zaterdag 5 mei 2012

Paardenras: Exmoor

  • Land van herkomst: Engeland, Groot - Brittannië 
  • Schofthoogte: 122 - 130 centimeter 
Geschiedenis en herkomst
Omdat Exmoor geïsoleerder ligt dan Dartmoor, heeft de Exmoor minder invloed van buitenaf ondergaan dan zijn buurman, de Dartmoor. De Exmoor is het oudste Britse ras dat op de heidevelden rondloopt; hij stamt waarschijnlijk af van de Keltische pony, wiens voorouders het gebied voor de ijstijd bewoonden.

Algemene beschrijving en eigenschappen
Dit oeroude ras bezit enkele unieke kenmerken: de kaakvorm en een extra kies (wordt verder alleen aangetroffen bij fossielen uit Alaska), een dikke, waaiervormig begin van de staart ('ijsstaart'), kapvormige bovenoogleden ('paddenogen') en een dikke, veerkrachtige wintervacht.

Gebruik vroeger en nu
De Exmoor is opvallend sterk, hij kan een volwassen man dragen. Hij heeft een eigenzinnig karakter, maar als hij op de juiste manier zadelmak wordt gemaakt, en men met overwicht met hem omgaat, is hij een prachtige jachtpony voor jonge mensen. Wordt ook gewaardeerd als fokdier voor grotere paarden.

Vergelijkbare rassen en overige wetenswaardigheden
De opvallende 'paddenogen', 'ijsstaart' en de wintervacht onderscheiden hem van andere pony's. Er zijn nog maar drie vrije kuddes op de heide van Exmoor. Ze worden ook elders in Groot Brittannië gefokt, maar het type neigt te verdwijnen, tenzij er regelmatig bloed van de oorspronkelijke kuddes wordt ingekruist.

Wil je meer weten over de Exmoor?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten