoordig in veel landen gefokt. De Tinker werd gefokt door de rondreizende zigeunerfamilies. Deze zigeuners hadden namelijk behoefte aan een sterk, maar zeer betrouwbaar paard dat de welbekende zigeunerwagens kon trekken.

Doordat de zigeuners zoveel mogelijk ruimte van hun wagens wilden benutten, hebben ze besloten de bok weg te laten op hun wagens. In plaats daarvan menden ze de Tinkers vanuit de deuropening op een losse stoel. Om dit zonder ongelukken te laten gebeuren, hadden ze dus een rustig en zeer betrouwbaar paard nodig. Op deze en enkele andere eigenschappen is de Tinker dus gefokt.

Om dit kalme paard te krijgen, hebben ze hoogstwaarschijnlijk bloed van onder andere de Shire, Clydesdale, Dales en Fell Pony gebruikt. Omdat de zigeuners het destijds niet nauw namen met de fokkerij, is dus niet met zekerheid te zeggen of bovengenoemde paardenrassen ook daadwerkelijk hebben bijgedragen aan het ontstaan van de Tinker.

Tegenwoordig wordt de Tinker steeds minder gebruikt om de welbekende zigeunerwagen te trekken, maar het ras is nog steeds een zeer trots bezit van de Ierse zigeunerfamilies. In Ierland en het noorden van Engeland wordt de fokkerij van de Tinker nog steeds grootendeels bepaald door de families. Nu wordt de Tinker vooral als recreatiepaard gebruikt; zowel aangespannen als onder het zadel.

Uiterlijk van de tinker

 • Kleur: zwartbont, roodbont of tricolor (zwart, bruin én wit). Soms is de Tinker niet platenbont, maar overheerst de kleur zwart of bruin. Zelden komt er een andere (bijzondere) kleur voor, zoals 'blauw'.
 • Schofthoogte: 135 - 158 centimeter
 • Vacht: 's Winters dik en lang. Deze wintervacht beschermt het dier tegen de kou en regen. In de zomer heeft de Tinker een korte, glanzende vacht.
 • Manen en staart: Steil of golvend. Overvloedig aanwezig, hengsten neigen naar een zware manenkam.
 • Behang: Behang is aanwezig. Afhankelijk van het type beschikt de Tinker over normaal tot overvloedig behang. Het behang is dicht en heeft een zijdeachtige glans.
 • Hoofd: Goede verhoudingen. Het voorhoofd moet breed zijn.
 • Oren: Staan rechtop en behoren naar voren te wijzen. Mogen niet te dicht op elkaar staan.
 • Ogen: Vrijmoedig en intelligente uitdrukking. Maanogen en halvemaanogen zijn toegestaan.
 • Mond: De tanden moeten goed zijn en de kaakstand correct.
 • Benen: Voorbenen zijn hard en gespierd, moeten goed geplaatst zijn en een goede ligging van de schouder hebben. Dijbenen moeten sterk en goed gespierd zijn, met goedgevormde, brede en platte spronggewrichten. De spronggewrichten mogen niet te hoekig zijn, maar zeker ook niet weer te recht.
 • Hoeven: De hoeven moeten hard zijn, niet te kort, te smal, te lang of te dun.
 • Beweging: Actief en functioneel. Elk gewricht dient voldoende gebruikt te worden.
 • Algemeen beeld: Een goed karakter, robuustheid, een rustige aard en het goede uithoudingsvermogen.

Karakter van de Tinker

De Tinker is een rustig, koelbloedig paard met een goed en goudeerlijk karakter. Ook is dit ras van nature nieuwsgierig en dapper, en zal alles wat hij ziet nauwkeurig te onderzoeken.

Gebruik van de Tinker

Kusthi grai

Kusthi Grai is een bekend gezegde van de zigeuners en betekent zo ongeveer 'een goed paard'. Dus: een paard dat hard kan werken gedurende vele uren per dag, dat geduldig en betrouwbaar is, alsmede een paard dat kalmte uitstraalt ongeacht leeftijd of trainingsniveau.

Door het goede uithoudingsvermogen in de stap en in de draf is de Tinker in staat om hard te werken, vele uren per dag, zonder moe te worden. Door deze eigenschap is de Tinker dan ook goed te gebruiken in de sport, hoewel vele mensenbeweren van niet. Vele Tinkers hebben namelijk al goede tot zeer goede resultaten geboekt in de sport, waaronder in de disciplines dressuur, springen en western. Ook is het een prima paard om mee te mennen.

Vanwege alle bovengenoemde eigenschappen is de Tinker zeer geschikt voor beginnende ruiters. Dit paard is minder geschikt als pony voor kinderen omdat dit ras sterk is en over zeer veel kracht bezit. Hier staat dan natuurlijk wel tegenover dat ze met de kleinste moeite een zwaardere volwassene kunnen dragen, zelfs met hun geringe schofthoogte!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten