zaterdag 5 mei 2012

Paardenras: Frederiksborg

  • Land van herkomst: Denemarken 
  • Schofthoogte: 157 - 165 centimeter 
Geschiedenis en herkomst
De eerste stoeterij werd opgericht in 1562 met geïmporteerde Spaanse paarden. Daarna werden verwante Italiaanse paarden gehaald, en weer later halfbloed Engelse en oosterse paarden. De stoeterij sloot in 1839, maar het ras werd weer hersteld en in stand gehouden door particulieren.

Algemene beschrijving en eigenschappen
De korte, hoog gedragen hals, steile schouders, en tamelijk vlakke schoft vormen een voorhand die typerend is voor een tuigpaard, al is het ras daarnaast ook altijd als rijpaard gebruikt. De Frederiksborg is intelligent en gewillig. Kleur bijna altijd vos.

Gebruik vroeger en nu
Vroeger werd de Frederiksborg voor hoge-schoolrijden, als tuigpaard en als cavaleriepaard gebruikt. Eens werd het als een van de belangrijkste rijpaarden van Europa beschouwd. Natuurlijk wordt er nog steeds op gereden, maar het ras is ook erg geschikt als tuigpaard en als licht trekpaard.

Vergelijkbare rassen en overige wetenswaardigheden
De erfenis van de Andalusiër is nog steeds zichtbaar, maar tussen 1839 en 1923, toen men weer begon met het registreren van het ras, werd er veel bloed van Volbloeds ingekruist om het aantal te doen toenemen; het originele type is daardoor iets veranderd.

Meer lezen over de Frederiksborg?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten