woensdag 2 mei 2012

Typische kenmerken bij paarden


Paardenrassen zijn te herkennen aan een aantal typische kenmerken.  Of dit nu aan de kleur te zien is, de stokmaat of de bouw. In dit artikel lees je hoe je een paard kan herkennen aan typisch uiterlijke kenmerken.

Een wit paard

Een paard met een sneeuwwitte robe is een paard met witte beharing op een roze huid. Deze kleur wordt veelal gezien bij de Amerikaanse Albino.

Schimmel

Een schimmel is een paard met witte haren op een donkere huid. Voorbeelden van rassen waar vaak schimmels voorkomen zijn de Camargue, de Lippizaner, Orlov Draver en de Percheron.

Vos

Een vos komt voor in diverse schakeringen. Vos wordt gezien bij de Cleveland de Sorraia en de Poitevin.

Lichte manen en staart

Rassen waar lichte manen en staart voorkomen zijn de Haflinger en de Palomino.

Vlekken

Gevlekte paarden bestaan ook. De meest bekende rassen waar gevlekte paarden voorkomen zijn de Appaloosa, Tinker, Knabstrupper en de Pinzgauer.

Een vaal paard

Vale kleuren worden vooral gezien bij de Przewalski en de Fjord.

Zwart

Een zwart paard is een paard dat geheel zwart is. Zo zijn Friezen altijd zwart.

Goud

Goudkleurige paarden worden gezien bij de rassen Karabach en Akhal-Teke.

Roodschimmel

Een roodschimmelig paard tref je meestal aan bij dravers en tuigpaarden. Bij volbloeden wordt deze kleur nooit aangetroffen.

Aalstreep

Behalve aan de kleur van de vacht kan je een paardenras ook aan andere kenmerken herkennen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de aalstreep. Een aalstreep is een vaalgrijze of vaalbruine streep die vanaf de manen, over de rug, naar de staart loopt. De aalstreep wordt vaak gezien bij Fjorden, Haflingers en de Tarpan. Ook zebrastrepen (strepen die op de benen van een paard voorkomen en een tint donkerder zijn dan de vacht) kunnen helpen om te bepalen van welk ras een paard of pony is. Ook een meelsnuit kan typerend zijn voor een paardenras, bijvoorbeeld voor de Dülmener.

Notitie

Ondanks dat veel paardenrassen bekend staan om een aantal bepalende vachtkleuren is dit niet altijd het geval. Een volbloed kan bijvoorbeeld ook wel gevlekt zijn, en er bestaan ook rode Friezen. Maar in de meeste gevallen is er in de rasbeschrijving van een bepaald ras opgenomen welke vachtkleuren en kleurpatronen er toegestaan zijn binnen het ras. Zo kan er een ‘rode Fries’ geboren worden uit twee zwarte ouderdieren, maar het rood/bruinkleurige veulen zal niet opgenomen worden in het stamboek.

Stamboek

Wil jij dat jouw paard opgenomen wordt in het stamboek van het ras waartoe hij behoort? Dan moet jouw paard wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet de stokmaat goed zijn (er is een richtlijn van de stokmaat die een paard van een bepaald ras mag hebben). Komt jouw paard onder of boven de aangegeven stokmaat uit? Dan wordt jouw paard niet toegelaten tot het stamboek. Ook gewicht en kleur worden bekeken als jij jouw paard in het stamboek wilt laten bijschrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten